logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jakie kolumny podłogowe lub podstawkowe wybrać? Do 300 zł.

Olivier966 31 Mar 2022 02:59 975 10
REKLAMA
  • #1 19956311
    Olivier966
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Witam.
    Polecił by ktoś jakieś przyzwoite kolumny podłogowe lub podstawkowe do 300zł?
    Oczywiście używane i nie mam niewiadomo jakich wymagań. Chcę żeby jakoś dźwięku była jak najlepsza za tą cenę. Dopiero zacząłem się interesować audio tego typu i średnio wiem które firmy są okej a które omijać. Co do budżetu to za coś fajnego mogę dorzucić.
    Impedancja minimum 4Ohm
    Mój wzmacniacz daje 40w na kanał.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19956346
    Marek Krzysztoń
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Do 300 zł dobre i działające kolumny to będzie problem - chyba, że szczęście dopisze. W tej cenie - no może trochę mniej są do regeneracji np Altusy. Proszę sprawdzić portale sprzedażowe. Ja np ostatnio kupiłem na giełdzie używane Altusy 110. Skrzynie w dobrym stanie, maskownice też, ale tutaj braki: głośniki nisko i średniotonowe do regeneracji. Cena zestawu tj kompletne sklejone układy ko koszt prawie 200 zł, same zawieszenia piankowe ponad połowę taniej. Do tego dochodzi mi zakup wysokotonowych np używanych w cenie 50-70 zł. Najdroższe braki to pierścienie: dla niskotonowych średnio po 76 zł, oraz pierścieni dla wysokotonowych również w podobnej cenie. Ciężko będzie kupić coś w cenie 300 zł mocy muzycznej rzędu 100 W.
  • Pomocny post
    #3 19956596
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Tu nie ma co polecać tylko trzeba obserwować co jest aktualnie dostępne na rynku, w tej cenie porządnych podłogowych to raczej nie kupisz chyba że lubisz zabawy w regenerowanie głośników. Najlepiej szukać blisko miejsca zamieszkania by można było je zobaczyć, posłuchać. Wszelkie Altusy to raczej sobie daruj jeśli szukasz naprawdę przyzwoitych kolumn. Porównuj oferty bo jest duża różnica w cenach poszczególnych modeli.
  • REKLAMA
  • #4 19956682
    Olivier966
    Poziom 3  
    Ewentualnie w garażu leżą mi space 86 tylko trzeba by było kupić pełne zestawy naprawcze a to koszt coś około 100zł więc czy jest sens w to inwestować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19956702
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 166
    Spejsy to słabsze zestawy - szczególnie wysokotonowy głośnik. Jednak po własciwej regeneracji GDNa i GDMa oraz zastosowaniu w miejsce GDWK7/50 np GDWK9/40 co wymaga powiekszenia otworu zagraja lepiej. Wiem, że za chwilę odezwą się osoby krytykujące zmiane głośnika bez zmiany parametrów zwrotnicy jednak to nie są wybitne ani nawet dobre kolumny a taka wymiana poprawi emisje wysokich tonów i GDWK będzie trwalszy.

Plusy - już masz te zestawy i nie musisz wydawać kasy na inne. Jeżeli głośniki sa elektrycznie sprawne, membrany i zawieszenia dolne nieuszkodzone to wystarczy wymienic tylko górne resory i przypuszczalnie zagraja lepiej niż na nowych całych zestawach naprawczych. Taka wymiana to naprawdę żadna filozofia i na forach jest multum poradników to opisujacych.
  • Pomocny post
    #6 19956786
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Sprzedaj te Tonsile, nie ma sensu ich reanimować. Ostatnio oglądałem co jest na Alledrogo i ceny Space 86 wchodzą na orbitę absurdu.
  • #7 19956806
    Olivier966
    Poziom 3  
    Ewentualnie wiem że gdzieś jeszcze leżą tonsile ale takie mniejsze podstawkowe. Niestety zapomniałem nazwy ale też raczej będzie trzeba pokombinować i nowe zawieszenie górne wkleić.
  • Pomocny post
    #8 19956917
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 166
    Niestety, w zdecydowanej wiekszości kolumn tonsilowskich z zawieszeniem głośnika piankowym jest lub za chwilę będzie konieczność wymiany górnego zawieszenia. Taki ich urok. Osobiście nie widziałem tych głośników z oryginalnym w pełni sprawnym zawieszeniem. Co innego głośniki z zawieszeniem gumowym, tekstylnym lub papierowym, te są zdecydowanie trwalsze tyle tylko, że jestem pewien, iż ich parametry rozjechały sue w stosunku do katalogu co spowodowane jest starzeniem materiału. Jednak to dotyczy chyba wszystkich głośników.
  • #9 19957636
    Olivier966
    Poziom 3  
    To może inaczej. Ile bym musiał dać za coś sensownego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 19962729
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    Sam mam Jamo S708 połączone z Denonem ale ostatnio słuchałem u kolegi Indian Tesi 561 i byłem nimi zachwycony. Wiadomo... każdy tysiąc więcej to kolejny skok jakości ale te Indiany grały bardzo selektywnie i mocno, pokój koło 20m2 w połączeniu z amplitunerem Yamaha musiccast.
    https://www.olx.pl/d/oferta/indiana-line-tesi...umny-glosnikowe-CID99-IDMQCWf.html#13799d3c5d
    https://www.olx.pl/d/oferta/glosniki-podlogow...nota-550-czarne-CID99-IDNM0Tp.html#f3191348f0
    Wydasz trzy stówy zmarnujesz trzy stówy a nawet te Indiany używane przypuszczam, że będą Ci grały przez kolejne 10 lat, więc warto dołożyć.
    Moje Jamo i Denona mam już 18 lat.
  • #11 19964009
    Olivier966
    Poziom 3  
    Lepiej dozbierać

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu kolumn podłogowych lub podstawkowych w budżecie do 300 zł. Użytkownicy wskazali, że w tej cenie trudno znaleźć dobrej jakości kolumny, a często konieczne jest ich regenerowanie. Wspomniano o modelach takich jak Altusy i Space 86, które wymagają naprawy głośników. Użytkownicy sugerowali, aby szukać używanych kolumn w dobrym stanie oraz porównywać oferty na portalach sprzedażowych. Zwrócono uwagę na markę Indiana Line, która oferuje modele takie jak Tesi 561 i Nota 550, które mogą być lepszym wyborem, mimo wyższej ceny. Wskazano również na problemy z trwałością zawieszeń w kolumnach Tonsil. Ostatecznie, zalecano dołożenie do budżetu, aby uzyskać lepszą jakość dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA