logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung S20 - brak zasięgu po ręcznej aktualizacji Android 12, problem z kartą SIM

Bartex4 28 Maj 2022 08:10 4908 7
REKLAMA
  • #1 20037303
    Bartex4
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam zakupiłem telefon z 2giej ręki Samsung s20 działał poprawnie widział siec mogłem dzwonić ale nie mogłem oglądać netflixa wymagał aktualizacji telefonu. Miał on aktualizacje styczeń 2021 android 11 niestety kiedy próbowałem bo zaktualizować wyskakiwał błąd rejestracji .
    Postanowiłem wgrac mu aktualizacje reczna android 12 sciagnołem odin i soft z sammobile zaktualizowałem i teraz wszystkie aplikacje działaja niestety telefon po włozeniu karty sim widzi numer i sim nieznany zasięg jest przekreślony
    Przed aktualizacja
    Pamietam jeszcze ze binary byl custom firmware wiec cos bylo grzebane napewno niestety niezrobilem zdjecia
    Samsung S20 - brak zasięgu po ręcznej aktualizacji Android 12, problem z kartą SIM

Po aktualizacji
    Samsung S20 - brak zasięgu po ręcznej aktualizacji Android 12, problem z kartą SIM
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20037435
    blahfff
    Poziom 41  
    Ocena: 1281
    Wrzuc zdjecie z ekranu ktory ci sie pojawi po wpisaniu *#0011# - z obu slotow. Custom i brak zasiegu po wgraniu oprogramowania moze sugerowac zmieniony IMEI, ktory to wymaga roota, i "latki" do pominiecia certyfikatow zeby "dzialal" zasieg.

Dodatkowo, CSC WWA sugeruje, ze ten telefon to przekonwertowany egzemplarz wystawowy - tzw Live Demo Unit, ktore to faktycznie w miejscu numeru IMEI maja same zera, co ponownie podpowiada, ze ktos mu jakis IMEI ustawil i zrobil patcha.

Trzeba by pownie zrobic roota, i patcha, o ile aktualna wersja softu na to pozwoli.
  • REKLAMA
  • #3 20038009
    Bartex4
    Poziom 12  
    blahfff napisał:
    Wrzuc zdjecie z ekranu ktory ci sie pojawi po wpisaniu *#0011# - z obu slotow. Custom i brak zasiegu po wgraniu oprogramowania moze sugerowac zmieniony IMEI, ktory to wymaga roota, i "latki" do pominiecia certyfikatow zeby "dzialal" zasieg.

Dodatkowo, CSC WWA sugeruje, ze ten telefon to przekonwertowany egzemplarz wystawowy - tzw Live Demo Unit, ktore to faktycznie w miejscu numeru IMEI maja same zera, co ponownie podpowiada, ze ktos mu jakis IMEI ustawil i zrobil patcha.

Trzeba by pownie zrobic roota, i patcha, o ile aktualna wersja softu na to pozwoli.

lol jestem pod wrażeniem twojej wiedzy na temat GSM rzeczywiście może tak być telefon ma wypalenie tzn. świeci na różowo zamiast biało ale mi to nie przeszkadzało tak jak ukruszony róg . Telefon dałem do nieautoryzowanego serwisu stwierdzili ze to jakiś błąd w aktualizacji Samsunga robili jakieś pomiary części w środku itd.. ale wszystko niby ok nie stwierdzili żadnego uszkodzenia wina podobno oprogramowania musze czekać na łatkę od Samsunga czy cos takiego. Zrobiłem zdjęcie
    STOCK1
    SROCK2
  • Pomocny post
    #4 20038216
    blahfff
    Poziom 41  
    Ocena: 1281
    Masz IMEI Status: NG. Telefon jest po patchu i dlatego nie ma zasiegu po tym jak wgrales oprogramowanie na nowo. Trzeba ponownie zrobic patch modemu boxem i zasieg wroci, o ile oczywiscie ta wersja oprogramowania jest wspierana.

Po kazdej aktualizacji czy wgraniu softu operacje trzeba powtarzac. Taka uroda telefonow z "naprawionym" IMEI po taniosci.
  • #5 20038302
    Bartex4
    Poziom 12  
    ok rozumiem ze ''BOX" to programator zewnętrzny i niema możliwości wgrania parcha z poziomu komputer kabel?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20038676
    mobista
    Poziom 35  
    Ocena: 365
    Bez wizyty w wyspecjalizowanym serwisie GSM się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #7 20039849
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Nie zdziałasz nic samym komputerem. Nie chcę pytać za ile kupiłeś po taniości. Teraz z usługą serwisowa może wyjść że kupił byś normalną sztukę.
  • #8 20185454
    Bartex4
    Poziom 12  
    kupiłem 2gi uszkodzony telefon i wymieniłem płyte główna

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używany telefon Samsung S20, który po ręcznej aktualizacji do Androida 12 przestał rozpoznawać kartę SIM i nie ma zasięgu. Wcześniej telefon działał poprawnie, ale wymagał aktualizacji. Po próbie aktualizacji przez Odin i wgraniu oprogramowania z sammobile, pojawiły się problemy z IMEI, co sugeruje, że telefon mógł być modyfikowany. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z konieczności ponownego patchowania modemu, co wymaga wizyty w wyspecjalizowanym serwisie GSM. Wskazano również, że telefon może być egzemplarzem demonstracyjnym, co dodatkowo komplikuje sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA