logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alfa 937 mid - cancheck off - Radio wyświetla "cancheck"

matrix0891 21 Mar 2022 15:58 1158 7
REKLAMA
  • #1 19941917
    matrix0891
    Poziom 11  
    Witam potrzebuję pomocy przy uruchomieniu radyjka ALFA 937 MID.
    Radyjko wyświetla cancheck. Radyjko stare ale chciałbym je zreanimowac,
    najlepiej wyłączając sprawdzanie po CAN. Czy ma ktoś jakiś pomysł na to radyjko?
    Wstawiam zdjęcia PCB radia i plik odczytany pamięci ST 24C08. Alfa 937 mid - cancheck off - Radio wyświetla "cancheck" Alfa 937 mid - cancheck off - Radio wyświetla "cancheck"
    Załączniki:
    • moje radio blaupunkt.bin (1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19941980
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 966
    Dziwne bo mi pokazuje z tego wsadu, że CAN security Inactive czyli powinno być nieaktywne. Wstawiam twój wsad ze zdjętymi zabezpieczeniami i zresetowanym licznikiem błędów.
    Załączniki:
    • moje radio blaupunkt_SecurityOff.bin (1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19943438
    matrix0891
    Poziom 11  
    Wgranie wsadu do pamięci 24C08 niestety nic nie zmieniło
    Pozostaje skorzystanie z pomysłu kolegi LWD11 i pogrzebanie w pamięci Procesora motoroli
    To układ w moim radyjku, będę wdzięczny za pomoc w odczytaniu pamięci.
    Posiadam taki programator AVRmkII. Czy nada sie on? Używałem go do programowania ATMELI, z mikroprocesorami innych producentów nie mam doświadczenia. Ale zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz. :)
  • REKLAMA
  • #6 19945952
    matrix0891
    Poziom 11  
    W linku post odnosi się do układu o innym oznaczeniu. Czy te wyprowadzenia są takie same i czy mogę się podpiąć do układu bez wylutowania go ??
  • #7 19946131
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Kup sobie programator UPA USB . Przyda ci się do wielu różnych układów i nie kosztuje majątku ...
  • #8 19946241
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 486
    matrix0891 napisał:
    W linku post odnosi się do układu o innym oznaczeniu. Czy te wyprowadzenia są takie same i czy mogę się podpiąć do układu bez wylutowania go ??

W linku jest mowa właśnie o Motoroli którą masz w swoim radiu MC68HC11PA8. Można ją przeczytać w układzie, bez wylutu. Programator UPA USB był by dobrym wyborem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w uruchomieniu radia ALFA 937 MID, które wyświetla komunikat "cancheck". Chce wyłączyć sprawdzanie po CAN, aby zreanimować urządzenie. W odpowiedziach sugerowane są modyfikacje w procesorze Motorola HC11PA8 oraz wgranie odpowiednich wsadów do pamięci ST 24C08. Użytkownik rozważa użycie programatora AVRmkII do odczytu pamięci procesora, a także rozważane jest zakupienie programatora UPA USB, który umożliwi odczyt bez wylutowania układu. Wskazówki dotyczące modyfikacji i programowania są podawane przez innych uczestników dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA