logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 43L2863DG - dioda miga, nie wyłącza się.

Xantir35 18 Cze 2022 18:40 2685 7
REKLAMA
  • #1 20066093
    Xantir35
    Poziom 2  
    Toshiba 43L2863DG
    Problem objawia się migającą diodą na czerwono i zielono na przemian przez cały czas od chwili wyłączenia pilotem telewizora. Problem ten występuje jedynie w chwili kiedy jest podpięty kabel antenowy do gniazda antenowego. Telewizor wyłączam pilotem, ekran wygasa (robi się czarny) i dioda powinna po kilku mignięciach całkowicie zmienić kolor na czerwony, że odbiornik jest wyłączony a ta cały czas miga na czerwono i zielono. Kiedy włączę telewizor pilotem ten od razu uruchamia program ostatni na którym został wyłączony, nie pojawia się przy starcie telewizora logo TOSHIBA tak jakby cały czas telewizor był w czuwaniu. Kiedy kabel antenowy wyciągnę z gniazda telewizor normalnie się wyłącza. Dioda kilka razy miga na czerwono i zielono i po chwili świeci tylko na czerwono. Przy uruchomieniu telewizora pojawia się logo TOSHIBA przy starcie.
    Problem dopiero zauważyłem 2 dni temu, ponieważ prędzej Telewizor był podpięty do dekodera przez kabel HDMI i tego problemu nie było. Od 2 dni telewizor ma podpięty kabel antenowy do wejścia antenowego i od tej chwili pojawił się problem. Telewizor jest już po gwarancji ma ponad 2 lata. Od samego początku jak tylko został kupiony był podłączony do dekodera kablem HDMI więc możliwe, że ten problem był od samego początku tylko nikt o tym nie wiedział.

Telewizor ma wersje oprogramowania V.1.24.0.0
    Jeśli ktoś miałby nowsze oprogramowanie to prosiłbym o podesłanie.
    Szukałem ale na stronie Toshiby nic nie można znaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 20066660
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Witam,
    a to nie jest czasami tak, że na instalacji antenowej (na oplocie) jest skądś przywleczone napięcie, np. od GSW?
    I to napięcie może powodować problem z działaniem odbiornika?
    Mieszkasz w bloku, czy w domku?
  • REKLAMA
  • #3 20072986
    Xantir35
    Poziom 2  
    clubber84 napisał:
    Witam,
    a to nie jest czasami tak, że na instalacji antenowej (na oplocie) jest skądś przywleczone napięcie, np. od GSW?
    I to napięcie może powodować problem z działaniem odbiornika?
    Mieszkasz w bloku, czy w domku?

Tak telewizor jest użytkowany w bloku. Dokładnie chodzi o kablówkę z Vectry.
    Dziwne byłoby to napięcie dlatego, że w drugim pokoju jest tez telewizor Toshiby 32" i tez podłączony kablem antenowym i taki problem nie występuje.

Patrzyłem dokładnie jak to się objawia i wygląda tak:
    - podłączona antena do wejścia antenowego w telewizorze, kiedy wyłączam telewizor dioda mignie na czerwono i zielono i jest jakiś przeskok w cyklu migania i wpada jakby w zapętlenie i miga cały czas na czerwono i zielono. Ekran niby jest wyłączony bo jest czarny ale telewizor jest jakby w stanie czuwania bo ponownie włączenie przyciskiem na pilocie powoduje od razu załączenie ostatnio wyłączonego programu. Po uruchomieniu nie ma ekranu z logiem Toshiby tylko od razu jest dany program.

- kiedy kabel antenowy wyciągnę z gniazda antenowego w telewizorze i wyłączę go to dioda mignie kilka razy na czerwono i zielono i zaraz świeci na czerwono. Ekran tak samo jest czarny jak z podłączona antena tylko przy ponownym włączeniu telewizora pojawia się za każdym razem logo Toshiby.

Tak jak pisałem w pierwszym poście. Telewizor od chwili zakupu był podłączony do dekodera od Vecrty przez kabel HDMI i problemu nie było. Kabel antenowy był podłączony do dekodera i jeśli nawet na oplocie kabla antenowego byłoby przywleczone napięcie od GWS to dekoder też powinien chyba dziwnie się zachowywać (tak myślę). Oraz ten drugi telewizor podłączony tez samym kablem antenowym takich objawów nie okazuje.
  • #4 20073016
    clubber84
    Poziom 39  
    Porównaj ustawienia w obu telewizorach (jeśli mają identyczne menu), możliwe że jakaś funkcja powoduje uśpienie odbiornika (nie wyłączenie w standby), kiedy wykrywa sygnał na głowicy tunera.
  • REKLAMA
  • #5 20073312
    Xantir35
    Poziom 2  
    clubber84 napisał:
    Porównaj ustawienia w obu telewizorach (jeśli mają identyczne menu), możliwe że jakaś funkcja powoduje uśpienie odbiornika (nie wyłączenie w standby), kiedy wykrywa sygnał na głowicy tunera.

Menu w obu odbiornikach jest inne. Sprawdzałem ustawienia w tym 43" i nic nie znalazłem co mogłoby powodować taki stan.
    Mało tego, przywracałem ustawienia fabryczne i dalej to samo.
  • #6 20073331
    clubber84
    Poziom 39  
    Hmm...
    Przeszedłeś z dekodera na moduł CI+ z kartą?
    Czy TV chodzi bez karty dekodującej (kanały niekodowane)?
  • #7 20074367
    Xantir35
    Poziom 2  
    clubber84 napisał:
    Hmm...
    Przeszedłeś z dekodera na moduł CI+ z kartą?
    Czy TV chodzi bez karty dekodującej (kanały niekodowane)?

Od samego początku telewizor został podłączony do dekodera. później dekoder został zamieniony na moduł CI+ i kiedy moduł włożyłem do TV i podpiąłem kabel antenowy do gniazda antenowego to dopiero to wykryłem. Już testowałem z samym kablem TV bez modułu CI+ tez dioda cały czas miga. Dopiero przestaje migać czy moduł CI+ jest włożony do gniazda czy tez wyciągnięty o ile jest wypięty kabel antenowy z gniazda w telewizorze. Telewizor miga jak tylko w gnieździe antenowym jest wpięty kabel antenowy.
  • REKLAMA
  • #8 20074595
    clubber84
    Poziom 39  
    Jeśli te objawy dzieją się tylko przy podpiętym kablu antenowym, to może być coś z głowicą antenową (lub wystąpiło uszkodzenie jakiegoś elementu w torze tunera na płycie głównej).
    Więc póki nikt nie dojdzie "po nitce do kłębka", gdzie jest uszkodzenie, to można tylko gdybać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Toshiba 43L2863DG, który objawia się migającą diodą na czerwono i zielono po wyłączeniu pilotem, gdy kabel antenowy jest podłączony. Telewizor nie wyłącza się całkowicie, a po ponownym włączeniu od razu uruchamia ostatnio oglądany program, bez wyświetlania logo TOSHIBA. Problem nie występuje, gdy kabel antenowy jest odłączony. Użytkownik sprawdził ustawienia telewizora oraz porównał je z innym modelem Toshiby, ale nie znalazł rozwiązania. Sugerowane przyczyny to możliwe uszkodzenie głowicy antenowej lub elementów tunera na płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA