logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera p6021cdn - błędy 7401-K, 7402-C, 7403-M, 7404-Y i czujnik toneru DV-540

Andrewsky 27 Mar 2022 01:09 981 2
  • #1 19949771
    Andrewsky
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Dzień dobry
    Coś tam trochę poeksperymentowałem, to się podzielę (oczywiście jest to na podstawie jednego konkretnego egzemplarza)...
    Błędy 7401-K, 7402-C, 7403-M, 7404-Y są spowodowane nieodpowiednim napieciem na wyjściu czujnika toneru w developerze DV-540.
    Dany błąd pojawia się kiedy drukarka dodając toner nie jest w stanie podnieść napięcia do minimum 600mV. (ciekawe, że kiedy zużywając toner (lub prawdopodobnie odejmując w procesie kalibracji) nie jest w stanie zejść poniżej okolic 1.6V zaczyna krzyczeć "toner low", prawdopodobnie jest to związane z okresową charakterystyką czujnika - temat jeszcze nie do końca zbadany)...
    Na płycie głównej jest takie złącze paskowe na wcisk (jest tylko jedno takie paskowe), tam są doprowadzone napięcia z czujnika toneru.
    Patrząc z góry drukarki (płyta jest zamontowana na lewym boku drukarki), wygląda to tak:
    M: magenta, K: black, +: 3.2V, -: 0V, Y-yellow, C-cyjan
    Dalsze eksperymenty pokazują, że drukarka dodając toner stara się zrównać napięcia uśrednione na wszystkich czujnikach do wartości około 1.1V. Uśrednione, ponieważ podczas kręcenia developerem napięcia na czujnikach falują w zakresie 1V. Odradzam mierzenie multimetrem, chyba że ma uśrednianie lub jest podłączony przez filtr dolnoprzepustowy. W eksperymencie użyłem oscyloskopu z uśrednianiem.
    Nie zawsze drukarce udaje się uzyskać 1.1V, szczególnie jeśli developer jest rozregulowany lub jak przypuszczam, ma wsypany nieoryginalny proszek. Drukarka ma jednak pewną tolerancję i jakąś tam adaptację i dopuszcza nawet napięcie 0.6V, ale poniżej już pojawia się "call service".
    Śledząc napięcia podczas dodawania toneru można określić o ile trzeba skorygować dany developer (o ile odstaje od 1.1V). Następnie można wyciągnięty developer zasilić 3.3V i mierząc napięcie (tym razem za pomocą multimetru, bo nic nie faluje), nanieść poprawkę za pomocą trymera w deweloperze (należy pamiętać o trzymaniu developera "do góry otworem wlotowym" aby nie wysypać mieszaniny toneru z opiłkami żelaza).
    Piny złącza są następujące (patrząc od spodu od dłuższego końca (dłuższego biorąc pod uwagę złącze jako punkt odniesienia)):
    -: 0V, SENS: wyjcie napięcia czujnika toneru, +:3.2V, NC: nie podłączone
  • #2 19954177
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    To ja też coś podpowiem Koledze, warto rozebrać taką DV'kę i zobaczyć jak wygląda oklejony tonerem czujnik( delikatnie bez wyrywania czegokolwiek - po czym można ją poskładać i będzie dalej pracowała). Wywoływaczka może być praktycznie wyjałowiona z tonera a będzie pokazywała prawidłowe wartości (stąd często pytanie: panie, toner jest a obrazu nie ma :-) .
    Warto też poprawić styki na drodze DV płyta HV - też częsty problem z brakiem obrazu. Podejrzewam, że po poprawieniu styków / wyczyszczeniu czujnika tonera miną stany nieustalone z m.in. " toner low" :-)

pozdrawiam
    k.
  • #3 19954482
    Andrewsky
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Dzięki za pomysł. Już kiedyś rozbierałem te dewelopery po pierwszym wystąpieniu błędów. Wysypywałem z nich proszek, a obudowę obstukiwłem żeby nic nie zostało. Mieszanina opiłek i toneru miała w sobie zbrylone grudki. Rozbiłem to w moździerzu. Muszę przyznać, że jakoś specjalnie się nie przygladałem przy tej okazji okolicom czujnika czy są oblepione. Po tym zabiegu miałem problem z głowy ale tylko gdzies tak na 3 miesiące. Mozliwe że samo obstukiwanie nie spowodowało oczyszczenia czujnika? Trzeba skrobać "nagar" z tego czujnika?
REKLAMA