logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rejestrator Navitel R250 DUAL - jak zmienić baterię?

zarki 10 Cze 2022 01:35 9195 11
  • #1 20054936
    zarki
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Cześć.

Bateria wewnętrzna przestaje trzymać ustawienia. Trzeba by było ją wymienić, ale żeby to zrobić trzeba wiedzieć jak rozebrać taką kamerkę, tak żeby jej nie zniszczyć.
    Ktoś coś takiego już robił i może podpowiedzieć?

Pozdrówka.
  • #2 20054985
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 762
    Osobiście rozkręcałem dwie kamerki. Szukaj z wszystkich stron takich małych okrągłych zaślepek i pod nimi są śrubki zazwyczaj 2szt., następnie trzeba delikatnie podważać i uważać, żeby nie pourywać jakiejś tasiemki. Twojego modeli nie miałem w rękach, ale zapewne będzie podobnie. Powodzenia
  • #3 20057922
    zarki
    Poziom 10  
    Sęk w tym, że nie widziałem tam żadnych zaślepek :(
    Jakbym coś takiego zobaczył to już by było rozkręcone :) Muszą być jakieś zatrzaski, tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak to podważyć żeby nie połamać.
    W serwisie producenta życzą sobie 100pln za wymianę baterii. Niby tragedii nie ma, ale zżera mnie ciekawość jak to wygląda w środku.
  • #4 20059302
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 762
    To w takim razie, szukaj charakterystycznej szczeliny dookoła obudowy i najlepiej jakimś otwierakiem delikatnie podważaj, może się uda. Zazwyczaj jest tak, że dostaniemy jakiś sprzęt do naprawy, to zawsze jest jakiś dylemacik jak i co po kolei zdemontować, żeby nic nie uszkodzić. Pozdrawiam
  • #5 20059574
    zarki
    Poziom 10  
    To to też ja wiem, że tak można :) ale wolałem uniknąć eksperymentów i zastosować sprawdzone rozwiązanie.
    Po prostu liczyłem na to że ktoś już to przerabiał.
  • #6 20512758
    hu_dy
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Właśnie zabrałem się do rozbierania kamerki. Zatrzaski są po 2 z każdej strony. Miejsce połączenia to krawędź bliżej obiektywu. Na razie tylko rozebrałem żeby zobaczyć jaka bateria (może ktoś podpowie gdzie taką dostać). Przy otwieraniu uważać na kabel podłączeniowy głośnika (głośnik można podważyć i wyjąć z obudowy) oraz na taśmę od obiektywu (trzeba podnieść ciemnoszarą część żeby odłączyć).
    Rejestrator Navitel R250 DUAL - jak zmienić baterię? Rejestrator Navitel R250 DUAL - jak zmienić baterię? Rejestrator Navitel R250 DUAL - jak zmienić baterię? Rejestrator Navitel R250 DUAL - jak zmienić baterię? Rejestrator Navitel R250 DUAL - jak zmienić baterię? Rejestrator Navitel R250 DUAL - jak zmienić baterię? Rejestrator Navitel R250 DUAL - jak zmienić baterię? Rejestrator Navitel R250 DUAL - jak zmienić baterię? Rejestrator Navitel R250 DUAL - jak zmienić baterię? Rejestrator Navitel R250 DUAL - jak zmienić baterię?
  • #7 20656011
    romektomek1990
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam ten sam problem bateria nie trzyma w moim rejestratorze Navitel AR 250. Otworzył i chcę zamówić baterię. Mam pytanie czy zamówiłeś sobie już baterie jak tak to jak się sprawuje zamiennik i gdzie zamawiałeś?
  • #9 20657050
    romektomek1990
    Poziom 2  
    Długo czekałeś na baterię?
  • #10 20657057
    hu_dy
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    niestety już nie pamiętam
  • #11 21148286
    piotrwrb
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    >>20657024
    @ hu_dy: jak ogarnąłeś, że będzie pasować wymiarem? Typ trochę inny a na Ali nie podają wymiarów.

EDIT: już znalazłem, że bateria, którą wskazałeś 501220 ma grubość 5 mm, oryginalna (352018) ma 3,5mm i po otwarciu obudowy nie bardzo widzę miejsce, żeby się zmieściła.
    Możesz potwierdzić, że to na pewno ta i się zmieściła?
  • #12 21569991
    vher
    Poziom 2  
    Odkopię, bo zmieniłem dzisiaj baterię na 402030 - 4 mm grubości. Musiałem usunąć głośniki, ale i tak tylko mnie denerwowały te dźwięki.
    Dzięki wielkie za zdjęcia z otwierania!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany baterii wewnętrznej w rejestratorze Navitel R250 DUAL, która przestaje podtrzymywać ustawienia. Rozbieranie kamery wymaga ostrożności, zwłaszcza przy otwieraniu obudowy, gdzie znajdują się zatrzaski po obu stronach, głównie wzdłuż krawędzi bliżej obiektywu. Należy uważać na taśmy łączące elementy, takie jak taśma od obiektywu i kabel głośnika, który można wyjąć. Wymiana baterii w serwisie producenta kosztuje około 100 PLN, co skłoniło użytkowników do samodzielnej próby naprawy. Wymieniane baterie to modele o różnych wymiarach: oryginalna bateria ma oznaczenie 352018 (3,5 mm grubości), natomiast zamienniki z AliExpress to m.in. 501220 (5 mm grubości) oraz 402030 (4 mm grubości). Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność dopasowania wymiarów baterii do wnętrza obudowy, czasem wymagając usunięcia głośników. Zdjęcia z rozbiórki ułatwiają proces demontażu i identyfikację komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA