logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do wykrywania i omijania uszkodzonych sektorów na dysku XP

rkonik 07 Lis 2005 15:04 1181 6
  • #1 1962534
    rkonik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam dysk na ktorym zostal zainstalowany XP. Z tym że dysk jest uszkodzony fizycznie i na jego części a dokladnie partycji D nie da sie pracować. Czy jest jakiś program który odnajdzie obszar uszkodzonego dysku i nie pozwoli na nim nic zapisywać.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • #2 1962583
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Scandisk z systemu operacyjnego.

Lepiej jednak poradzi sobie MHDD.
  • #3 1971712
    voytek_nobody
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    HDD regenerator, Norton DiskDoctor
  • #4 1971731
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Jesli masz uszkodzenia w jedenej części dysku, łatwo sie zorientowac ktora to. Kiedy DiscDoctor oznaczy ci uszkodzne klastry ,, wystarczy podejrzec je podczas SpeedDisc , zanotowac uszkodzony obszar, utworzyc na nim partycje, usunąc ją i problem z głowy.
  • #5 1972119
    rkonik
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedzi. Sprawdze i dam odpowiedz czy poszło.
    Kumpel powiedzial mi abym uzyl Partition Magic ale ten program nic takiego nie mial
  • #6 1973619
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    dbrze ci radzil ale niezbyt dokladnie
    Wlasnie parition magic mozesz uzyc do utwozenia part w tym miejscu gdzie masz bady albo najlepiej zostaw to miejsce w partition agic jako niespartycjonowane bedzie prosciej
    Ale :
    1) zrob backupa waznych plikow bo partitim magic czasem potrafi splatac psikusa a to dla danych jest czasem niezdrowe (po co potem odzyskiwac)
    2) jesli to bady powstale przy udezeniu glowica o talez to przy udezeniu powstaly male czasteczki (mikroskopijnej wielkosci odlamki) ktore sa w dysku w srodku i moga dalej psuc dysk wiec nalezy byc "ostroznym" w wykozystywaniu tego dysku do przechowywania waznych danych bo moze sie to skonczyc wizyta w labie odzyskujacym dane (jesli beda tego warte oczywiscie)
  • #7 1984808
    rkonik
    Poziom 12  
    Cos jest nie tak. Zeskanowałem dysk i nic nie wykrył. Zeskanowałem cały dysk i nic. Czy może być jakiś inny sposób na znalezienie tego zlego miejsca na dysku?
    Zastanawia mnie też system plików który posiadam na dysku. Jest to NTFS czy to może być przyczyną tego że Norton DiskDoctor nic nie wykrywa?

Słyszałem też że ten rodzaj partycji czyli NTFS ma coś takiego że gdzieś zapisuje sobie te uszkodzone sektory i je potem pomija przy odczycie i zapisie czy to prawda?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła problemu wykrywania i omijania uszkodzonych sektorów na dysku z systemem Windows XP, szczególnie na partycji D, która jest fizycznie uszkodzona. Zaproponowano użycie narzędzi takich jak Scandisk oraz bardziej zaawansowanego MHDD do wykrywania uszkodzonych sektorów. Wspomniano także programy HDD Regenerator i Norton DiskDoctor jako opcje do diagnozy i naprawy. Użytkownik otrzymał wskazówki, że po zidentyfikowaniu uszkodzonych klastrów można je oznaczyć i wykluczyć z użycia, np. poprzez utworzenie i usunięcie partycji na tym obszarze. Partition Magic może posłużyć do pozostawienia uszkodzonego obszaru jako niespartycjonowanego, co zapobiega zapisywaniu danych w tym miejscu, jednak zaleca się wykonanie kopii zapasowej przed operacjami na partycjach. Poruszono też kwestię systemu plików NTFS, który może automatycznie omijać uszkodzone sektory, co może tłumaczyć brak wykrycia błędów przez Norton DiskDoctor. Zwrócono uwagę na ryzyko dalszego uszkodzenia dysku przez mikroskopijne odłamki powstałe w wyniku uszkodzenia fizycznego oraz konieczność ostrożności przy przechowywaniu ważnych danych na takim nośniku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA