logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabootować Linux NavynOS z CD? Problemy z bootowaniem i plikami dyskietki

daniel11 10 Lis 2005 19:04 933 2
REKLAMA
  • #1 1971175
    daniel11
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich ostatnio mam taki oto dla mnie ogromny problem:

Ściągnałem pod Win XP (akurat na nim siedziałem) z netu Linuxa distro: NavynOS, plik: NavynOS-2005.01.iso.bz2 jak to na stronce pisało według przepisu rozpakować do obrazu ISO i spalić na CD poprzednio sprawdzając sumę programem md5sum...ok tak zrobiłem sprawdziłem sumke zgadza się po przepaleniu na CD również się zgadza (przepalone na nero 6.X.X pod Win 98SE) płytka niby bootowalna jednak po wrzuceniu CD do napędu i zresetowaniu kompa koputer przeskakuje krok bootowania z CD i wyrzuca mi na ekranie LILO z możliwościami: //win // linux czyli mdk10.2 LE 2005 //linux-noftb //failsafe .... więc jest niedobrze.... dodam że w BIOS-ie jest ustawione aby bootował najpierw z CD potem z FDD i na końcu z HDD.... dostałem info aby pod np win wrzucić pliki dyskietki i z niej zabootować... kto wie jakie to pliki są dokładnie i z którego katalogu, czy /isolinux czy /boot czy /root ?
    Proszę o pomoc...

Dodatkowe info:
    www.navynos.linux.pl
    Navyn został napisany na technologie 686 więc hardware w pełni się zalicza do tej klasy
    moje mobo:
    Clayton 4 (Aristo AM-639BX-S/AM-948 / A-Trend ATA-N400-CX0)
    Mikroukład płyty głównej Intel 82440BX/ZX
    BIOS:
    Typ BIOS'u Award: Award Modular BIOS v4.51PG
    DMI: numer wersji BIOS'u 6.00 PG
    128SDRAM
    Celeron -Coppermine128- 600MHz@754MHz
  • REKLAMA
  • #2 1971655
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    czyli nie bootuje ci z płyty - napewno dobrze nagrałeś ( opcja nagraj obraz ) ?
    skoro masz linuksa to nagraj to za pomocą K3B
  • #3 1971709
    daniel11
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Hm jeśli md5sum podaje mi dobrą sumkę to chyba rozumiem że dobrze... nie mam możliwości zapisu z Linuxa a to dlatego że mam wypalarkę Samsung DVD-ROM SD-616E która niewiem czemu ale nie wypala nic (WIN XP + Nero 6.X.X); Osoba u której nagrywałem nie ma Linuxa na HDD, tak więc co robić? Mogę sprawdzić w MDK czy się wypali ale wątpię jeśli pod WIN nie chce... Co do pytania czy dobrze nagrałem...tak, opcja w Nero: "Nagraj obraz ISO na CD"
REKLAMA