logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działają wentylatory turbiny parownika Carrier Xarios błąd A07

KRLIK_81 21 Maj 2022 14:55 1767 6
REKLAMA
  • #1 20027911
    KRLIK_81
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam pytanie mam chłodnie carrier xarios 500. Nie załączają się turbiny parownika.
    Problem polega na tym że wypaliły się styki masowe (-) przy sterowniku od wentylatora wg schematu białe grubsze kable nr 1,23,27. Pytanie moje jest takie do czego służą dokładnie zielone przewody we wtyczce 30,52,56 ( . Wg schematu połączone są one na obudowie i na komputerze sterownika z (-). Czy jeśli zmostkuje przy parowniku gruby kabel masowy biały z grubym zielonym będzie to działać i czy mogę tak zrobić.
    W załączniku chemat.

Aha prośba o konkretne odpowiedzi i nie wysyłanie mnie do serwisu carriera. Dodam też że zajmuje się kilkanaście lat chłodnictwem stacjonarnym. A w transportowym mam prośbę o pomoc. Z góry dziękuje wszystkim fachowcom za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20028537
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4195
    Nie ma załącznika. Generalnie masy można łączyć dowolnie, o ile na w w turbiny idzie plus a masa jest stała.
  • REKLAMA
  • #3 20028934
    KRLIK_81
    Poziom 11  
    decybel91 napisał:
    Nie ma załącznika. Generalnie masy można łączyć dowolnie, o ile na w w turbiny idzie plus a masa jest stała.

Dosyłam schemat. zastanawia mnie tylko w takim razie poco ten zielony przewód skoro masa i tak jest połączona z obudową .
    Załączniki:
    • kupdf.net_transicool-carrier-xarios-technical-manual.pdf (141.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 20029365
    decybel91
    Poziom 43  
    Nadal nie można otworzyć pliku
  • #5 20029378
    KRLIK_81
    Poziom 11  
    decybel91 napisał:
    Nadal nie można otworzyć pliku

Witam mi się normalnie otwiera nie wiem dlaczego Panu się nie otwiera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20029396
    decybel91
    Poziom 43  
    Jeśli dobrze czytam schemat to 1,23,27 to plus a masa to 30,52,56. Dwa pozostałe służą do odczytu prędkości wentylatora przez sterownik. Które masz wypalone?
  • Pomocny post
    #7 20029982
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    Witam. Do silników dochodzi plus i minus i sygnał sterowania prędkością obrotową PWM (w silniku jest elektronika sterująca) ,często plusy przy sterownikach są powypalane i jest dylemat jak to podłączyć ponieważ sterownik mierzy prąd silnika i nie da się podłączyć z innego miejsca .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z chłodnią Carrier Xarios 500, w której nie działają wentylatory turbiny parownika z powodu wypalonych styków masowych przy sterowniku. Zastanawia się nad funkcją zielonych przewodów we wtyczce oraz możliwością zmostkowania masy. Odpowiedzi wskazują, że masy można łączyć, a zielone przewody służą do odczytu prędkości wentylatora przez sterownik. Podkreślono, że do silników dochodzi plus, minus oraz sygnał PWM, a problemy z podłączeniem mogą wynikać z uszkodzeń przy sterownikach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA