logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tenda AC1200 / swiatlowod 500mb / niska prędkość na wifi

tsitra 03 Mar 2022 17:15 1920 6
  • #1 19913410
    tsitra
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim ekspertom.

Mam taki problem. Do mojego domu jest doprowadzony światłowód. Szybkość około 400-500 mb. Zainstalowano mi na wejściu Router Huawei, który z 1 gb przepustowością (LAN) i 800 mb (na wifi). W domu mam 8 gniazdek sieciowych, w każdym pokoju po jednym lub dwa. Mam również zainstalowany switch, który jest połączony z routerem.
    Z racji tego, że dom 3 kondygnacyjny uznałem że najlepiej jak użyje dodatkowego routera na drugiej kondygnacji. Chodzi o router Tenda AC1200.
    Router jest połączony z gniazdkiem sieciowym poprzez port WAN. Sieć wifi działa, ale zamiast 500 mb osiągam zaledwie 90 mb (wg producenta router ten powinien osiągać do 800 mb na sieci 5G).
    Trzeba dodać, że jak połącze kablem sieciowym laptopa bezpośrednio z gniazdkiem w pokoju to osiągam maksymalna przepustowość. Więc gniazdko, swiatlowod, switch działają bez zarzutu.
    Wnioskuję że problem jest związany z konfiguracja routera Tenda AC1200.
    Czy mogę prosić o pomoc?
  • #2 19913475
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2504
    tsitra napisał:
    Wnioskuję że problem jest związany z konfiguracja routera Tenda AC1200.

Dobrze wnioskujesz. Źle podłączyłeś urządzenie. Portu WAN w Xiaomi nie wolno używać. Jedna sieć to jeden router. Przestaw Xiaomi w tryb access pointa, wymus połączenie po sieci 5GHz i będzie dużo lepiej.
    Tu masz poradnik jak to uruchomić:
    https://hanzo.com.pl/pl/n/242
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19913478
    KOCUREK1970
    Ocena: 5400
    tsitra napisał:
    Sieć wifi działa, ale zamiast 500 mb osiągam zaledwie 90 mb (wg producenta router ten powinien osiągać do 800 mb na sieci 5G).

Producentów w opisach, zawsze ponosi ułańska fantazja.
    tsitra napisał:
    Tenda AC1200

A jakie toto ma porty LAN/WAN w sensie czy to nie czasem tylko 100Mb?
  • #4 19913500
    IC_Current
    Ocena: 2504
    KOCUREK1970 napisał:
    A jakie toto ma porty LAN/WAN w sensie czy to nie czasem tylko 100Mb?

Aż sprawdziłem z ciekawości, bo by mi do głowy nie przyszło, że w takim sprzęcie można montować jeszcze porty FE.... no i jestem w szoku bo porty rzeczywiście 100Mbps. Rżnięcie klientów książkowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19913512
    KOCUREK1970
    @tsitra
    IC_Current napisał:
    Aż sprawdziłem z ciekawości, bo by mi do głowy nie przyszło, że w takim sprzęcie można montować jeszcze porty FE.... no i jestem w szoku bo porty rzeczywiście 100Mbps.

tsitra napisał:
    Sieć wifi działa, ale zamiast 500 mb osiągam zaledwie 90 mb

Czyli masz Autorze maksymalne wartości dla tego sprzętu - szybciej na tym nie będzie.
    tsitra napisał:
    wg producenta router ten powinien osiągać do 800 mb na sieci 5G).

Jeśli port w routerze w którym go podłączamy z netem, ma prędkość 100Mb, to producent może sobie napisać, że po wifi to ma nawet 10Gb - realnie będzie i tak tylko tyle, ile przepuści fizycznie port wejścia owego internetu, czyli max po wifi będzie właśnie tylko 100Mb.
  • #6 19914491
    tsitra
    Poziom 2  
    Dziekuje wszystkim za pomoc. Faktycznie porty dostępne w tym routerze oferuja maks przepustowosc 100 mb, wiec powiedzmy, ze sprzet dziala tak jak nalezy, ale nie tak jak oczekiwalem :(
    Moze pokombiinuje cos z tym access pointem drugiego routera. Zawiodlem ie niestety ...
    Pozdrawiam
  • #7 19914646
    KOCUREK1970
    tsitra napisał:
    sprzet dziala tak jak nalezy, ale nie tak jak oczekiwalem

A czego oczekiwałeś?
    tsitra napisał:
    Moze pokombiinuje cos z tym access pointem drugiego routera

Sprzęt inny, ale zasada identyczna.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niską prędkością Wi-Fi na routerze Tenda AC1200, który jest podłączony do światłowodu o prędkości 500 Mb. Połączenie kablowe działa prawidłowo, osiągając pełną prędkość, co sugeruje, że problem leży w konfiguracji routera. Użytkownicy zasugerowali, że router Tenda AC1200 może mieć porty LAN/WAN ograniczone do 100 Mb, co wpływa na prędkość Wi-Fi. Rekomendowano przestawienie routera w tryb access pointa oraz wymuszenie połączenia na 5 GHz, co może poprawić wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA