Jaką kserokopiarkę kupić Ricoh aficio 200, 220, czy 250? Która jest młodsza tzn. rok produkcji pierwszej i ostatniej z danego modelu.
I najważniejsze to awaryjność tych modeli.
Dzięki za poradę
Wojtek
Moderated By kosmita:
w dziale "Drukarki, kserokopiarki i plotery" dyskutuje się o usterkach a nie o kupnie i sprzedaży. Przeniosłem + osrzeżenie
Oczywiście 220, Z tych 3 wymienionych modeli jest najnowsza ( zaczęli je produkować z 5 lat temu, model wyjątkowo udany, początkowo przewidziany na rynek rosyjski, stąd jego nazwa kodowa to Russian-C), Jego linia jest cały czas produkowana, zmieniały się tylko desighny panelu i opcje.( 1022. 2022i obecmie 3024) 200 i 250 to kopiarki z jednego rocznika, różnią się prędkością kopiowanie i pewnymi detalami w grzejniku i bębnie. Polecam 220 z duplexem i najlepiej w opcji z drukarką sieciową. Pozdrawiam.
Jeżeli chodzi o pytanie typu co kupić, to jest do tego odpowiedni dział. Myślę że moderator to i tak przeniesie.
Jeżeli chodzi o kopiarki, o które pytasz, to 220 jest młodsza niż 200 i 250. Infomarket podaje, że 220 wyszła w listopadzie 99 r. Jeżeli chodzi o 200/250 to nie mam danych o latach produkcji. 220 są lepsze od 200/250, ale i tak chyba nie ma reguły. Zależy na jaki się trafi egzemplarz, na jakich materiałach chodzi i czy jest pod opieką dobrego serwisu. Tak więc raczej 220, chociaż będzie na pewno trochę droższy.
200/250 to w zasadzie to samo i moim zdaniem nie ma co porównywac do 220/270 ,cena w zakupie w tej chwili tylko troche wyzsza (220) a chocby samo porownanie dzialania duplexu czy panel uzytkownika przemawia za 220 ktore sa naprawde b.udanymi modelami
pozdrawiam
Nie wiem dlaczego uwziąłeś się na te RICOHY przecież są to beznadziejne maszny i bardzo awaryjne jeżeli chodzi o Minolty to one wcale w niczym nie są lepsze.
Nie wiem czy wiesz ale według badań zakup kserokopiarki to jakieś 10-15% całych kosztów eksploatacji urządzenia dlatego na twoim miejscu zastanowiłbym się nad nową maszyną OLIVETTI bądź KYOCERA będen na 300 tys. kopii, toner na 20 000 kopii, drukarka sieciowa z POSTSCRIPTEM w standardzie jeżeli przyciśniesz dilera to dostaniesz ją z duplexem i dwustronnym podajnikiem oryginałów za niecałe 10 000 zł. Nie widizałem jeszcze żeby były te maszyny przywożone z zachodu więc pewnie sa jeszcze za krótko na rynku, a tak przy okazji zastanawiam się dlaczego w ofertach które do mnie przychodzą od firm zajmujących się importem kopiarek są minolty, ricohy, konici, itd. przebiegiem 10 tys. kopii a Canony zaczynają się od 50 tys. ? Odpowiedź jest prosta ludzie na zachodzie już się poznali na tym sprzęcie i się go pozbywają a naiwni ludize w Polsce biorą bo tanie. Jeżeli chodiz o bezawaryjną pracę topolecam Ci Canona - jest droższy w zakupie ale w rzeczywistości wyjdzie Cię on taniej ponieważ nie będziesz musiał dokładac do niego co misiąc ale te najnowsze Canony są drogie w eksloatacji. Podsumówując, Jeżeli nowa kopiarka to OLIVETTI - Kyocera, natomiast jeżeli masz troszkę mniej funduszy to polecam starszego (3-5 lat) Canona.
Tylko czekam aż zacznie się burza zaraz pewnei ricohowcy i spółka będa wypierlai się, że to nie prawda ale ludzie już powoli się poznają na tym badziewiu więc możecie sobie dalej zachwalać swoje kopiarki i wciskać ludziom go_wno za ciężkie pieniądze ale to będzie pierwsza i ostatnia sprzedana kopiarka temu klientowi bo jestem pewnien, że nikt ni ekupuje ricoha dwa razy