logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o zmianę routerów TP-LINK WR841N przy przejściu na światłowód Orange 600Mb/s

lolek2417 20 Cze 2022 22:04 432 10
REKLAMA
  • #1 20069134
    lolek2417
    Poziom 14  
    Ocena: 76
    Witam Panowie,
    W moim domu obecnie działa następujący schemat:
    - Router główny internet mobilny ( Huawei B818 ) + anteny LTE
    - 2x router TP LINK WR841N , jeden obsługuje TV plus komputer stacjonarny , drugi rozsyła WIFI po budynku + 2 TV
    - 3x kamery Hikvision + rejestrator hikvision + switch poe TP LINK
    Pod koniec lipca przechodzę na światłowód orange (wybrałem wersję do 600mb/s) , demontuje anteny LTE , router Huawei poleci na sprzedaż.
    Od orange mam dostać sprzęt w postaci routera Funbox 6
    Niestety router bedzie stal tam gdzie huawei czyli na poddaszu, muszę to wszystko pospinać tak jak jest teraz.
    Nie to mnie martwi , martwi mnie to że obecne routery TP-LINK (WR841N ) będą prawdopodobnie mocno ograniczały mi internet ( a może się mylę ? ), czy już powinienem myśleć o ich zmianie ?
    Jeżeli tak to na co ?
    Zanaczam że układ routerów jest niezmienny, Funbox musi być na górze, reszta zostaje na swoim miejscu ( logistyka tutaj mnie trzyma )
    Oczywiście routery są połączone przewodem RJ45, tzw. skrętka
    Proszę o porady
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20069197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20069202
    lolek2417
    Poziom 14  
    Erbit napisał:
    lolek2417 napisał:
    Zanaczam że układ routerów jest niezmienny, Funbox musi być na górze, reszta zostaje na swoim miejscu ( logistyka tutaj mnie trzyma )

Wyłączył bym w Funboxie WiFi lub zamówił osobny ONT, wtedy Funbox mógłby zastąpić jedne z AP bo mam nadzieję, że te Tp-Linki mimo, że to routery to pełnią one rolę jedynie AP (punktów dostępowych WiFi).

Zgadza się te tp link to AP, jeden tylko leci po WIFi drugi tylko po LAN ( oczywiście w formie pracy ) bo podłączone są jednakowo poprzez skrętkę.
  • #4 20069208
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20069216
    lolek2417
    Poziom 14  
    Erbit napisał:
    lolek2417 napisał:

Wyłączyłbym w Funboxie WiFi lub zamówił osobny ONT, wtedy Funbox mógłby zastąpić jeden z AP bo mam nadzieję, że te Tp-Linki mimo, że to routery to pełnią one rolę jedynie AP (punktów dostępowych WiFi).

[edyta]
    czy będziesz korzystał z innych usług od Orange czy tylko z internetu ?

Tylko że wszystkie kamery plus switch poe jest również na poddaszu i tam jest wszystko spięte, funbox 6 ma 4 wyjścia RJ45.
    Mimo to ciekawa sprawa z tym ONT

Dodano po 49 [sekundy]:

Erbit napisał:
    Czy będziesz korzystał z innych usług od Orange czy tyko z internetu ?

Tylko internet
  • REKLAMA
  • #6 20069246
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20069280
    lolek2417
    Poziom 14  
    Erbit napisał:
    lolek2417 napisał:
    funbox 6 ma 4 wyjścia RJ45.

Z czego chyba tylko 2 są dla LAN, reszta dla innych usług. Może się mylę.

Dodano po 4 [minuty]:

lolek2417 napisał:

Tylko wtedy w miejscu gdzie byłby Funbox musiałbyś mieć dwie skrętki. Jedną łączysz ONT z portem WAN Funboxa a drugą łączysz LAN ze switchem na górze.

Ja bym jednak wybrał wariant z wyłączeniem WiFi (czyli Funbox na górze) i kupienie 2 porządnych AP zamiast tych TP-Linków.

O jakich AP mówisz?
  • #8 20069292
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Każdy Funbox, tak jak i masa innych ma 4 normalne porty LAN (iptv jest po VLAN).
    Dwóch ONT od operatora się nie dostanie. Dlaczego dwóch? Funbox ma ONT wbudowany. Czyli albo Funbox6 - albo ONT i własny router. Najtaniej i najprościej to FB6 od pomarańczowych a inwestycja w 2 porządne AP, które pozwolą rozsądnie wykorzystać te 600Mbps.
  • #9 20069297
    lolek2417
    Poziom 14  
    andk1eltd napisał:
    Każdy Funbox, tak jak i masa innych ma 4 normalne porty LAN (iptv jest po VLAN).
    Dwóch ONT od operatora się nie dostanie. Dlaczego dwóch? Funbox ma ONT wbudowany. Czyli albo Funbox6 - albo ONT i własny router. Najtaniej i najprościej to FB6 od pomarańczowych a inwestycja w 2 porządne AP, które pozwolą rozsądnie wykorzystać te 600Mbps.

Rzuć kolego przykładowe modele

Dodano po 9 [godziny] 59 [minuty]:

Erbit napisał:
    lolek2417 napisał:
    funbox 6 ma 4 wyjścia RJ45.

Z czego chyba tylko 2 są dla LAN, reszta dla innych usług. Może się mylę.

Dodano po 4 [minuty]:

lolek2417 napisał:

Tylko wtedy w miejscu gdzie byłby Funbox musiałbyś mieć dwie skrętki. Jedną łączysz ONT z portem WAN Funboxa a drugą łączysz LAN ze switchem na górze.

Ja bym jednak wybrał wariant z wyłączeniem WiFi (czyli Funbox na górze) i kupienie 2 porządnych AP zamiast tych TP-Linków.

Mam pomysł wsadzić zamiast tych dwóch 841n , wsadzić jeden Archer A8 ( do rozsyłania Wifi ) oraz jeden switch ( do kompa i TV po kablu ) Switch TP-LINK LS1005G , ma to sens ?
  • #10 20069744
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20094530
    lolek2417
    Poziom 14  
    Panowie sukces
    Światłowód zamontowany funbox kręci 630mb/s
    Switch tp link tak samo puszcza
    Router wr 841n wiadomo tylko 100
    Teraz stoje przed zakupem Archera, jednak mam jeszcze jeden router o którym zapomniałem huawei b818. Czy on może w jakikolwiek sposób zastąpić tego wr841n?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przejście na światłowód Orange o prędkości 600 Mb/s, co wiąże się z demontażem obecnego routera Huawei B818 oraz routerów TP-LINK WR841N. Obawy dotyczą ograniczeń prędkości, jakie mogą wprowadzać routery TP-LINK, które pełnią rolę punktów dostępowych (AP). Użytkownik rozważa zakup nowego routera, takiego jak Archer A8, oraz switcha TP-LINK LS1005G, aby poprawić wydajność sieci. W trakcie dyskusji podkreślono, że Funbox 6 od Orange ma wbudowany ONT i cztery porty LAN, co może wpłynąć na konfigurację sieci. Po instalacji światłowodu użytkownik zauważył, że Funbox osiąga prędkość 630 Mb/s, a TP-LINK WR841N ogranicza prędkość do 100 Mb/s. Pojawiła się również kwestia, czy router Huawei B818 może zastąpić WR841N.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA