logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konstrukcja urządzenia do wciskania rurek z kontrolą pedałem i regulacją siły wcisku

Wtk84 13 Kwi 2022 18:04 288 6
REKLAMA
  • #1 19977340
    Wtk84
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Szukam pomysłu jak wykonać proste urządzenie do wciskania plastikowej rurki w rurkę, chciałbym żeby można było móc kontrolować ruch wciśnięcie ciągu stopą, myślałem żeby wykorzystać pedał od maszyny do szycia ewentualnie od frezarki do paznokci. Tak żeby ręce mogły składał 2 elementy w prowadnicę.Taka manufakturą ale jest taka potrzeba. Myślałem żeby dać jakiś siłownik, ale,bez.sprężonego powietrza. Jakiś potencjometr żeby regulować silę wcisku. Zrobiłem taki prowizoryczny rysunek, może ktoś wpadnie na coś ciekawego. Pozdrawiam
    Konstrukcja urządzenia do wciskania rurek z kontrolą pedałem i regulacją siły wcisku
  • REKLAMA
  • #2 19977359
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Jest sporo rozwiązań, np siłownik od zamka smochodowego, siłownik od bram, jakaś konstrukcja na korbowodzie...
    Tylko trzeba by zacząć od pytań:
    1. jaka siła...
    2. jaka szybkość,
    3. jaki skok,
    4. czy potrzebna siła jest na tyle duża, by uszkodzić palce.
  • REKLAMA
  • #3 19977372
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19977376
    Wtk84
    Poziom 6  
    No i już coś wiadomo że trzeba rozważyć. Myślałem właśnie też o jakimś zamku samochodowym, siła nie wiem czy to ma znaczenia ale wziąłem w palce i wciskałem na wadze i pokazało jakieś 15-17 kg, skok nie musi być duży max kilka cm. Chodzi że 1 elementy się zapiera o jedną część a siłownik wciska drugą część w pierwszą. Palce całe, tak bym skonstruował żeby bezpiecznie zabrać elementy i włożyć. Tylko. Szukam pomysłu z czego to zrobić.

Dodano po 3 [minuty]:

Prototyp zrobiłem że wciskam to dźwignią ,nie trzeba mega precyzji chodzi bardziej o siłę i moc.
    eurotips napisał:
    Jeszcze trzeba dodać precyzyjne osiowe prowadzenie,
    to jeszcze trudniej niż wciśnięcie łożyska.
  • REKLAMA
  • #5 19977383
    Andrzej42
    Poziom 32  
    To proponuję napęd od wycieraczek. Ma już gotowy styk do zatrzymania w pozycji początkowek, moc można regulować za pomocą dowolnego PWM, czy napięciem z przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #6 19977405
    Wtk84
    Poziom 6  
    Ale to chodzi na boki ten mechanizm wycieraczki, myślę żeby to działało w linii prostej, bo w prototypie ustawienie dźwigni jest metoda prób i błędów. Może jakiś popychacz, tak wpisałem w google.
    Andrzej42 napisał:
    To proponuję napęd od wycieraczek. Ma już gotowy styk do zatrzymania w pozycji początkowek, moc można regulować za pomocą dowolnego PWM, czy napięciem z przetwornicy.

Dodano po 9 [minuty]:

Znalazlem na Aliexpress ale https://m.pl.aliexpress.com/item/4001016358335.html
    Coś takiego ale to wolno chodzi. To musi być tak strzał 2-3 sekundy przerwa 2-3 sekundy powrót.

Dodano po 2 [minuty]:

Chyba żeby przerobić silnik od wycieraczki faktycznie jakieś przełożenie zrobić.
  • #7 19977990
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Konstrukcja urządzenia do wciskania rurek z kontrolą pedałem i regulacją siły wcisku Dorobić tuleję z popychaczem ze sprężyną na którą będzie działać napęd od wycieraczek - ale są takie gdzie kręci się dookoła, ale są i takie, gdzie waha się tylko o pewien kąt. Brałbym ten drugi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomysłu na stworzenie prostego urządzenia do wciskania plastikowej rurki, które można kontrolować za pomocą pedału. Rozważane są różne rozwiązania, takie jak siłowniki od zamków samochodowych, siłowniki od bram oraz napęd od wycieraczek. Kluczowe pytania dotyczą siły, szybkości, skoku oraz bezpieczeństwa użytkowania. Użytkownik planuje zastosować potencjometr do regulacji siły wcisku. Prototyp oparty na dźwigni został już wykonany, jednak użytkownik poszukuje bardziej precyzyjnego rozwiązania, które działałoby w linii prostej. Wskazano również na możliwość przeróbki silnika od wycieraczki oraz zastosowanie popychacza z tuleją i sprężyną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA