logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte B450M DS3H v1.0 - Upgrade przez podmianę wsadu

chemik_16 10 Cze 2022 15:00 618 4
REKLAMA
  • #1 20055594
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 129
    Cześć, w ręce wpadła mi wspomniana płyta, jak się okazało po odczycie wsadu z kości - zawiera bios w wersji H41.

Chciałbym użyć jej z ryzenem 5600, tak więc planuję wstrzyknąć mu wersję najnowszą, 63b.

teraz pytanie co z nvme i resztą ustawień, coś trzeba przenieść ? mac adresy etc ?

w zalaczniku wersja ze strony producenta 41 oraz 63b, oraz mój odczyt z kości
    Załączniki:
    • MX25U12835F1.8V(OTP)@WSON8.zip (30.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20055769
    chemik_16
    Poziom 27  

dobra, sam sobie odpowiem bo nigdzie konkretów nie znalazłem 😉

można wgrywać śmiało pliki .<nr_wersji> dla tej płyty ze strony producenta, śmiga jak ta lala.

​przynajmniej zmiana wsadu z H41 na H62 przebiegła bez najmniejszych problemów, Czytnik TL866 II plus, jak używacie innego to pamiętajcie o adapterze na 1.8V. Moja wersja ma wbudowaną tą funkcję.

Dodam że objaw włożenia procka 5600 do płyty z biosem bez jego obsługi skutkuje ... niczym specjalnym. Płyta startuje, ale nie da sie jej wylaczyc z przycisku, nie ma żadnego sygnału beep, nie startują karty w złączach PCIE.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20055868
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8316
    Coś podobnego robiłem w wersji V2 parę dni temu, jednak w moim dumpie był adres MAC i parę rzeczy, których nie było w binarce wyciągniętej ze strony producenta. Więc całą sekcję zawierającą ten adres MAC wrzuciłem do aktualizacji ze strony i wtedy flashowałem. Może przekombinowałem i wystarczyło tylko wrzucić golasa ze strony, tego nie wiem.

Jeśli wrzucałeś golasa - sprawdź czy adres MAC karty jest zgodny z adresem MAC z naklejki na płycie, jeśli masz chwilę czasu :)

Objaw miałem podobny, 5600G odmówił powstania na płycie i był brak obrazu, czego można się było w sumie spodziewać po tej kombinacji.
  • REKLAMA
  • #4 20055914
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ja raczej też powinienem, ale już nie chciałem grzebać, jak również w sumie nie wiem jak dokładnie to dokonać. MAC na pewno był zapisany tam, może mi się jakiś wygeneruje ;)
    Jakim narzędziem to zrobiłeś ?

na razie dorabiam mocowanie do chłodzenia, bo oczywiście moja płyta była "goła".

EDIT:
    Już się bałem że padała, ale okazało się że zdechł akurat zasilacz :>

wracając do MAC, o dziwo jest, zgodny z tym na naklejce. Ciekawe, gdzieś indziej musi być zapisany.
    Pamiętam jak przerabiałem płyty na h110 pod nowe cpu to trzeba było tam modyfikowac mac adres.

jak porównywałem h41 i mój wsad o tej samej wersji to różniły się masą danych NVME w różnych adresach. Core był ten sam, dlatego zdecydowałem się podjąć ryzyko wgrania "golasa"
  • #5 20056002
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8316
    Fajnie, że działa. To znaczy, że ja niepotrzebnie przekombinowałem temat, bo najpierw siedziałem analizując, co znajduje się w adresach, które były w moim dumpie (a w aktualizacji ze strony nie było), a później klejąc w hexedytorze to do kupy. No ale też zadziałało (po czym zrobiłem update jeszcze raz fabrycznymi mechanizmami).
REKLAMA