logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate ST310212A - wymiana elektroniki, dziwne dźwięki, brak wykrycia w BIOS

korzo_m 08 Lis 2005 20:31 1877 13
REKLAMA
  • #1 1966033
    korzo_m
    Poziom 11  
    Mam pewien problem, otóż jakiś czas temu spaliła mi się elektronika do dysku Seagate ST310212A. Zakupiłem sprawną elektronikę i zamieściłem ją na dysku. Jednak, po podłączeniu dysk zaczął wydawać dziwne dźwięki, a BIOS go nie wykrywa. Czy ktoś wie co się dzieje?
  • REKLAMA
  • #2 1966101
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Wraz z elektroniką uszkodzona została mechanika dysku i stąd te wariacje.
  • REKLAMA
  • #3 1966114
    korzo_m
    Poziom 11  
    Czy jest jakaś możliwość naprawy tego lub odzyskania danych (bez ponoszenia wielkich kosztów)?
  • #4 1966149
    K!lleR
    Poziom 39  
    W domowych warunkach naprawa mechaniki nie wchodzi w grę. Można spróbować podłączyć ten dysk do innego komputera i tam spróbować odzyskać dane. Jeśli mam być szczery to po odzyskaniu danych dysk do kosza a elektronika na sprzedaż.
  • #5 1966164
    korzo_m
    Poziom 11  
    To na innym komputerze dysk może zadziałać? Myślałem, że uszkodzenie tego nie zmienia... Ale jeśli się mylę, to w jaki sposób dokładnie odzyskać te dane?
  • #6 1966195
    K!lleR
    Poziom 39  
    Jeśli kolega ma dwa dyski to ten uszkodzony podłączyć jako SLAVE, ( ja myślałem, że kolega posiada tylko ten jeden dysk ) i próbować uruchamiać komputer aż dysk będzie widziany i odzyskać dane. Można też jeśli się da ustawić zworkami dysk tak aby odłączyć jedną głowicę jeśli dysk ma taką opcję.
  • #7 1966202
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Nie samą elektroniką żyje dysk, lecz również firmwarem. Elektronika może być taka sama (fizycznie) dla kilku modeli danego producenta, natomiast firmware może być inny. Dlatego jeśli założyłeś płytę z dysku z inną wersją oprogramowania sterującego to będzie lipa.
    Oczywiście uszkodzenie mechaniczne jest jak najbardziej prawdopodobne, wtedy tylko wizyta w specjalistycznym zakładzie i duże koszty.
    Spróbuj przetestować dysk programikiem ze strony producenta dysku, lub podłącz dysk jak radzi kolega K!ller i pobaw się HDDRegeneratorem, może coś się da odzyskać.
  • REKLAMA
  • #8 1966211
    korzo_m
    Poziom 11  
    Według sprzedawcy elektroniki, firmware był taki sam, jaki mam moja mechanika (3.02). Poza tym nie wiem czy będzie dało się przetestować ten dysk, skoro BIOS go nie wykrywa... Jeśli jest jakiś sposób na to to proszę, piszczie!
  • Pomocny post
    #9 1966247
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    To że bios nie wykrywa dysku nie oznacza jeszcze jego śmierci. Niektóre programy diagnostyczne wykrywają dysk (lub coś co wskazujena to, że na drugim końcu taśmy jest dysk) mimo, że sam bios go nie widzi. Sprawdzić nie zaszkodzi.
    Możesz też spróbować http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67234765
    Jeśli dysku w ogóle nie da się wykryć to (o ile dane warte są swojej ceny) oddaj dysk do jakiejś firmy odzyskującej dane, ale musisz się liczyć z kosztami rzędu 1000zł i więcej.
  • #10 1966292
    korzo_m
    Poziom 11  
    No to muszę sprawdzić to jakimś programem... Jak nic nie wyjdzie, to muszę się pożegnać z danymi... Na szczęście nie są znowu aż tak bardzo ważne, żebym płacił za nie 1000 złotych...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 1966321
    K!lleR
    Poziom 39  
    Również mam jednego Seagate którego BIOS nie wykrywa ale za którymś tam razem wykrywa i da się nawet zainstalować system trzeba mieć nadzieję. Jeśli natomiast BIOS nadal nie widzi dysku to przykro mi ale pozostaje tylko wyspecjalizowany serwis który odzyskuje dane profesjonalnie i to nie za małe pieniądze. Tak, że musi się kolega zastanowić czy odzysk danych jest warty zachodu i czasu i pieniędzy. Osobiście straciłem dużo danych na niestety niereformowalnych dyskach ( kilka lat ściągania i parę ładnych prac własnego projektu poszło się kompać więc doskonale znam ten ból.
  • #12 1968435
    korzo_m
    Poziom 11  
    Niestety, program diagnostyczny nie wykrywa dysku. Może to przyczyna tego, że BIOS wogóle go nie widzi... Nie wiem już co mam robić... :cry:
  • #13 1968464
    K!lleR
    Poziom 39  
    Jeśli kolega ma na tym dysku bardzo ważne dane to pozostaje tak jak pisałem wyspecjalizowany serwis który odzyska koledze dane, lecz niestety nie za małe pieniądze a dysk i tak do kosza.
  • #14 1968839
    korzo_m
    Poziom 11  
    No więc nic nie zdziałam... Ale i tak dzięki wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST310212A przestał być wykrywany przez BIOS po wymianie uszkodzonej elektroniki na nową. Po podłączeniu pojawiły się nietypowe dźwięki, co sugeruje uszkodzenie mechaniki dysku. Elektronika może być fizycznie kompatybilna, ale różnice w firmware mogą powodować problemy z wykryciem dysku. Próby odzyskania danych w warunkach domowych obejmują podłączenie dysku jako slave do innego komputera oraz ewentualne odłączenie jednej głowicy za pomocą zworki, jeśli dysk na to pozwala. Programy diagnostyczne producenta lub narzędzia takie jak HDD Regenerator mogą pomóc w wykryciu i naprawie dysku, nawet jeśli BIOS go nie widzi. W przypadku braku wykrycia dysku przez programy diagnostyczne, jedyną opcją pozostaje profesjonalny serwis odzyskiwania danych, który wiąże się z wysokimi kosztami. Jeśli dane nie są bardzo cenne, naprawa i odzyskiwanie mogą nie być opłacalne, a dysk należy uznać za uszkodzony mechanicznie i przeznaczony do utylizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA