logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aorus elite b450 - Bios nie odpala po włączeniu secure boot

wiikk 22 Cze 2022 21:39 1503 5
REKLAMA
  • #1 20071906
    wiikk
    Poziom 2  
    Witam. Mam windowsa 11 i chciałem odpalić valoranta jednak wyskakiwał błąd przeczytałem że aby go naprawić trzeba włączyć secure boot. Miałem problem z włączeniem tej opcji. Musiałem w biosie włączyć platform key(pk) czy coś takiego po włączeniu tej funkcji wyskoczyło aby odpalić komputer ponownie jednak komputer się włączył ale ekran jest czarny. Głośniczek ten co piszczy przy włączaniu biosu nie wydaje dźwięk a na płycie głównej świecą się na zmianę kontrolki CPU, Dram, Vga. Czy da się z tym coś zrobić?
    Podzespoły:
    Płyta główna Aorus Elite b450
    CPU: ryzen 3 1200 af
    GPU Gigabyte GeForce GTX 1660 ti
    Ram irdm x by Goodram nie wiem czy to jest nazwa ale nie mogę jej znaleźć i przepisałem z opakowania
  • REKLAMA
  • #2 20071925
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10451
    W przypadku Gigabyte'a zmiana tych opcji usuwa klucze karty z biosu. Mozesz sprobowac zresetowac CMOS ale watpie zeby to cos zmienilo. Zostaje zamontowanie procesora ze zintegrowanym GPU albo innej karty graficznej np. od AMD i/lub programowanie biosu.
  • REKLAMA
  • #3 20071960
    wiikk
    Poziom 2  
    Po zmienianiu tych ustawień będzie można z powrotem włożyć ponownie starą kartę graficzną?
  • REKLAMA
  • #4 20071973
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie cytuj jak nie umiesz, do tego nie wstawiaj kropki po znaku zapytania.

Tak, bedzie mozna. Zacznij od sprawdzenia resetu CMOSU, moze to wystarczy.
  • REKLAMA
  • #5 20094424
    wiikk
    Poziom 2  
    @Kolobos
    Wiem że się nie odzywałem nic na ten temat, czy pomogło czy nie. Bo nie wiedziałem skąd mogę wziąć kartę graficzną AMD żeby nie płacić bez sensu i odpuściłem chwilowo. Wpadłem na pomysł że przecież można kupić jakąś starą kartę nawet za 30zł. Mam pytanie czy wystarczy karta np. AMD RADEON HD6350 512MB DDR3 PCI-E tylko żeby odpalić bios zmienić ustawienia i włożyć poprzednią?
  • #6 20094569
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Karta musi obslugiwac UEFI.
REKLAMA