logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Światłowód na działce - podłączenie domu w odległości 70m, doświadczenia użytkowników

jaszczur7 19 Cze 2022 21:19 3549 10
  • #1 20067609
    jaszczur7
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć, jestem w projekcie POPC i światłowód będzie poprowadzony do granicy mojej działki.
    Mój dom od granicy działki gdzie będzie światłowód jest oddalony o jakieś 65-70 metrów w linii prostej. Najbliższy słup również jest max 70 metrów oddalony, ale z tego co się zorientowałem światłowód będzie wkopywany bo jeden z sąsiadów nie zgodził się na poprowadzenie po słupach..

No i tutaj tak się zastanawiam. Zakładając że ten światłowód będzie doprowadzony do granicy działki pod ziemią, to według was możliwe jest to, że operatorzy sieci którzy będą potem świadczyć usługi, będą w ogóle chcieli mnie podłączyć? Nie znam się na tym, ale wydaje mi się że kopać i to wszystko podłączać przez 70 metrów na działce to będą duże koszty i operatorzy stwierdzą że im się nie opłaca... a wy jak myślicie? Może ktoś z was miał podobny przypadek że odległość była duża i trzeba było kopać, a mimo to operator was podłączył i śmigacie na światłowodzie?

Mam też starą linię telefoniczną z TP poprowadzoną, w ziemi wzdłuż płotu aż do domu i jestem ciekawy czy jest możliwość "wdmuchania" tam światłowodu, wtedy by się obeszło bez kopania.
  • #2 20067852
    Agdybytak...
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    jaszczur7 napisał:
    Nie znam się na tym, ale wydaje mi się że kopać i to wszystko podłączać przez 70 metrów na działce to będą duże koszty i operatorzy stwierdzą że im się nie opłaca... a wy jak myślicie?

Na 99% tak będzie
    jaszczur7 napisał:
    Mam też starą linię telefoniczną z TP poprowadzoną, w ziemi wzdłuż płotu aż do domu i jestem ciekawy czy jest możliwość "wdmuchania" tam światłowodu, wtedy by się obeszło bez kopania.

Jak wdmuchać? Wiesz, że o ile sam światłowód jest cienki jak włos, o tyle kabel światłowodowy ma ze 2 cm średnicy? Tak samo linia telefoniczna - ani przeciągnąć, ani nic.
    Teraz zapewne będzie to wyglądało tak, że złożysz wniosek o przyłączenie do operatora, on przygotuje wstępny kosztorys gdzieś na okolice 20-30 tysięcy złotych... i teraz masz 2 opcje. Zrezygnować, albo wypożyczyć minikoparkę na dzień, max 2 (jakieś 150 za dobę plus koszt paliwa, obsługę ogarniesz sam), sam położysz ten kabel i zgłosisz do operatora by podpiął (co zrobi za darmo).
  • #3 20067861
    jaszczur7
    Poziom 3  
    Agdybytak... napisał:
    jaszczur7 napisał:
    Nie znam się na tym, ale wydaje mi się że kopać i to wszystko podłączać przez 70 metrów na działce to będą duże koszty i operatorzy stwierdzą że im się nie opłaca... a wy jak myślicie?

Na 99% tak będzie
    jaszczur7 napisał:

Jak wdmuchać? Wiesz, że o ile sam światłowód jest cienki jak włos, o tyle kabel światłowodowy ma ze 2 cm średnicy? Tak samo linia telefoniczna - ani przeciągnąć, ani nic.
    Teraz zapewne będzie to wyglądało tak, że złożysz wniosek o przyłączenie do operatora, on przygotuje wstępny kosztorys gdzieś na okolice 20-30 tysięcy złotych... i teraz masz 2 opcje. Zrezygnować, albo wypożyczyć minikoparkę na dzień, max 2 (jakieś 150 za dobę plus koszt paliwa, obsługę ogarniesz sam), sam położysz ten kabel i zgłosisz do operatora by podpiął (co zrobi za darmo).

Czemu taki koszt (20-30 tyś) skoro tak jak mówisz można ogarnąć to samemu koparką tanim kosztem? Oni też chyba mają odpowiedni sprzęt do tego.
    Wykopać ja to mogę nawet łopatą jak będzie trzeba..

A jeżeli obecnie w ramach POPC (firma Fibee IV) będą kłaść światłowód w ziemi do granicy działki, to jest możliwość żeby potem operator podłączył mnie jakoś po słupie?
    Na pewno byłby to mniejszy koszt.
  • #4 20067928
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Zacznij od zgłoszenia.
    https://www.gov.pl/web/cppc/poradnik-popc--co-moge-zrobic-aby-zostac-podlaczonym-do-sieci
    Oni robią projekt, które adresy będą podłączone. Pieniądze są bodajże w części z Unii Europejskiej. Jeżeli Twój adres zostanie uwzględniony w projekcie, to wykonawca musi zrobić przyłącza wedle niego. Tak przynajmniej było w mojej okolicy.
  • #5 20068189
    jaszczur7
    Poziom 3  
    bednarus3 napisał:
    Zacznij od zgłoszenia.
    https://www.gov.pl/web/cppc/poradnik-popc--co-moge-zrobic-aby-zostac-podlaczonym-do-sieci
    Oni robią projekt, które adresy będą podłączone. Pieniądze są bodajże w części z Unii Europejskiej. Jeżeli Twój adres zostanie uwzględniony w projekcie, to wykonawca musi zrobić przyłącza wedle niego. Tak przynajmniej było w mojej okolicy.

To już jest ogarnięte, jestem w projekcie i przyłącze będzie do granicy działki.
    Mi chodzi o pociągnięcie kabla do domu przez operatorów którzy będą świadczyć usługi na tym światłowodzie.
  • #6 20068243
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Bez kopania się nie obejdzie. Kup odpowiednią ilość mikrorurki MDPE z pilotem. Poprowadź od przyłącza, do docelowego miejsca w domu układając w ziemi na głębokości około 40 cm. Zweryfikuj z przyszłym operatorem jaka musi być średnica. Mikrorurkę 12/8mm położyła firma, która doprowadzała światłowód od biura gdzie pracuję do budyku obok na długości 100m. Każdy operator bez najmniejszego problemu wprowadzi do takiej kanalizy swój światłowód. Kosz nie powinien być wysoki.
  • #8 20068388
    jaszczur7
    Poziom 3  
    Erbit napisał:
    jaszczur7 napisał:
    A jeżeli obecnie w ramach POPC (firma Fibee IV)

Oj... nie wiem czy będzie kłaść

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/budowa-internetu-szerokopasmowego-lubelskie.html

Czytałem to ostatnio i faktycznie trochę słabo. Mieszkam w mazowieckim i ostatnio byli coś u mnie odmierzać więc może coś ruszy.
    W tym tygodniu jestem umówiony z projektantem w celu podpisania zgody na przyłącze bo wyszło wcześniej małe nieporozumienie, ale powiedział mi przez telefon że nie ma problemu i będę w projekcie tylko podpiszemy zgodę.
  • #9 20068518
    Agdybytak...
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    jaszczur7 napisał:
    Czemu taki koszt (20-30 tyś) skoro tak jak mówisz można ogarnąć to samemu koparką tanim kosztem? Oni też chyba mają odpowiedni sprzęt do tego.
    Wykopać ja to mogę nawet łopatą jak będzie trzeba..

Bo oni potrzebują plan zagospodarowania działki, mapę kabli i rur w ziemii, na ich podstawie zrobią projekt (projekt z 10k kosztuje), do tego opłacenie z 4-5 robotników... Się zbiera.
  • #10 20068576
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20068664
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Obawy czterdziestoletnie :D
    Od tego jest projekt i uzgodnienia. Jak sobie uzgodnisz tak będziesz mieć. Projektanta głowa, żeby zmieścić się w budżecie. To jest POPC, teraz nie kosztuje nic. W zależności od operatora, z którym podpiszesz umowę o świadczenie usługi, może być jakaś opłata aktywacyjna.
    Stare przyłącze telefoniczne na działce klienta to na 100% "goły" kabel w ziemi, nawet bez taśmy. Tam to sobie można dmuchnąć... :D Żeby operator chciał tam bawić się w zaciąganie światłowodu to musiałaby być tam przynajmniej rura HDPE.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia światłowodu do domu oddalonego o 65-70 metrów od granicy działki, gdzie światłowód będzie kładziony pod ziemią. W odpowiedziach podano, że operatorzy mogą być skłonni do podłączenia, ale koszty mogą wynosić od 20 do 30 tysięcy złotych, jeśli nie zostanie wykonana praca samodzielnie. Sugerowano użycie mikrorurek MDPE do poprowadzenia kabla na głębokości około 40 cm. Użytkownicy podkreślili, że ważne jest zgłoszenie chęci przyłączenia do operatora oraz uzgodnienie szczegółów projektu, który może być finansowany z funduszy unijnych. Wskazano również na możliwość podłączenia przez istniejącą linię telefoniczną, ale wymaga to odpowiednich uzgodnień z operatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA