logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uziemienie instalacji PV i sieci TN-C-S: Czy przekrój przewodu 10mm² jest wystarczający?

mdawid12345 31 Mar 2022 23:01 2505 3
  • #1 19957840
    mdawid12345
    Poziom 2  
    Cześć,
    posiadam instalacje PV oraz sieć TN-C-S mam pytanie odnośnie uziemienia vs instalacji odgromowej.
    Konstrukcja paneli PV połączona jest drutem z instalacją odgromowa na dachu i z dachu najbliższym miejscem "schodzi" do bednarki i do ziemi.
    Następnie jest też przewód PE o przekroju 16mm² i on finalnie trafia na szynę w głównej rozdzielnicy AC w domu. Jednak żeby nie było łatwo ta szyna połączona jest z bednarką uziemiającą instalacje elektryczną przewodem 10mm² (długość tego przewodu +/- 3 metry).
    Pytanie moje jest takie czy ten przekrój 10mm² jest wystarczający? Jak to sprawdzić to czy jest wystarczający? Czy trzeba / Czy warto przeciągać / dodawać kolejny przewód PE? Dodam że obecnego przewodu nie mogę wymienić / usunąć itp.
  • #2 19958649
    Baqo
    Poziom 16  
    Ocena: 83
    Proszę odłączyć uziom instalacji fotowoltaicznej od odgromówki. Wydłużyć zwody pionowe w instalacji odgromowej na dachu, żeby odprowadzenie ładunku elektrycznego pochodzącego z pioruna przechwytywała instalacja odgromowa.
    Konstrukcję instalacji fotowoltaicznej uziemić oddzielnie, przewodem PE o przekroju 16mm² zejść po dachu na uchwytach, w odpowiednim peszlu/rurze UV, po ścianie zewnętrznej do oddzielnej szyny wyrównawczej PE instalacji fotowoltaicznej, od szyny wyprowadzić przewód PE o przekroju przynajmniej 16mm² na zewnątrz budynku, w ziemię, wbijać szpilki kupić zestaw uziemiający i robić pomiary do skutku, założyć skrzynkę i zamontować złącze kontrolne, żeby odseparować to od instalacji odgromowej.

U mojego sąsiada wbili tylko 3 szpilki 1,5 mb i zeszli już poniżej 10 Ohmów.
    Ja musiałem mieć cztery sztuki, przy trzech wyszło 10,6 Ohma a po wbiciu czwartej spadło do 6,4 Ohmów, uziomy są w bliskiej odległości niecałe 8m od siebie, dlatego pomiary są bezwzględnie potrzebne.

W rozdzielni założyć ograniczniki przepięć 1+2 (B+C) i po stronie AC i po stronie DC, oddzielnie od nich prowadzić przewody PE o przekroju 16mm² do szyny ekwipotencjalnej instalacji fotowoltaicznej.
    Od falownika również poprowadzić oddzielny przewód PE (obudowa zewnętrzna) do szyny wyrównawczej instalacji fotowoltaicznej.
    Niestety potrzebny jest też elektryk który profesjonalnie oceni i pomierzy instalację, uziom itd. Tego nie przeskoczysz.
  • #3 19959108
    mdawid12345
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź.
    Pozwolę jeszcze się dopytać o uziemienie instalacji elektrycznej gdzie między rozdzielnicą w budynku a bednarką mam przewód łączący o przekroju 10mm². Natomiast przekrój przewodów fazowych zasilających budynek też wynosi po 10mm². Pytanie czy w takim przypadku powinienem zwiększyć przekrój tego przewodu PE np do 16mm²?
  • #4 19959393
    Baqo
    Poziom 16  
    Ocena: 83
    Przekrój 16 mm² to minimum dla połączenia uziomu z szyną, ja montowałem dodatkową szynę wyrównawczą dla ochronników i uziomu falownika, połączyłem ją przewodem PE 25mm² z uziomem zewnętrznym, ten po prawej.
    Tak to wygląda.
    Do dokręcania śrub przydałby się elektryk z wkrętakiem dynamometrycznym.
    Potrzebne są też tujeje i praska.
    Najlepiej pomontować i wyprowadzić wszystko w kanałach a samo zaprasowanie i montaż zostawić elektrykowi, zakup specjalistycznych narzędzi do prawidłowego wykonania jest nieopłacalny.
    Załączniki:
    • Uziemienie instalacji PV i sieci TN-C-S: Czy przekrój przewodu 10mm² jest wystarczający? Bez tytułu.png (1.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA