logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CB-5324A – widoczne powroty linii i smugi na jasnych scenach, KA2131 wymieniony

gienek 1 07 Lis 2005 22:57 1290 5
REKLAMA
  • #1 1963734
    gienek 1
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam, mam problem w tv. żle działał pion, jest tam układ scalony KA2131, znalazłem na nim zimny lut na zasilaniu. Geometria teraz jest O.K. ale są jakieś jaja z obrazem i nawet nie wiem czy były wcześniej nim padł pion czy powstały przez tę przerwę na scalaku. Jest coś takiego, widać powroty na obrazie i to takie ciekawe po kilka linni naraz ale dużo zależy od aktualnej sceny, na ciemnych obrazach prawie ich nie widać a na jasnych sa widoczne bardzo intensywne. Regolacja siatką 2 duzo nie daje bo nawet po ściemnieniu jej przy jasnych obrazach powroty są widoczne. Co jezcze, jak jest coś jasnego na obrazie to po lewej i prawej stronie są ciemniejsze smugi na obrazie które się ciągną. Podmieniłem chyba wszystkie elektrolity w zasilaniu ale nie pomogło, w końcu podmieniłem też bez przekonania układ KA2131 i jest to samo.
    zPoradzcie co mam robić.
    Pozdrawiam,
    Gienek1.
  • REKLAMA
  • #2 1963909
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Może pomoże wymiana elektrolitu w zasilaniu wzmacniczy wizyjnych U = ok. 200V moze to być 4,7uF a nawet 22uF na 250V coś mi sie kojarzy że włanie w samsungu miałem podobny przypadek.
  • REKLAMA
  • #3 1963958
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Zajmij sie elektrolitami przy pionie.
  • REKLAMA
  • #4 1964007
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Wymieniłbym w ukł.pionu elektrolit 100µF/35V . Jest on sprzężony z ukł. KA2131 . Czasem na miernik pojemn. wygląda na dobry [ ? ] Dłuższe włączenie , może ponownie uszkodzić układ pionu .
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 1969148
    gienek 1
    Poziom 18  
    Witam ponownie. Rozmawiałem z właścicielem Samsunga i dowiedziałem się ze obecne uszkodzenie powstało wcześniej nim zepsuł się pion. Wymieniłem kondensator filtrujący napięcie 200V na wzmacniacze wizyjne i też elka z 12 V , to samo. Podmieniłem nawet kineskop ale nic lepiej. Już chyba wszystkie elektolity w zasilaczu, pionie i poziomie podmieniłem i nic. Powroty są na całym obrazie , poziome smugi ciągnące się od jasnych elementów obrazu też są na całym obrazie. Zauważyłem ze zaraz po włączeniu TV ich nie widać a dopiero po chwili się pojawiają.Coś sie przedostaje na wizję, geometria jest O.K. Z AV jest to samo. Nawet jak włączę grafikę to ciągną się ciemniejsze smugi równoległe do niej. Pomóżcie!
    Gienek1
  • #6 1997421
    gienek 1
    Poziom 18  
    Witam Wszystkich!
    Nie uwierzycie co było powodem powrotów i smużenia.
    Jakiś "mechanik" który przede mną chciał naprawić pion zamienił dwa przewody z wtyczkami idące do płytki kineskopu, masa od grafitu kineskopu była włączona w miejsce siatki 2. Dziwne bo regulował siatkę ale powroty i cała reszta była jak opisywałem. Dziękuję Wszystkim i Pozdrawiam,
    Gienek1
REKLAMA