logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Tiguan mk1 - Brak napięcia zapalniczki i tylnej wycieraczki

michalb-91 09 Cze 2022 21:23 3750 5
  • #1 20054688
    michalb-91
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

Kilka miesięcy temu zakupiłem Tiguana mk1 z 2011r, po czasie okazało się, że gniazdo zapalniczki i tylna wycieraczka nie działa.
    Zacząłem badać temat:
    - sprawdziłem bezpieczniki - ok
    - dobrałem się do tyłu gniazd bezpieczników i ku mojemu zdziwieniu do "rozdzielni" bezpieczników w kabinie dochodzą dwa kable czerwony i czarno czerwony. Napięcie na czerwonym 12,4v, na czarno czerwonym 10v.
    - Na listwie gdzie dochodzi kabel czarno czerwony jest tylko gniazdo zapalniczki i tylna wycieraczka, pomyślałem, ze silnik tylnej wycieraczki robi zwarcie i dlatego jest niższe napięcie, Kilka razy powyciągałem bezpieczniki w celu sprawdzenia i napięcie znikło do 0....
    - Sprawdziłem, skrzyknę bezpieczniaków pod maską, wszędzie napięcie prawidłowe, wszystkie kable które wychodzą są czerwone.

Czy ktoś ma pomysł gdzie szukać kabla lub/i przyczyny?

Zdjęcie skrzynki z kabiny

Zdjęcie skrzynki pod maską
  • #2 20055003
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3272
    michalb-91 napisał:
    Kilka razy powyciągałem bezpieczniki w celu sprawdzenia i napięcie znikło do 0.

Czyli coś nie kontaktuje w gnieździe bezpiecznika lub we wiązce przewodów zaciśniętej w konektorze.
    Pozostaje próbnik z żarówką (nie multimetr) i szukać.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20202129
    mytrych
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam ten sam problem,okazuje się że nie wychodzi napięcie na ten bezpiecznik z przekaźnika.
    Przekaźnik sprawny nie dostaje napięcia sterującego z modułu . Po podpięciu VCDS brak błędów sterownika, po wykonaniu testu manetki od wycieraczek i spryskiwacza wynika że manetka jest sprawna. Nie mam pojęcia co z tym zrobić podejrzewam że uszkodzony jest moduł. Może ktoś coś więcej wie w tej sprawie .
  • #4 20203190
    michalb-91
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Znalazłeś może który to przekaźnik w skrzynce pod maską?
  • #5 20204045
    mytrych
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    U mnie to jest to drugi z lewej strony nad bezpiecznikami w kabinie z oznaczeniem 644, ale nie wiadomo dlaczego nie jest wysterowany na załącz. jak pominąłem na krótko przekaźnik to zaczęły działać wycieraczki i gniazdo zapalniczki pokazuje 12 v . Nadal jednak nie działa spryskiwacz szyby tył.
  • #6 21837900
    cichy19891301
    Poziom 1  
    Udało się komuś dojść gdzie tkwi problem?
REKLAMA