logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reboot and select proper... dysk padł?

wizak21 03 Mar 2022 02:12 621 5
  • #1 19912723
    wizak21
    Poziom 4  
    Ocena: 15
    Witam. Podczas korzystania a dokładnie grania wyskoczył mi blue screen i zaraz po tym błąd informujący że bios nie wie która boot opcje ma wybrać. Wchodzę w bios i ustawione jest wszystko tak jak było. Patriot 240gb jako 1 opcja i nadal system nie wstaje i wskazuje błąd który jest w tytule tematu. Wyłączyłem komputer i odłączyłem od zasilania po czym zresetowałem bios śrubokrętem przy pinach "CMOS". Problem niestety nadal występuje i nie wiem jak go rozwiązać. Bios widzi dysk a jednak nadal system nie chce wstać. Czy mój 4 letni dysk SSD padł? Idzie coś z niego odzyskać?

Screen
    Reboot and select proper... dysk padł?
  • #2 19912797
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    wizak21 napisał:
    Czy mój 4 letni dysk SSD padł? Idzie coś z niego odzyskac?

Proszę uruchomić sprzęt z wykorzystaniem dystrybucji typu live lub podłączyć dysk do innego zestawu i sprawdzić czy są widoczne dane.
    (Nie występuje czasem problem z grafiką - screen jest jakiś dziwny. Jeśli tak to opisany problem może leżeć w innym miejscu jak dysk.)
  • #3 19913047
    wizak21
    Poziom 4  
    Screen był robiony telefonem dlatego taka jakość.
    Co do tej dystrybucji live to mógłbym prosić o wytłumaczenie co dokładnie mam zrobić. Do innego sprzętu niestety nie podłącze go bo nie posiadam żadnego.
  • #4 19913107
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 993
    Bardzo możliwe, że padł, ale jeśli już zresetowałeś BIOS, to być może, teraz trzeba go sobie tak ustawić, jak był przed resetem.
    Ja np. muszę pozmieniać parę opcji, bo po resecie system działać nie będzie, instalowałem go na innych ustawieniach, niż przywraca reset biosu, i miałbym podobny komunikat.
    Zorientowałem się, jak padła bateria biosu, i po każdym odłączeniu od prądu, nie było systemu :)

To może masz kogoś kto posiada inny komputer, w który będzie można wpiąć i sprawdzić dysk?
    W razie jego awarii, ale gdy dane jeszcze byłyby zachowane, to właśnie w ten sposób byłoby najłatwiej je odzyskać, zgrać na inny nośnik.
    Ogólnie ściągasz jakąś dystrybucję linuksa, one mogą się instalować na dysku, jak i działać bez instalacji, z tego na czym je nagrasz, np. z pendrive USB.
    Ogólnie, bo czekaj na tych od dysków, oni będą kierować, ja tam chciałem tylko poruszyć kwestię BIOS, odkąd wprowadzono UEFI, jego ustawienie może być kłopotliwe...

Dra98 napisał:
    (Nie występuje czasem problem z grafiką - screen jest jakiś dziwny. Jeśli tak to opisany problem może leżeć w innym miejscu jak dysk.)
    Ale z uszkodzoną grafiką, chyba miałby kawałek Windowsa, np. do uruchomienia pulpitu, a nie brak dysku?

@wizak21 chodzi o te kreski i kropki, czyli https://www.google.com/search?q=artefakty+gra...HTRgBt8Q_AUoAXoECAEQAw&biw=1440&bih=678&dpr=1
  • #5 19921134
    wizak21
    Poziom 4  
    Zakupiłem nowy dysk. W serwisie stwierdzono uszkodzenie całej partycji. Zakupiłem nowy i wszystko jest w porzadku. Szkoda tylko, że nie było możliwe odzyskanie danych.
  • Pomocny post
    #6 19921169
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 993
    Jak dostałeś ten dysk, to możesz samemu spróbować odzyskać te dane.
    Też mi rozwaliło partycję, coś tam odzyskałem, ale mój jest jeszcze sprawny...
REKLAMA