logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop gamingowy wybrać i czy warto kupić Lenovo Legion 5? Do 6000 zł.

dragonir17 25 Mar 2022 00:23 516 1
REKLAMA
  • #1 19947084
    dragonir17
    Poziom 2  
    Witam, proszę o poradę w sprawie wyboru laptopa gamingowego do 6000 zł. Osobiście zastanawiam się nad czymś w stylu Lenovo Legion 5 z Intel core i7-11800h oraz RTX3060 z TGP 130W. Do tego przydałby się pewnie ekran z odświeżaniem conajmniej 144 hz, oraz wydajne niezbyt głośne chłodzenie. Laptop zapewne będzie w większości czasu podłączony do prądu. Byłoby miło jakby system był w cenie ale to nie konieczność. Zastanawiałem się jeszcze nad Katana, ale słyszałem, że chłodzenie bardzo głośne jest i klawiatura mało czytelna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19947148
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 823
    Lenovo to dobry wybór. Nie wiem jak z trwałością ale w tej cenie trudno coś kupić z 130W kartą i systemem. W biosie ma możliwość podkręcenia karty graficznej. Jeżeli ma służyć w większości do gier to na procesor nie patrz bo to tylko bezsensowna dopłata za niepotrzebne ciepło i szum wentylatorów. Przy tej karcie w wersji laptopowej nawet I3 będzie się nudził. Chyba że grasz w gry typu CS Go w trybach ultra low żeby mieć tysiące fpsow.

Ja kupiłem z ryzenem 5600, z win 11 za 5799pln. Procesor i tak ograniczyłem do 2,5 GHz temperatury spadły o 20'C CPU i 10'C GPU, w większości gier obciążenie Cpu i tak nie osiąga 100% a w zamian wentylatory nie kręcą się jak głupie.

Po podkręceniu GPU o 100mhz, cyberpunk na ultra bez Ray'a ciągnie 50-80 fpsow, czasem go zmuli do 35 fps w jakiś wymagających lokalizacjach.
REKLAMA