logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z certyfikatami SSL - net działa, strony nie wyświetlają się.

_ratsking_ 11 Kwi 2022 14:45 654 12
REKLAMA
  • #1 19974362
    _ratsking_
    Poziom 5  
    Ocena: 13
    Cześć Forumowicze, już nie raz udało mi sie znaleźć u Was pomoc - mam nadzieję, że i tym razem tak będzie. Mam pewien problem, który występuje w mojej sieci LAN. Problem występuje na jednym/dwóch kompach, reszta w sieci OK.
    Na czym polega problem - "err ssl protocol error" - wszystkie przeglądarki pokazują taki błąd - net działa, strony, które nie chcą się otworzyć, bez problemu się pingują - poczta w outlook się ściąga - nie działają tylko strony (SSL). Próbowałem wszystkiego, czyścić pamięć podręczną, zmieniać daty, strefy, czyścić magazyn SSL, flushdns, ip renew, zmieniać sieć - nic nie daje efektu. Czy mieliście może taki problem? Ktoś wie jak sobie poradzić z tym?
    Dzięki!!
  • REKLAMA
  • #3 19974392
    _ratsking_
    Poziom 5  
    przeqpiciel napisał:
    Co na takim błędzie jest napisane dokładnie? Może zamieśćscreen? Datę i czas masz poprawnie ustawioną w komputerze ?

Dzięki za odzew! Błąd taki jak napisałem: "err_ssl_protocol_error" - data poprawna, ping chodzi ok, ale strony nie :/ już próbowałem wszystkiego. Po pewnym czasie problem zniknął, następnego dnia powrócił :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 19974429
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5391
    @_ratsking_
    Jakie konkretnie strony mają problem, podaj ich adresy?

Być może wygasły certyfikaty, a właściciel strony zapomniał ich przedłużyć.
  • #7 19974432
    _ratsking_
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    @ratsking1
    Jakie konkretnie strony mają problem, podaj ich adresy?

Być może wygasły certyfikaty, a właściciel strony zapomniał ich przedłużyć.

Dzięki, ale raczej nie możliwe - wp.pl, onet.pl, praktycznie wszystkie z ssl.
    Co dziwne na niektórych po kilku odświeżeniach stronka się pojawia, ale podstrony już różnie (np. wp.pl - po kilkukrotnym odświeżeniu odpala się główna, ale juz podstrony różnie)
  • #8 19974448
    KOCUREK1970
    @_ratsking_
    Jaki masz tam system operacyjny?
    Resetowales przeglądarkę do ustawień fabrycznych?
    Czyściłeś pliki cookie?
    Przeskanowałes komputer jakimś programem antywirusowym?
    Na telefonie te strony działają?

Bo jeśli to wina Windowsa to powiedzenia w szukaniu w nim winowajcy, zatem format c i instalujesz system na nowo do sprawdzenia, albo to:
    Pobierz najnowszy obraz Live Sytemu Linux:
    https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/iso-hybrid/
    Obraz systemu, nagraj Rufusem na kartę pamięci:
    https://rufus.ie/pl/
    Potem zależnie co pierwsze bootuje, ustaw na boot z karty pamięci, testuj.
    System jest uruchamiany z karty pamięci, zatem niczego nie instaluje na żadnym dysku.
  • REKLAMA
  • #9 19975931
    _ratsking_
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    @ratsking1
    Jaki masz tam system operacyjny?
    Resetowales przeglądarkę do ustawień fabrycznych?
    Czyściłeś pliki cookie?
    Przeskanowałes komputer jakimś programem antywirusowym?
    Na telefonie te strony działają?

Bo jeśli to wina Windowsa to powiedzenia w szukaniu w nim winowajcy, zatem format c i instalujesz system na nowo do sprawdzenia, albo to:
    Pobierz najnowszy obraz Live Sytemu Linux:
    https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/iso-hybrid/
    Obraz systemu, nagraj Rufusem na kartę pamięci:
    https://rufus.ie/pl/
    Potem zależnie co pierwsze bootuje, ustaw na boot z karty pamięci, testuj.
    System jest uruchamiany z karty pamięci, zatem niczego nie instaluje na żadnym dysku.

Dzięki! WIndows 10; przeglądarki odinstalowane i zainstalowane ponownie; skanowanie było; na innych kompach i tel wszystko ok, tylko ten jeden ma problem (zdarzyło się raz na innym, ale samo przeszło).
    Chyba nie będzie innego wyjścia jak format c: - zobaczymy daję nam jeszcze kilka dni na sprawdzenie i format
    Dzięki i pzdr!
  • #10 19975957
    KOCUREK1970
    @_ratsking_
    A spróbuj z tym Linuxem - jeśli to faktycznie wina W10, to na tym Linuxie musi działać, wtedy dopiero ewentualnie format i postawienie Windy na nowo.
  • #11 19977194
    _ratsking_
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    @ratsking1
    A spróbuj z tym Linuxem - jeśli to faktycznie wina W10, to na tym Linuxie musi działać, wtedy dopiero ewentualnie format i postawienie Windy na nowo.

Ok sprawdzę! Dzięki!
  • #12 19977887
    cracket
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    możesz sprawdzić jakiego root CA używają te przeglądarki na failujących stronach?

Używasz systemowego CA do weryfikacji SSL (chrome) czy z przeglądarki (firefox)?

np. u mnie wp.pl używa root CA z DigiCert Global Root CA
    i numerem: 08:3B:E0:56:90:42:46:B1:A1:75:6A:C9:59:91:C7:4A, wygasa Mon, 10 Nov 2031 00:00:00 GMT

Masz taki sam certyfikat dla wp.pl?
  • #13 19978436
    _ratsking_
    Poziom 5  
    cracket napisał:
    możesz sprawdzić jakiego root CA używają te przeglądarki na failujących stronach?

Używasz systemowego CA do weryfikacji SSL (chrome) czy z przeglądarki (firefox)?

np. u mnie wp.pl używa root CA z DigiCert Global Root CA
    i numerem: 08:3B:E0:56:90:42:46:B1:A1:75:6A:C9:59:91:C7:4A, wygasa Mon, 10 Nov 2031 00:00:00 GMT

Masz taki sam certyfikat dla wp.pl?

Hej, dzięki!
    Zerknę jak będę na miejscu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędem "err_ssl_protocol_error" na kilku komputerach w sieci LAN, gdzie internet działa, ale strony SSL się nie wyświetlają. Próbował różnych rozwiązań, takich jak czyszczenie pamięci podręcznej, zmiana daty i strefy czasowej, a także resetowanie ustawień przeglądarek, jednak problem powraca. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie certyfikatów SSL, użycie systemu Linux do testów oraz skanowanie komputera pod kątem wirusów. Użytkownik rozważa formatowanie dysku C: jako ostateczne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA