logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czerwona dioda VGA - Uruchamiając komputer nie wyświetla obrazu i podświetla się

lightmil123 07 Cze 2022 19:07 24771 8
REKLAMA
  • #1 20051653
    lightmil123
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Sytuacja wygląda następująco, przedwczoraj zacząłem szykowanie swojego komputera pod instalacje Windowsa 11. Wyczyściłem dysk itp, z racji na możliwość aktualizacji do 11 z 10 (z racji, że do 10 posiadałem klucz) najpierw zainstalowałem Windowsa, a po wstępnych instalacjach aktualizacji systemowych przeszedłem do sprawdzenia, co muszę jeszcze zrobić, aby wgrać Windowsa 11. Zostało włączenie TPM 2.0 i Secure BOOT. Po włączeniu TPM miałem lekkie problemy z ogarnięciem co i jak włączeniem Secure BOOT, jednak jakoś mniej więcej ogarnąłem gdzie jakie ustawienia trzeba było w zmienić, aby ukazała się opcja Secure BOOT, jednak jak się okazało, trochę chyba coś namieszałem, ponieważ, po wyłączeniu komputer już nie chciał pokazać obrazu ponownie. Z wstępnych diagnoz wynika, że na mojej płycie głównej są 4 diody od wstępnych informacji co do problemów (CPU, DRAM, BOOT i właśnie VGA). Podczas uruchamiania komputera wszystko wygląda jakby komputer uruchamiał się poprawnie, lecz po włączeniu ciągle świeci się dioda VGA, która według instrukcji od płyty głównej oznacza problem z kartą graficzną. Z moich testów wynika jednak, że sama karta graficzna nie jest tutaj winna (próbowałem wymienić kartę, uruchomić na integrze, na drugim slocie PCI-E x16). Nawet restart pamięci CMOS nie pomaga. Dlatego tutaj też kończą się moje pomysły na to, co może być problemem i jak to ogarnąć.

MOBO - Gigabyte Z370 Gaming K3
    CPU - Intel I5-9600KF
    RAM - 2x8GB Patriot Viper 2666MHz
    GPU - Zotac GTX 1660 Super
    PSU - SPC Vero M2 650W
  • REKLAMA
  • #2 20051684
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10458
    Uruchom z inna karta graficzna, powinien sie wyswietlic obraz i wgraj najnowszy bios.

Wlaczenie Secure Boot u GA psuje klucze karty graficznej, jak widac nadal tego nie naprawili.
  • REKLAMA
  • #3 20051686
    lightmil123
    Poziom 3  
    Napisałem, że próbowałem wymienić kartę, nie pomogło to w żadnym stopniu.
  • #4 20051699
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ten procesor nie ma zintegrowanej karty, wiec niby jak probowales ze zintegrowana karta?

Podmien procesor na inny ze zintegrowana karta lub karte na jakas np. od AMD i dopiero sprawdzaj.

W ostatecznosci skonczy sie na programowaniu biosu.
  • REKLAMA
  • #5 20051717
    lightmil123
    Poziom 3  
    No prawda, źle się wyraziłem, po prostu próbowałem uzyskać jakikolwiek obraz bez karty graficznej, ponieważ obiło mi się o uszy, że komputer jest w stanie cokolwiek wyświetlić nawet bez integry, ale mniejsza o to. W kwestii oprogramowania biosu. Czy mam jakąkolwiek możliwość coś z tym zrobić w sytuacji, gdy nawet nie wyświetla mi obrazu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20051748
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Pewnie tylko programatorem, plyta z tego co widze nie ma innych opcji wgrania biosu w przypadku problemow (brak dualbios/qflash plus itp).
  • Pomocny post
    #7 20052576
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6887
    Popatrz na nr. ser. płyty , gdzie pierwsze
    Wersja BIOS < F10>, która zapewnia zgodność płyty z procesorem 9th gen. (i5-9600), jest datowana na 20 lipca 2018 r.
    - pierwsze cztery cyfry - > odpowiednio rok i miesiąc.
    Jeśli płyta główna zostanie wysłana do konsumentów, na przykład we wrześniu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wersja BIOS jest już F10.

Link_ support cpu 9th _ver.Bios

Jak masz niższą ver. Bios to
    - upgrade w serwisie przez programator
    - "znajdz" cpu 8th gen z wbudowana grafiką i ... płyta ma DVI-D / HDMI 1.4 > możesz zrobic sam upgrade Bios
    Czerwona dioda VGA - Uruchamiając komputer nie wyświetla obrazu i podświetla się Czerwona dioda VGA - Uruchamiając komputer nie wyświetla obrazu i podświetla się
    * diagram tej płyty na Z370

p.s
    Dla cpu 9th gen. zalecany jest chipset Z390
  • #8 20052676
    lightmil123
    Poziom 3  
    Bios mam wgrany pod 9 generacje ponieważ wcześniej używałem procesora 8 i po czasie wymieniłem, więc pytanie już bardziej co do programatora, a mianowicie, czy ktoś jakiś konkretny jest w takiej racji polecić bo jestem zielony w tym temacie.
  • #9 20062249
    lightmil123
    Poziom 3  
    Okej, trochę pomajstrowałem i okazało się, że problem był najpewniej z BIOS'em. Wersja jaką miałem to F15a, z jakiegoś powodu po restarcie pamięci CMOS nie resetowało wszystkich ustawień i coś przestawiło mi w BIOS'ie na ciągłe bootowanie z integry (której nie posiadał mój procesor). Wymiana procesora na kompatybilny z integrą dała możliwość wgrania BIOS'u bez błędu i problem został zażegnany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z brakiem obrazu po włączeniu komputera, który wystąpił po włączeniu TPM 2.0 i Secure Boot w BIOSie. Diody na płycie głównej wskazywały na problem z VGA. Użytkownik próbował wymienić kartę graficzną, jednak to nie przyniosło rezultatu. W dyskusji zasugerowano, aby sprawdzić wersję BIOSu oraz ewentualnie zaktualizować go, co wymagało użycia procesora z zintegrowaną grafiką. Ostatecznie, po wymianie procesora na kompatybilny, udało się zaktualizować BIOS, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA