logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak.

kamilbilcontact 30 Kwi 2022 15:22 9177 36
REKLAMA
  • #1 20001108
    kamilbilcontact
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, mam nie mały problem.
    Postanowiłem złożyć nowy komputer, a raczej wymienić kilka części takich jak, płyta główna procek i kości ram.

Komputer bezproblemowo uruchamia się z jedną kością ale tylko gdy jest włożona do slotu 2.

Mam dwie kości 2x8gb.
    Brakuje mi pomysłów, robiłem xmp, przekładałem, wypinalem i kolejno wypinalem do kolejnego slotu na przemian, dwa na raz i nic...

Ostatecznie zostanie oddać kompa do serwisu, niech tam sprawdza, może to jakaś blachostka na którą nigdy bym nie wpadł.
    Płyta Gigabyte B560M H. Nówka
    Kości ram viper 2x8gb CL17 3600mhz.
    Zasilacz crosair sv450.
    Procesor Intel i5 10400f nowiutki. (montował go serwisant na płytę, więc teoretycznie wykluczam uszkodzenie procesora i płyty głównej).
    Karta graficzna nVidia geforce gtx960

Wejścia na ram są dwa w płycie. Kość 1 i kość 2 działają w slocie 2, nie działają w slocie 1 i nie działają obie na raz.

Komputer uruchamia się bez zarzutu z 2 slotu, wyciąga maksa z tej kości, ale brakuje pamięci.
  • REKLAMA
  • #2 20001190
    ekspert100
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Zmiana biosu płyty głównej - "BIOS Update"
    odpowiada za pracę kontrolera RAM

Uszkodzony kontroler RAM lub slot
    a może trzeba go przedmuchać - ostrożnie mały pędzelek + ssawka micro odkurzacza i od tego zacznij
  • #3 20001219
    kamilbilcontact
    Poziom 4  
    Zabieram się do porządku, poinformuję jsk skończę czy to coś zmieniło.
    Opcja wygiętego pinu czy uszkodzonego procesora raczej nie możliwa ale kto wie, boję się odkręcać chłodzenie i wyjmować po ks żeby wtedy nic nie uszkodziło się przypadkiem
  • REKLAMA
  • #4 20001644
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8189
    Niezależnie od tego, kto montował, warto sprawdzić, czy piny w podstawce procesora nie są powykrzywiane.
    Wina BIOSu raczej to nie jest, kanał A obsługuje takie same pamięci jak kanał B, więc jeśli w jednym slocie pamięć działa, to BIOS jest poprawny.
    Płyta jest nowa, więc nie sądzę, żeby była zabrudzona - ostrożnie z pędzelkami (ładunek elektrostatyczny może zabić komponenty jak będziesz miał pecha, więc jeśli pociągniesz płytę zwykłym pędzlem, to możesz narobić bałaganu). Również z odkurzaczami - mikro czy makro - uważałbym, najbezpieczniejsze będzie wydmuchanie kurzu, jeśli w ogóle w tym sprzęcie jest obecny (skoro sprzęt jest nowy, to jest to jak dla mnie bardzo mało prawdopodobne).

Jak dla mnie najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie gniazda procesora, być może uszkodzenie gniazda RAM.
  • REKLAMA
  • #5 20002039
    ekspert100
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    No tak nie zwróciłem uwagi że to nowy sprzęt . Ale w servisie odkurzacz się zawsze sprawdza . Po roku pracy można spokojnie wykonać będzie wydmuchanie kurzu
    szczególnie tam gdzie pracują wentylatory.
  • #6 20002526
    kamilbilcontact
    Poziom 4  
    Z tego co sprawdziłem po czasie to płyta obsługuje taktowanie "max" 3200mhz a kości są 3600mhz czy to może stanowić przeszkody w podłączeniu dwóch kości, skoro bios pokazuje rozszerzenia do 7600 i zarówno jedna jak i druga kość działają w slocie 2??
  • #7 20002547
    unspecified2022
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    Niezależnie od tego, kto montował, warto sprawdzić, czy piny w podstawce procesora nie są powykrzywiane.
    Wina BIOSu raczej to nie jest, kanał A obsługuje takie same pamięci jak kanał B, więc jeśli w jednym slocie pamięć działa, to BIOS jest poprawny.
    Płyta jest nowa, więc nie sądzę, żeby była zabrudzona - ostrożnie z pędzelkami (ładunek elektrostatyczny może zabić komponenty jak będziesz miał pecha, więc jeśli pociągniesz płytę zwykłym pędzlem, to możesz narobić bałaganu). Również z odkurzaczami - mikro czy makro - uważałbym, najbezpieczniejsze będzie wydmuchanie kurzu, jeśli w ogóle w tym sprzęcie jest obecny (skoro sprzęt jest nowy, to jest to jak dla mnie bardzo mało prawdopodobne).

Jak dla mnie najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie gniazda procesora, być może uszkodzenie gniazda RAM.

Świetny post.

Dodam od siebie, że spotkałem się już niejednokrotnie z pozornie irracjonalnym zachowaniem płyt głównych podczas pracy z ramem, który nie był wymieniony na liście obsługiwanych pamięci.
    W załączniku wysyłam listę pamięci oficjalnie obsługiwanych przez Twoją płytę.

Podaj dokładny model ramu.

Opcja do sprawdzenia - wyjęcie baterii biosu, wpięcie ramu i po kilku minutach włożenie baterii na miejsce, a następnie próba bootowania.

Sprawdź też inne kości ram. Jeśli inna kość działałaby w slocie 1, to by wykluczyło uszkodzenie slotu i przekierowało uwagę na pamięci.

Kolejna rzecz - pomimo tego, że BIOS wydaje się być okay, dla pewności zaktualizowałbym go do najnowszej wersji.
    Nawet jeśli szansa jest niewielka, że przyczyną takiego stanu rzeczy jest wersja BIOSu, to dobrze jest krok po kroku eliminować potencjalne przyczyny problemu.

Co jeszcze.. tak jak napisał dt1 sprawdziłbym na Twoim miejscu piny na podstawce procesora.
    Jeśli serwisant przez przypadek wygiął pin, to "mógł tego nie zauważyć". A mówiąc bez cudzysłowu - mógł wygiąć pin, ale mimo wszystko zamontować procek i sprawdzić czy pc odpala, a jeśli tak, to zapomnieć o sprawie, bo w innym wypadku musiałby wymienić płytę na nową na koszt serwisu.
    Załączniki:
    • mb_memory_b560m-h.pdf (500.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20002554
    kamilbilcontact
    Poziom 4  
    W sockecie brak wygiętych czy popalonych pinów, procesor też w 100% sprawny testowany na gierkach, zużycie ie przekracza 60% biorąc pod uwagę że karta trochę go dusi bo to gtx960.
    Zaraz od nowa montuje płytę i podłączam, zobaczę czy coś się zmieni. Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak.
  • REKLAMA
  • #9 20002586
    dt1
    Admin grupy komputery
    kamilbilcontact napisał:
    Z tego co sprawdziłem po czasie to płyta obsługuje taktowanie "max" 3200mhz a kości są 3600mhz czy to może stanowić przeszkody w podłączeniu dwóch kości, skoro bios pokazuje rozszerzenia do 7600 i zarówno jedna jak i druga kość działają w slocie 2??

Płyta obsługuje pamięci szybsze niż DDR4-3200. W zasadzie to kontroler pamięci jest w procesorze. Na płytach B560 bez problemu uruchamiałem pamięci DDR4-3600 w parach. Zresztą zanim włączysz obsługę XMP to pamięć zostanie raczej ustawiona znacznie niżej.

Możesz dla testu ustawić taktowanie pamięci na niższe (procesor oficjalnie wspiera DDR4-2666, oczywiście działa z szybszymi modułami, ale aby wykluczyć uszkodzenia komponentów warto ustawić rekomendowane taktowanie).
  • #10 20002600
    kamilbilcontact
    Poziom 4  
    Po demontażu płyty głównej i sprawdzeniu socket, przyszedł czas żeby złożyć wszystko na nowo i tak też uczyniłem.
    Bardzo ostrożnie umieściłem procesor w sockecie, zatrzasnąłem, zamontowałem radiator z najwyższa precyzja, oceniam swoją staranność 10/10 przy tym procesie. Przykręciłem płytę główną, podłączyłem wszystkie kable na wyłączanym przycisku zasilania zasilacza i uruchomiłem kompa. Dodam że przy pierwszym uruchomieniu ramy włożyłem 2 i dobrze zatrzasnąłem, miałem wrażenie że może dlatego że w obudowie jest ciasno i karta graficzna blokuję zatrzaski najpierw zamontowałem ram, wszystko perfekcyjnie.
    Komputer się rzecz jasna uruchomił ale bez połączenia z monitorem. (czyli dokładnie tak samo jak było wcześniej). Wypiąłem ram że slotu nr.1 i uruchomił się błyskawicznie, wszystko działa.

Jeżeli chodzi o bios, to pierwsze co zrobiłem po wgraniu nowego systemu to ściągnąłem najnowsza wersję biosu a następnie go zaaktuwlizowalem.

Z tego czego wy nie możecie zobaczyć to to że jak uruchamiam komputer z wpiętym ramem w slot nr. 2 to pod karta graficzna zapala się czerwona dioda i wszystko działa. Gdy są zamontowane dwa ramy albo ram tylko w slocie nr. 1 to ta dioda się nie zapala. Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak.

Dodano po 1 [minuty]:

Obie kości są identyczne. Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak.

Dodano po 8 [minuty]:

Bios tak wygląda.
    Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak. Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak. Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak. Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak.

Zastanawiają mnie te opcje przeplot kanału i przeplot szeregowy może tutaj się trzeba pobawić?

Dodano po 7 [minuty]:

dt1 napisał:
    kamilbilcontact napisał:

Płyta obsługuje pamięci szybsze niż DDR4-3200. W zasadzie to kontroler pamięci jest w procesorze. Na płytach B560 bez problemu uruchamiałem pamięci DDR4-3600 w parach. Zresztą zanim włączysz obsługę XMP to pamięć zostanie raczej ustawiona znacznie niżej.

Możesz dla testu ustawić taktowanie pamięci na niższe (procesor oficjalnie wspiera DDR4-2666, oczywiście działa z szybszymi modułami, ale aby wykluczyć uszkodzenia komponentów warto ustawić rekomendowane taktowanie).

Defakto przy pierwszym uruchomieniu biosu płyta z automatu ustawiło 2300mhz.
  • Pomocny post
    #11 20002636
    dt1
    Admin grupy komputery
    Bardzo prawdopodobne uszkodzenie płyty głównej, mniej prawdopodobne, ale wciąż możliwe, uszkodzenie procesora (jednego z kanałów pamięci). Od płyty bym zaczął, tym bardziej, że nie jest to najciekawsza płyta nawet do mało wymagającego I5-10400F (jeśli byłby możliwy zwrot i wybór innej to bym się nad tym poważnie zastanowił).
  • #12 20002655
    kamilbilcontact
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    Bardzo prawdopodobne uszkodzenie płyty głównej, mniej prawdopodobne, ale wciąż możliwe, uszkodzenie procesora (jednego z kanałów pamięci). Od płyty bym zaczął, tym bardziej, że nie jest to najciekawsza płyta nawet do mało wymagającego I5-10400F (jeśli byłby możliwy zwrot i wybór innej to bym się nad tym poważnie zastanowił).

Biorę pod uwagę zwrot płyty, jednak rozważam też oddać cały PC do serwisu tam gdzie kupiłem płytę, niech może sprawdzą, może a nuż znajdą przyczynę.

Swoją drogą mogę prosić o zdjęcie pinów które odpowiadają z kontrolę ramu?

Czy opcja np. Żeby zwrócić kości ram i kupić 1x16gb nie jest lepszym rozwiązaniem w tej sytuacji, skoro jeden ze slotów działa? Płyta nie jest droga, zawsze można pokusić się żeby w przyszłości wymienić ja na inny model.
  • #13 20002679
    dt1
    Admin grupy komputery
    kamilbilcontact napisał:
    Swoją drogą mogę prosić o zdjęcie pinów które odpowiadają z kontrolę ramu?

Być może trzeba głębiej poszukać w necie, ale nigdzie nie znalazłem rozpiski gniazda LGA1200.

kamilbilcontact napisał:
    Czy opcja np. Żeby zwrócić kości ram i kupić 1x16gb nie jest lepszym rozwiązaniem w tej sytuacji, skoro jeden ze slotów działa? Płyta nie jest droga, zawsze można pokusić się żeby w przyszłości wymienić ja na inny model.

Nie, lepiej mieć 2x8GB w Dual Channel, pamięci masz poprawne, nie warto ich wymieniać.
    Ta płyta może i nie jest droga, ale porządniejsze płyty są już droższe. Jednak nie ma co jej bez sensu później wymieniać. Jeśli teraz jednak nadarzy się okazja, to lepiej brać minimalnie lepszą, warto to mieć na uwadze.
  • #14 20002746
    unspecified2022
    Poziom 4  
    Panowie, ale zapominamy w tej rozmowie o fakcie, że Intel Core i5-10400F oficjalnie pracuje z pamięciami do 2666mhz, a wszystko co jest wyżej, to overclocking.
    Na chipsecie Z490 i Z590 można bez większych problemów podciągnąć do 3600mhz, ale z B560 różnie bywa.

Najważniejsza sprawa o której już pisałem - sprawdź inne kości ram, najlepiej takie z listy obsługiwanych przez płytę główną i nie szybsze niż 2666mhz, wysłałem pdfa gdzieś wyżej w załączniku.
    Jak będzie wszystko normalnie działać, to znaczy że po prostu nie dopasowałeś podzespołów.

Napisałeś, że płyta to nówka, może uda się jakoś wymienić na z490? A może możesz wymienić ram?
    Opcje jakie masz do wyboru znasz w tym momencie tylko Ty, ale pamiętaj, żeby przy kombinowaniu zwrócić uwagę na kwestię opłacalności, w sensie ile więcej zyskasz tych FPSów za to, co dopłacisz.
  • #15 20002787
    dt1
    Admin grupy komputery
    Po co wymieniać płytę na Z490? B560 umożliwia bez problemu pracę z wyżej taktowanymi pamięciami. DDR4-3600 nie jest problemem dla chipsetu B560, nawet słaba jakość wykonania płyty nie powinna być na tym etapie przeszkodą. A i5-10400F i tak nie przetaktuje. Więc "zetka" nie zaoferuje nic więcej niż B560 w tym przypadku.
  • #16 20002818
    kamilbilcontact
    Poziom 4  
    Tak więc, płyta poleci na zwrot. Nie widzę sensu jej trzymać, bo rozpakowaniu jej w domu zatęskniłem za plyta z 4 slotami. Przeczucie mnie ni3 myliło co do tego że będę miał z nią kłopot. Grunt że wszystko inne jest sprawne i działa. Jaka płytę byście polecili do takich podzespołów, które ja mam?

Dodam że będę w przyszłości finansował zakup karty rtx3060, dwóch identycznych kostek ram. Płyta nie musi być jakaś Górno lotna bo nie zamierzam składać koparki, ale solidna i nie za droga.

Jeszcze poruszę może jeden temat. Mianowicie naczytałem się wiele postów z podobnymi treściami jak ten i gdzieś przewinęło się że może nie starcza prądu, za słaby zasilacz co myślicie?(jednak wydawałoby się to niemożliwe gdy 1 port działa a drugi nie na tym samym zasilaczu.

I pytanie na koniec, jaki zasilacz najlepiej wybrać, żeby obsłużył tego procka i rtx3060 +4 kości ram po 8gb.

Dodano po 8 [minuty]:

dt1 napisał:
    Po co wymieniać płytę na Z490? B560 umożliwia bez problemu pracę z wyżej taktowanymi pamięciami. DDR4-3600 nie jest problemem dla chipsetu B560, nawet słaba jakość wykonania płyty nie powinna być na tym etapie przeszkodą. A i5-10400F i tak nie przetaktuje. Więc "zetka" nie zaoferuje nic więcej niż B560 w tym przypadku.

Skoro płyty nie ma co wymieniać, bo obsługuje taktowanie ramu to co innego może być powodem dla którego slot nr. 1 nie reaguje na ram.
  • #17 20002976
    dt1
    Admin grupy komputery
    kamilbilcontact napisał:
    Jaka płytę byście polecili do takich podzespołów, które ja mam?

MSI B560A PRO - https://www.zadowolenie.pl/podzespoly-kompute...glowna-b560-a-pro-s1200-4ddr4-hdmi-dp-m-2-atx (zarejestruj się do newslettera i będziesz miał jeszcze kod rabatowy na 20 złotych). Sklep sprawdzony.

kamilbilcontact napisał:
    Dodam że będę w przyszłości finansował zakup karty rtx3060, dwóch identycznych kostek ram. Płyta nie musi być jakaś Górno lotna bo nie zamierzam składać koparki, ale solidna i nie za droga.

Paradoksalnie koparka nie wymaga szczególnie rewelacyjnej płyty. Większość obciążenia w koparce generują karty graficzne z własnym zasilaniem, CPU jest ledwo używane, więc sekcja zasilania CPU nie musi być szczególnie rozbudowana. W przeciwieństwie do komputera do gier. Masz 10 gen (szkoda mimo wszystko, że nie 11-tą, była niewielka dopłata) - Twoje i5 nie będzie jakoś szczególnie katować płyty głównej, ale jak chcesz mieć coś lepszego - to zaproponowane MSI jest chyba niezłym wyborem. Jak ma być taniej to też się da znaleźć, chociaż pewnie już gorzej.

kamilbilcontact napisał:
    Jeszcze poruszę może jeden temat. Mianowicie naczytałem się wiele postów z podobnymi treściami jak ten i gdzieś przewinęło się że może nie starcza prądu, za słaby zasilacz co myślicie?(jednak wydawałoby się to niemożliwe gdy 1 port działa a drugi nie na tym samym zasilaczu.

Nie, niewłaściwe zasilanie nie objawiałoby się w podobny sposób.

kamilbilcontact napisał:
    I pytanie na koniec, jaki zasilacz najlepiej wybrać, żeby obsłużył tego procka i rtx3060 +4 kości ram po 8gb.

32 GB do gier nie będziesz w najbliższym czasie potrzebował, ale między 16 a 32GB dla zasilacza nie ma zbyt dużej różnicy. I5-10gen + RTX3060 spokojnie pójdą na porządnym zasilaczu 500W, 600 jak chcesz drobny zapas. W zależności od budżetu można wybierać. Często kupuję Vero L3 500/600W, Supremo L2 V2 550W albo Be Quiet System Power 9 500/600W. Czasem są promocje na rożne inne fajne zasilacze w podobnych cenach, ale wszystko zależy od budżetu.

kamilbilcontact napisał:
    Skoro płyty nie ma co wymieniać, bo obsługuje taktowanie ramu to co innego może być powodem dla którego slot nr. 1 nie reaguje na ram.

Uszkodzenie płyty lub procesora najprawdopodobniej. Płyty nie warto moim zdaniem wymieniać z B560 na Z490. Twój konkretny egzemplarz z problemem warto wymienić na inny.
  • #18 20002994
    kamilbilcontact
    Poziom 4  
    Oke, dzięki. Zajdę jeszcze do tego serwisu/sklepu zwrócić sprzęt i wezmę coś co mają na stanie. Wybiorę się najprawdopodobniej w środę tak więc do tego czasu mogę zostawić temat otwarty, jak problem zostanie rozwiązany to zamknę temat, aż jestem ciekaw czy to faktycznie wystarczy wymienić płytę na inną. Jak nowa płyta nie da rady to procesor?
  • #19 20003001
    unspecified2022
    Poziom 4  
    dt1 napisał:

Bo aktualna na B560 nie działa. :lol:
    Nie mówię, że koniecznie trzeba wymieniać płytę na z490, może bardziej opłacalna będzie wymiana ramu - pisałem o tym wyżej.
    Nie znam opcji jakie kolega kamilbilcontact ma do wyboru, ale jeśli może za małe pieniądze wymienić płytę na Z490, to dlaczego nie? To On wie na co go stać i jak widzi pojęcie "opłacalne".

Pisałem już, że Intel Core i5-10400F oficjalnie pracuje z pamięciami do 2666mhz, a wszystko co jest wyżej, to overclocking. Kiedy chodzi o overclocking, to Z490 czy z590 jest tutaj lepszą opcją niż B560.
    Poza tym, kości kolegi nie ma na liście obsługiwanych przez płytę. Możliwe, że po zainstalowaniu pary z listy zgodności wszystko zacznie nagle ślicznie działać.. dlatego w poście wyżej pogrubioną czcionką i z podkreśleniem napisałem, żebyś przesestował inne kości ram.
    Tak jak dt1 uważam za prawdopodobne, że slot 1 ramu jest uszkodzony. Uważam również za możliwe, że podzespoły są nieszczęśliwie dobrane. W obu przypadkach wymiana płyty wygląda sensownie, tym bardziej po dodaniu tego, co pisałem wyżej.
    Nawet coś, co teoretycznie według specyfikacji powinno świetnie ze sobą współpracować może robić niespodzianki. Przykładu daleko szukać nie muszę, bo tak nawet było z moimi własnymi podzespołami. (ASUS ROG STRIX X570-E + AMD Ryzen 9 3900X - miałem ciągłe random resety, dopuki nie wyłączyłem globalnie C-state, ale co ja się wtedy nagimnastykowałem żeby to znaleźć.. głowa boli. Może już to naprawili nową wersją biosu.. nie wiem, nie sprawdzałem.)

A co do doboru płyty pod 10400f i RTX3060 (oraz wyboru zasilacza, bo na taką grafikę na pewno nie starczy prądu z Twojego sv450) to bym bezczelnie polecił preferowany przeze mnie sposób - wpisz w google "płyta główna do i5 10400F rtx3060" i czytaj aż Ci głowa pęknie, a następnie wybierz to, co się w Twoich oczach będzie świeciło. Jeśli będziesz miał już konkrety, to dla pewności mógłbym sprawdzić.

Tematy takie jak Twój główny uważam za okay, sam nawet szukam aktualnie pomocy elektroników tego forum przy dorabianiu gniazda do mojej starej wieży, ale ostatni Twój post już troszku mniej motywuje, bo bez większego problemu znajdziesz dziesiątki, nawet setki tematów o 10400f, płycie do niego i RTX3060.
  • #20 20003012
    dt1
    Admin grupy komputery
    kamilbilcontact napisał:
    Zajdę jeszcze do tego serwisu/sklepu zwrócić sprzęt i wezmę coś co mają na stanie.

To może być zła decyzja. Mogą mieć drogo lub słabo. Najlepiej żeby zakupili coś, co Kolega chce, a nie dali coś, co akurat mają. Najlepiej wziąć listę i zadecydować. Jeśli będą mieli sam fajans to może lepiej im płytę oddać i kupić na własną rękę.

kamilbilcontact napisał:
    Jak nowa płyta nie da rady to procesor?

Jeśli pamięci testowane osobno działają to jest to kolejna rzecz do sprawdzenia po płycie.

unspecified2022 napisał:
    Pisałem już, że Intel Core i5-10400F oficjalnie pracuje z pamięciami do 2666mhz, a wszystko co jest wyżej, to overclocking. Kiedy chodzi o overclocking, to Z490 czy Z590 jest tutaj lepszą opcją niż B560.

Wyjaśnij mi czym różni się overclocking kontrolera pamięci na płycie B560 od tej samej czynności na płycie Z490/Z590 - w czym ten drugi zestaw jest lepszy? Chipset nie ma tu wiele do gadania, bo kontroler pamięci jest w procesorze. W zasadzie może on jedynie umożliwić lub uniemożliwić taką operację, więc ciekawy jestem opinii, dlaczego B560 będzie gorszy pod tym względem. Zakładam jedynie użycie profilu XMP dla ułatwienia.

Dodano po 5 [minuty]:

Popatrz jak ładnie na płycie B560M procesor I5-10400F chodzi z parką DDR4-3600 przetaktowanych do DDR4-4000 :) I to pamięci, które nie są na liście zgodności.
    http://valid.x86.fr/43kau2

A tutaj dość słabe pamięci A-daty na ciut słabszej niż w poprzednim linku płycie Asrock dają radę DDR4-3600 wycisnąć.
    http://valid.x86.fr/us8v34
  • #21 20003205
    kamilbilcontact
    Poziom 4  
    Twój post już troszku mniej motywuje, bo bez większego problemu znajdziesz dziesiątki, nawet setki tematów o 10400f, płycie do niego i RTX3060.[/quote]

Racja, pytanie była nie wyważone i zbyt spontanicznie o to zapytałem, ale pewnie sami przeżywaliście podobne rozterki w momencie gdy dojrzeliscie do tego by złożyć po raz pierwszy PC na własną rękę.

Dodam że w środę pojawi się kolejna wzmianka odnośnie nowej płyty.
  • #22 20003469
    unspecified2022
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    Wyjaśnij mi czym różni się overclocking kontrolera pamięci na płycie B560 od tej samej czynności na płycie Z490/Z590 - w czym ten drugi zestaw jest lepszy? Chipset nie ma tu wiele do gadania, bo kontroler pamięci jest w procesorze. W zasadzie może on jedynie umożliwić lub uniemożliwić taką operację, więc ciekawy jestem opinii, dlaczego B560 będzie gorszy pod tym względem. Zakładam jedynie użycie profilu XMP dla ułatwienia.

Popatrz jak ładnie na płycie B560M procesor I5-10400F chodzi z parką DDR4-3600 przetaktowanych do DDR4-4000 :) I to pamięci, które nie są na liście zgodności.
    http://valid.x86.fr/43kau2

A tutaj dość słabe pamięci A-daty na ciut słabszej niż w poprzednim linku płycie Asrock dają radę DDR4-3600 wycisnąć.
    http://valid.x86.fr/us8v34

Kiedy główny temat to przetaktowywanie ramu, a w zasadzie tylko to jest potrzebne koledze kamilbilcontact, to właściwie masz racje, odkąd na b560 można kręcić ram, to nie ma większego sensu kupować z490 czy z590, a już szczególnie przy 10400f.
    Ja już z resztą pisałem wyżej: "Nie mówię, że koniecznie trzeba wymieniać płytę na z490", bo jest opcja, że z innymi kościami wszystko będzie ślicznie działać.
    ALE w przypadku, kiedy za niewiele więcej można mieć z490 czy z590, to bym wymienił, nawet przy niewielkim overclockingu, bo ten chipset jest z wyższej półki. O tym też pisałem już wyżej.
    Opcje jakie ma kamilbilcontact zna tylko On, może za 29.99zł więcej może mieć z490? Skąd wiesz czy tak nie jest?

dt1 napisał:
    kamilbilcontact napisał:
    Zajdę jeszcze do tego serwisu/sklepu zwrócić sprzęt i wezmę coś co mają na stanie.

To może być zła decyzja. Mogą mieć drogo lub słabo. Najlepiej żeby zakupili coś, co Kolega chce, a nie dali coś, co akurat mają. Najlepiej wziąć listę i zadecydować. Jeśli będą mieli sam fajans to może lepiej im płytę oddać i kupić na własną rękę.

Absolutnie się z tym zgadzam. Posiedź trochę w temacie, wybierz coś i dopiero wtedy idź pytać czy mają albo mogą mieć dokładnie to, co wybrałeś.
  • #23 20003513
    dt1
    Admin grupy komputery
    unspecified2022 napisał:
    Opcje jakie ma kamilbilcontact zna tylko On, może za 29.99zł więcej może mieć z490? Skąd wiesz czy tak nie jest?

Wiem, że porządne płyty kosztują więcej niż 30 złotych więcej. Nie każda płyta Z jest dobra. Ba, istnieje całkiem sporo paździerzy, które mają chipset Z490/590, ale są mniej warte od średniej półki B560. Co z tego, że chipset umożliwi podkręcanie, skoro mają sekcję zasilania prawie żywcem skopiowaną z fajansu do komputera biurowego i jakość wykonania pasującą do produktów z serii H410/510 bardziej... :)
  • #24 20003575
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6806
    1. Pomiary na odpowiednich pin. slotu DDR4
    2. podmiana cpu

:idea: czasem działał myk :D
    Spoiler:
    włożyć 1 RAM (w 2 slot), ustawiłć profil w BIOS-ie XMP, zapisać, wyłączyć.
    włożyć 2 RAM (w 4 slot), uruchomić, ... powino > wszystko włącza się 16 GB na np.3200 w XMP ,
    :!: ale jeśli usuniesz XMP w BIOS-ie lub spróbujesz zmienić tajmingi już się nie uruchomi i wszystko zaczynać od nowa , z resetem BIOS-u(włącznie)

Spoiler:
    Płyta autora Gigabyte B560M H, nalezy do tych tańszych na B560 chipsecie
    obsługuje DDR4 2133 - 3200 Mhz, z profilem XMP ciut więcej

Ma b. słaby układ zasilania VRM na bazie kontrolera ISL69269 (ma on mozliwośc sterowania 12-faz)
    Na płycie mamy 8-faz> (6+2)/ Vcore + wspomaganie (zastosowano te same tranzystory ,ale w mniejszych obudowach)
    Teoretycznie zapewnia 300W mocy dla cpu ,ale brak radiatorów , nagrzewanie zmniejsza radykalnie możliwości VRM dla mocniejszych cpu
    Każda faza składa się z 3 tranzystorów. W górnym kluczu znajduje się jeden polowy 4c10n (maksymalny prąd to 44A), w dolnym ramieniu dwa polowe 4c06n (maksymalny prąd to 69A).
    Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak.

Płyta ma 2x M.2 (Obsługiwane są urządzenia SATA i NVMe), co jest bardzo dobre, biorąc pod uwagę jego cenę budżetową.
    :idea:
    Cytat:
    jest jeden niuans. Złącze znajdujące się obok procesora będzie działać tylko z procesorami serii 11 (na przykład i5-11400), ponieważ procesory serii 10 mają mniej linii PCI-E (16 zamiast 20).

Ma przycisk Q-Flash (upgrade Firmware BIOS bez procesora)
    Kol. ma ost. ver. Bios F9

11th gen Intel startuje już od F2
    * zakładka Tweaker można zrobic co nieco z cpu i DDR4
    Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak. Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak. Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak. Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak.

Do płyty dołazcone sa dwie dobre aplikacje:
    1. APP Center.
    2. Easy Tune (zmiana napiec, tajmingów i F)

W Tweaker można podkręcić DDR4
    - sa 3 tryby:
    Enhanced stability (przyzwoicie obniża prędkość pracy), Normal-(tryb normalny), Enhanced perfomance-(zwiększa prędkość (teoretycznie !?)).
    Aida pokazuje ,że zwiększa wydajność
    - XMP-2666MHz (16-18-18-39), tryb Normal
    - OC, 3333 MHz (18-18-18-40), tryb Normal
    Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak. Komputer nie uruchamia się z Ramem wpiętym w slot nr. 1 a w slot nr. 2 już tak.
  • #25 20003758
    unspecified2022
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    Nie każda płyta Z jest dobra. Ba, istnieje całkiem sporo paździerzy, które mają chipset Z490/590, ale są mniej warte od średniej półki B560.

Prawda to, dlatego chciałem, żeby kamilbilcontact posiedział w temacie aż go głowa rozboli :lol:

Lisek nam tu wkleił sporo konkretów 8-O widać, że temat tej płyty nie jest mu obcy.
  • #26 20003887
    kamilbilcontact
    Poziom 4  
    lisek napisał:
    1. Pomiary na odpowiednich pin. slotu DDR4
    2. podmiana cpu

:idea: czasem działał myk :D
    Spoiler:
    włożyć 1 RAM (w 2 slot), ustawiłć profil w BIOS-ie XMP, zapisać, wyłączyć.
    włożyć 2 RAM (w 4 slot), uruchomić, ... powino > wszystko włącza się 16 GB na np.3200 w XMP ,
    :!: ale jeśli usuniesz XMP w BIOS-ie lub spróbujesz zmienić tajmingi już się nie uruchomi i wszystko zaczynać od nowa , z resetem BIOS-u(włącznie)

Tylko ze ram startuje w XMP z 3600 MHz, a co wtedy, ustawić ręcznie na 3200?

Dodano po 1 [minuty]:

Lisek pisz jak do dziecka. Załóżmy że pierwsza czynność jaka wykonuje to reset bios i wyłączam komputer, wypinam ram z 2 slotu i czytam twoja wiadomość.
    Napisałeś też że wpinam ram do 2 slotu a potem do 4 slotu w tej płycie są tylko 2 sloty...
  • #27 20003997
    lisek
    Serwisant RTV
    Poczytaj manual , tam napisano co zrobic ( w który slot włozyć) jak masz tylko jedną pamięc DDR4.
    * potem przetransponuj to na swoją płytę z 2x slot DDR4

:idea: cpu z serii 10400F wspiera tylko DDR4 do 2666MHz
    Dla wyższych F od 3200 - ... DDR4 trzeba cpu Intel i9, i7 lub i5 11-th gen.
    wtedy i chipset B560 je "wesprze"
    Cytat:
    * 11th Generation Intel® Core™ i9/i7/i5 processors:
    - Support for DDR4 3200/3000/2933/2666/2400/2133 MHz memory modules
    * 10th Generation Intel® Core™ i9/i7 processors:
    - Support for DDR4 2933/2666/2400/2133 MHz memory modules
    *10th Generation Intel® Core™ i5/i3/Pentium®/Celeron® processors:
    - Support for DDR4 2666/2400/2133 MHz memory modules

Mozna poczytać co pisze p. Steven Walton na Techspot (Link)
    = o chipsecie B560 i zanizaniu wydajności cpu 11th gen. Core i5-11400F и Core i7-11700
    bez pewnych ustawień w Bios
    np. dla płyty MSI B560M Pro
    Spoiler:
    użytkownik musi przejść do BIOS-u i znaleźć w nim Ustawienia systemu chłodzenia. Tam będzie musiał wybrać element "chłodzenie wodą" zamiast standardowej wartości "cooler box".

dużą rolę odgrywa pkt. ... funkcja ochrony termicznej VRM (Voltage Regulator Module)

p.s
    ze starszymi kartami na płytach Gbyte , chipsety B460M / B560M gdy , że karta się nie uruchomiła (powiedzmy RX580),
    -- trzeba wejść do BIOS-u, zmienić "wsparcie VGA" ze sterownika EFI na Auto i "wsparcie CSM".

Lepsza karta od Gbyte na B560 > Gigabyte B560M Aorus Elite ma Jest 12 + 1 faz radiatorami na polowych i kosztuje "ciut drozej" niż ( b560M H)
    * w UK róznica 30 funów
  • #28 20004018
    kamilbilcontact
    Poziom 4  
    Co chcesz przez to powiedzieć? Że ta płyta która obecnie posiadam nie pojedzie na dwóch ramach 3600mhz z prockiem z 10400f i5 bo ten nie obsługuje tych kości?
    To w jaki sposób udało mi się uruchomić komputer na jednej kości skoro te taktowanie jest nieobsługiwane zarówno przez procesor jak i płytę główną. Sorry ze tak, ale nie wiem czy dobrze rozumiem twój komentarz.
  • #29 20004040
    lisek
    Serwisant RTV
    Podaj pełny opis tej RAM
    np,
    Patriot Viper Steel DDR4 16GB (2 x 8GB) 3600MHz Kit - PVS416G360C7K
    Patriot Viper 4 Blackout Series DDR4 16GB (2 x 8GB) 3600MHz Kit
    Cytat:
    Base Frequency: PC4-17000 (2133MHz);
    Tested frequency: PC4-28800 (3600MHz);
    Tested Timings: 17-19-19-39; voltage: 1.35V
    Feature overclock: XMP 2.0 support for automatic overclocking

:idea: :!:
    Zbadaj swoje układy DDR4 programem Thaiphoon Burner
    -pokaż zrzut
    to przykłądowy Patriot Viper 4 Blackout
    * patrz (lewa tr.) JEDEC dimm label : 8GB 1Rx8 PC4-2133
  • Pomocny post
    #30 20004077
    dt1
    Admin grupy komputery
    unspecified2022 napisał:
    Lisek nam tu wkleił sporo konkretów widać, że temat tej płyty nie jest mu obcy.

Konkretów jest niestety niewiele, ale jest dużo rożnych informacji o płycie i innych płytach - przydatnych i nieprzydatnych zgodnie z zasadą "czym więcej - tym lepiej".

lisek napisał:
    Poczytaj manual , tam napisano co zrobic ( w który slot włozyć) jak masz tylko jedną pamięc DDR4.
    * potem przetransponuj to na swoją płytę z 2x slot DDR4

Czytałeś chociaż post otwierający i opis problemu? Przybliżę: Autor ma płytę z 2 slotami RAM i dwie identyczne pamięci RAM. Polecając przejrzenie manuala powinieneś najpierw sam to zrobić, nie jest w nim wskazany slot, w którym należy zamontować pamięć w przypadku użycia pojedynczej pamięci. W związku z tym oba sloty można traktować równorzędnie.

lisek napisał:
    cpu z serii 10400F wspiera tylko DDR4 do 2666MHz
    Dla wyższych F od 3200 - ... DDR4 trzeba cpu Intel i9, i7 lub i5 11-th gen.
    wtedy i chipset B560 je "wesprze"

Bzdury piszesz.
    skoro 11 gen wspiera DDR4-3200 a 10 gen wspiera DDR4-2666, to dlaczego według Ciebie dla trybów wyższych niż DDR4-3200 trzeba mieć 11 gen? Otóż nie trzeba, co było pokazane w dwóch przykładach walidacji wyników z cpu-z, gdzie znalazłem dwa systemy z I5-10400F na płytach B560, jeden pracował z pamięciami DDR4-3600 ustawionymi na DDR4-3600, a drugi pracował z pamięciami DDR4-3600 przetaktowanymi do DDR4-4000.

I5-10400F bez większego wysiłku jest w stanie obsłużyć DDR4-3600.

lisek napisał:
    Mozna poczytać co pisze p. Steven Walton na Techspot (Link)
    = o chipsecie B560 i zanizaniu wydajności cpu 11th gen. Core i5-11400F и Core i7-11700
    bez pewnych ustawień w Bios
    np. dla płyty MSI B560M Pro

Nie mamy póki co problemów z wydajnością, a problemy z wykryciem pamięci. Ustawianie limitów PL1/PL2 nie dotyczy aktualnego problemu.

lisek napisał:
    dużą rolę odgrywa pkt. ... funkcja ochrony termicznej VRM (Voltage Regulator Module)

Szczególnie przy wykrywaniu pamięci RAM pewnie?

lisek napisał:
    p.s
    ze starszymi kartami na płytach Gbyte , chipsety B460M / B560M gdy , że karta się nie uruchomiła (powiedzmy RX580),
    -- trzeba wejść do BIOS-u, zmienić "wsparcie VGA" ze sterownika EFI na Auto i "wsparcie CSM".

Jak widać Autor ma kartę, która wspiera tryb UEFI i nie trzeba jej ustawiać CSM.

lisek napisał:
    Lepsza karta od Gbyte na B560 > Gigabyte B560M Aorus Elite ma Jest 12 + 1 faz radiatorami na polowych i kosztuje "ciut drozej" niż ( b560M H)* w UK róznica 30 funów

Jakie mają znaczenie ceny w UK tych płyt głównych?

lisek napisał:
    Zbadaj swoje układy DDR4 programem Thaiphoon Burner

Ten program nie bada układów w żaden sposób, jedynie przedstawia często prawidłowe, często prawdopodobne informacje na temat pamięci. Nie należy ich traktować jako 100% pewnych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z nowo złożonym komputerem, który uruchamia się tylko z jedną kością RAM włożoną w slot nr 2, podczas gdy slot nr 1 nie działa. Płyta główna to Gigabyte B560M H, procesor Intel i5-10400F, a pamięci RAM to Patriot Viper 2x8GB CL17 3600MHz. Po próbach z BIOS-em, XMP, oraz przetestowaniu różnych konfiguracji, użytkownik podejrzewa uszkodzenie slotu RAM lub płyty głównej. W serwisie odkryto, że jeden z pinów w sockecie procesora był wygięty, co mogło powodować problemy z działaniem slotu RAM. Użytkownik planuje zwrócić płytę główną i rozważa zakup nowej, bardziej funkcjonalnej płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA