logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha Mt 125 - Obroty silnika odcinają przy 10 000

patmiks83 05 Kwi 2022 14:47 2817 11
REKLAMA
  • #1 19965149
    patmiks83
    Poziom 3  
    Witam mam problem . Odcina mi zapłon przy 10 000 obrotów mimo że skala jest do 12 000 . Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #3 19965234
    patmiks83
    Poziom 3  
    stachu_l napisał:
    Może motocykl czytał instrukcje obsługi z uwaga na stronie 14:
    UWAGA: Zabroniona jest praca silnika w strefie wysokich obrotów. Strefa wysokich obrotów silnika: 10000 obr./min i powyżej.

No tak zabroniona jest i czytałem to ale jeśli jest zabroniona znaczy że jest możliwa m a ja takiej możliwości nie mam ponieważ kręci tylko do 10
  • REKLAMA
  • #4 19965263
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1133
    Prędkościomierz w samochodzie też ma troche większą skale niż możliwości - Np Toyota LC120 "na zegarze" ma 200km/h a w danych technicznych ok prędkość maksymalna to 170km/h. Skala wskaźnika nie daje gwarancji osiągnięcia konca zakresu.
    patmiks83 napisał:
    stachu_l napisał:
    jeśli jest zabroniona znaczy że jest możliwa
    To znaczy, że gdyby osiągał takie obroty to należy je zmniejszyć Nie gwarantuje osiągania takich obrotów. Może jednak Japończyk poznał zapędy użytkowników Kraju nad Wisłą i wprowadził elektroniczna blokadę aby sobie nie popsuli motocykla.
    Czy ktoś ze znajomych ma taki motocykl z tego rocznika i osiąga wyższe obroty?
    Jeżeli tak to może faktycznie jakaś usterka albo ten znajomy obszedł blokadę (inny moduł zapłonowy, jakieś przeprogramowanie)
  • REKLAMA
  • #5 19965375
    patmiks83
    Poziom 3  
    Niestety nikt ze znajomych nie ma takiego motocykla dlatego zadałem pytanie na forum . Ale dziękuję za wszystkie spostrzeżenia
  • REKLAMA
  • #6 19966108
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 285
    Wiesz po co licznik jest wyskalowany dalej? Że gdy na pełnej bombie byś zjeżdżał z stromej górki, to opór silnika mógłby być niewystarczający do spowolnienia jazdy, przez co obroty dalej by ci wzrastały i byś tego nie wiedział bez zapasu na obrotomierzu. Jest też opcja że zwyczajnie mógłby się prędkościomierz zepsuć.

Poza tym po co chcesz cisnąć aż do 12tys RPM? Na najwyższym biegu osiągasz te 10tys RPM? Obstawiam że nie :P .
  • #7 19966193
    patmiks83
    Poziom 3  
    Witam udało mi się skontaktować z innym użytkownikiem tej Yamahy i u niego obroty dochodzą do 12 000 więc coś jest z moim motorkiem nietak niestety
  • #8 19966710
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 285
    To na to ci już tylko w ASO odpowiedzą.
  • #9 19966920
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Wiadomo co odpowiedzą. Spytają czy motor spełnia osiągi podane przez producenta. I żeby się cieszył, że odcina przy 10k a nie przy 12k, bo to oznacza że jest OK. Przecież obroty przy odcince nie mają nic do Vmax, ten z wyższą odcinką nie będzie z tego powodu szybszy.
    Inna sprawa, czy obrotomierze w tych już tu dwóch motorkach pokazują to samo i tak samo.
  • #10 19967135
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1133
    grzeniuw napisał:
    Przecież obroty przy odcince nie mają nic do Vmax, ten z wyższą odcinką nie będzie z tego powodu szybszy.
    No chyba mają - jeżeli jesteś w stanie wykręcić takie obroty na najwyższym biegu to każde dodatkowe 1000rpm to 10% większa prędkość (w stosunku do prędkości przy 10000rpm).
    Jak się troche poszuka po typie motocykla to pojawiają się jakieś dyskusje o CDI oraz moduły tuningowe (chyba wtrysk i zapłon) które niby podbijają RPM. Dyskusje nie do końca wyjaśniają czy fabrycznie takie ograniczenie było - może trzeba poczytać dokładniej. To organicznie fabryczne jeżeli jest może być zależne od rocznika ale także od rynku na którym oryginalnie sprzedawano motocykl.
    Chyba musisz dalej sam szukać, może jest jakieś forum motocykli Yamaha - tam można poszukać i ewentualnie zapytać.
    Jeszcze na nasze forum może zawitać ktoś kto miał do czynienia z tym motocyklem.
  • #11 19967145
    patmiks83
    Poziom 3  
    Dziękuję wszystkim za pomoc być będę szukał na forum Yamaha .
  • #12 20933850
    Kacper072004
    Poziom 6  
    >>19966108
    Mi się udało przy 131km/h białem lampki migają a przy 134km/h już się świecą

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z motocyklem Yamaha MT 125, który odcina zapłon przy 10 000 obrotów, mimo że skala obrotomierza sięga 12 000. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być związane z fabrycznym ograniczeniem obrotów, które ma na celu ochronę silnika. Wskazują również na możliwość istnienia elektronicznej blokady lub uszkodzenia prędkościomierza. Użytkownik dowiaduje się, że inny posiadacz tego samego modelu osiąga 12 000 obrotów, co sugeruje, że jego motocykl może mieć usterkę. Wskazano na potrzebę konsultacji w autoryzowanym serwisie oraz dalsze poszukiwania informacji na forach motocyklowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA