logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wartość naprawy Whirlpool AKZ 6230 S - koszty wymiany grzałki, pokrętła i uchwytu

KabatZ 15 Mar 2022 19:57 1428 2
REKLAMA
  • #1 19932922
    KabatZ
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam serdecznie wszystkich, zwracam się do Was z prośbą o poradę w temacie piekarnika do zabudowy Whirlpool AKZ 6230 S (858562301730).

Piekarnik eksploatuję od około 7 lat, najpierw po około 4 latach przepaliła się żarówka (błahostka - wymieniona), następnie po około 5 latach najprawdopodobniej uszkodzeniu uległa grzałka termoobiegu - wiatrak się kręci ale grzałka nie grzeje (nic z tym nie robiłem), ostatnio problemy ze skaczącym pokrętłem funkcji - jeden fizyczny obrót to np. trzy zmiany temperatury (zdemontowałem, przeczyściłem, chwilę pomogło ale problem wrócił), a teraz pęknięte mocowanie do uchwytu piekarnika także trzeba wymienić uchwyt na nowy...

Koszt nowych elementów:
    grzałka termoobiegu - 78zł
    dwa elementy pokrętła funkcji - 50zł
    uchwyt - 125zł

Daje to sumarycznie około 250zł przy założeniu że termoobieg to tylko grzałka.

I tu moje pytanie - czy Waszym zdaniem warto bawić się w naprawę i wymianę tych elementów, czy lepiej odpuścić temat i kupić nowy piekarnik? Napraw dokonywałbym sam.

Dziękuję za porady.
  • REKLAMA
  • #2 19933130
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6861
    Za 250zł nowego piekarnika nie kupisz, ba nawet dobrego używanego nie kupisz.
    Natomiast na pytanie czy warto musisz odpowiedzieć sobie sam.

Ja bym naprawiał i nawet nie zastanawiał się, ale sa tacy, co uważają, że urządzenie które ma 8 lat to stary wyeksploatowany trup i bez zastanowienia leca po nowy jak muchy do lepa.
  • #3 19934221
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    mrice napisał:
    Za 250zł nowego piekarnika nie kupisz, ba nawet dobrego używanego nie kupisz.
    Natomiast na pytanie czy warto musisz odpowiedzieć sobie sam.

Ja bym naprawiał i nawet nie zastanawiał się, ale sa tacy, co uważają, że urządzenie które ma 8 lat to stary wyeksploatowany trup i bez zastanowienia leca po nowy jak muchy do lepa.

Podpisuję się pod tym ręcami i nogami! :)
    Nic dodać i nic ująć.
REKLAMA