Jak zrobić splitter na PIC16F84A i skąd wziąć wsady do serwera oraz karty klienta?
Wsady do serwera i karty klienta są już podpięte w tym temacie, a dodatkowo podano działające pliki dla PIC 16F84: serwer i klient [#3149268][#4533433] PIC najprościej zaprogramujesz programatorem JDM i programem ICPROG [#3150757] W wątku padła też informacja, że standardowy wsad dla PIC16F84A działa z Fergusonami oraz z Phoenixem na RS-ie [#3489559] Jeśli chcesz uruchomić całość na tunerach Ferguson, szukano też później wersji „MAXI-PIC FERGUSON”, która obsługuje m.in. AF-6018 UCI, AF-7018 UCI i inne modele [#3111320]
Komplet moich wsadow srwer z utoresetem klijent pod softy emu (sprawdzony ) i pod fergusona niestety nie testowany poza tym standardowy zestaw bezerkera i wsad klijenta z orginalnym softem
Załączniki:
wsady_splitrr.rar(8.37 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Takie zaprogramowane pic mozesz dostac od kolegi asco na dvhk forum sprzedaje zaprogramowane lub wysylasz mu kosci i ci je odsyla z wsadem.Wsady sa zabezpieczone przed kpoiowaniem.Mam takowe i dzialaja ferdki z splitem by bezerker.
microprocesor zabezpiecza sie w momencie programowania w icprogu sa to tzw fuses (odznaczyc odpowiednie ptaszki przed programowaniem proca)w innych jest podobnie
Dzięki loverek
Mam jeszcze jedno pytanie. Zaprogramowałem pic-a z włączoną funkcją CP, pik się programuje i nie można go zczytać czyli w zamierzeniu o to chodziło, ale za każdym razem przy programowaniu wyskakuje błąd weryfikacji, w sumie mi to nieprzeszkadza ale czy to jest ok - TU jest coś o omijaniu takich zabezpieczeń może się przyda do tego wsadu z ferdka
Nie będzie łatwe znalezienie nowych wsadów. Na allegro pojawily się "poprawione karty klienckie"
Cytat:
MAXI-PIC 16f628A
Ferguson (poprawka na nowe NANO),
Jednak ja osobiście uważam że zbyt wcześnie i raczej jest to chwyt reklamowy. Nawet jeśli to prawda to handlaże chcą zarobić i wsady prędko nie wyciekną. Ja niestety muszę używać wsdów do pic16f628a bo mój tuner ma inną częstotliwość taktowania zegara i musiałem kupić zaprogramowany scalak bo 16f84 się niewyrabiał.
Po ostatnich nalotach na "dawców" postanowiłem już nic nie kupować i będę szukał wsadów żeby sam zaprogramować scalak.
Niestety ludziska trzymają informacje o swoich klientach i mogą być śladem dla służb.
dla serwerów standardu BeZerker'a (na pic 16f84) nowych klientów sprzedaje też epsilon - Klient Plus /Auto/ ( http://www.epsilon.com.pl/cgibin/shop?show=karty#client_plus )
Rozwiązanie o tyle lepsze, że klient ten sam się dostosowuje do szybkości transmisji tuner'a czy modułu CAM - max pic z allegro jest inny (różny soft) dla fergusonów, nowych philipsów czy thomson'ów - jak chcesz podłączyć splitter'a do innego tunerka - musisz kupić nowego klienta...
ten z epsilon'a działa z każdym tunerem...
z tym nano - to chyba jakaś podpucha, rzeczywiście fergusony się nie wyrabiały (czasami rwało nawet przy 1 bezpośrednio włożonej karcie - więc przy podziale na kilka tym bardziej) - problem był z softem fergusonów - na www.ferguson.pl są softy dla nowego nano i z tymi już nie szarpie... no chyba, że mieli źle napisany soft na maxpic'a - bo na standardowych wsadach do pionków czy philipsów cały czs było dobrze...
witam
mam problem ze splitterem po podlaczeniu do dwoch pionkow thompsona3p, oczywiscie dokupilem do niego odpowiednia karte na picu- chwile chodzilo oki, później ciągłe resety aż do zawieszenia pionkow. mam w kartach wsady bezekera 9.1 mod by dark. Czy są może jakieś nowsze wsady, czy tak już musi być... Dzięki za pomoc z góry.
pozdrawiam
marex9
✨ Dyskusja dotyczy tworzenia splittera opartego na mikrokontrolerze PIC16F84A, w tym poszukiwania wsadów (firmware) dla serwera i kart klienta oraz opisów urządzenia. Użytkownicy udostępniają linki do plików wsadów, omawiają kompatybilność z różnymi tunerami i kartami, zwłaszcza z modelami Ferguson i Phoenix. Wspomniane są problemy z działaniem wsadów na kartach Ferguson, gdzie standardowe wsady często nie działają, a dostępne są zaprogramowane scalaki z zabezpieczeniami przed kopiowaniem. Poruszono kwestie programowania PIC-a, w tym użycie programatorów JDM i Willem oraz oprogramowania ICPROG, a także zabezpieczeń typu Code Protect (CP) i fuse bits. W dyskusji pojawia się temat wsadów do PIC16F628A, które są stosowane ze względu na wyższą częstotliwość taktowania w niektórych tunerach. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi problemów z kompatybilnością splittera z różnymi tunerami (np. Ferguson 3018, 7018, 6018, Pioneer 1430, Thomson) oraz oprogramowaniem (np. DVBXtreme, Phoenix Cam). Wspomniane są również karty klienta i serwera w standardzie BeZerker oraz nowsze wersje kart Turbo rev.2 i AutoCard, wraz z pytaniami o ich wsady i schematy. Dyskusja obejmuje także modyfikacje wsadów, np. przeróbki na 6 MHz, oraz kwestie techniczne dotyczące kwarców i zworki na płytkach. Wskazano na trudności w uzyskaniu aktualnych wsadów z powodu ochrony prawnej i obaw o śledzenie użytkowników. Podsumowując, temat skupia się na praktycznych aspektach programowania i użytkowania splitterów z PIC16F84A i PIC16F628A, kompatybilności z różnymi tunerami i kartami, dostępności wsadów oraz zabezpieczeniach firmware. Wygenerowane przez model językowy.