logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działają kanały po zmianie na T2: przyczyny i możliwe rozwiązania

kris2km 23 Cze 2022 21:43 2958 62
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego po przejściu na DVB-T2 odbieram tylko kilka kanałów naziemnych i jak przywrócić resztę bez zewnętrznego dekodera?

Po zmianie standardu działa zwykle tylko MUX-3 w starym systemie, a pozostałe multipleksy wymagają odbiornika zgodnego z DVB-T2/HEVC; jeśli telewizor nie obsługuje 32K, 256QAM, HEVC i EAC3, pozostaje zewnętrzny dekoder [#20073387][#20073330][#20073541] Najpierw sprawdź dokładny model TV i jego zgodność, bo sprzęt kupiony w Polsce przed wydaniem rozporządzenia mógł mimo opisu nie działać poprawnie w polskim DVB-T2 [#20073541] Spróbuj ustawić kraj użytkowania na Czechy, skasować listę kanałów i wyszukać je ręcznie, a nie automatycznie [#20073541] Inna podpowiedź z wątku to przywrócenie ustawień fabrycznych i ponowne skanowanie kanałów [#20871105] Jeśli telewizor jest formalnie zgodny, a nadal nie łapie brakujących muxów, trzeba sprawdzić instalację antenową; w razie braku efektu kończy się to zwykle na zakupie dekodera [#20075602][#20073330]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20073271
    kris2km
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witojcie.
    Po zmianie nie działają mi kanały w tv. jest tylko 1, 2 tv info , Kraków i jeszcze coś tam ze 2 kanały . Mam porządne telewizory a tu lipa po zmianie na T2. Macie jakieś wyjście żeby działały czy wszyscy tak maja ?
  • REKLAMA
  • #2 20073315
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1445
    Nie jest źle - te słuszne kanały jednak masz...
  • REKLAMA
  • #3 20073326
    kris2km
    Poziom 5  
    olador napisał:
    Nie jest źle - te słuszne kanały jednak masz...
    :)
  • #5 20073344
    kris2km
    Poziom 5  
    Odbierają ale nie wszystkie, dlatego pytam czy tylko u mnie takie jest zjawisko, bo np. u moich rodziców ten sam problem jest, a mieszkają 10 km. dalej.
  • #6 20073349
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1445
    Otrzymałeś odp. - dekoder zewnętrzny.
  • #7 20073350
    franmayer
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    kris2km napisał:
    Mam porządne telewizory a tu lipa po zmianie na T2.

Jakbyś miał porządny telewizor, to odbierałbyś wszystko.
    Wyszukałeś kanały na nowo po zmianie?
  • #8 20073353
    kris2km
    Poziom 5  
    olador napisał:
    Otrzymałeś odp. - dekoder zewnętrzny.

Po co mi jakieś g... z marnym pilotem. Nie po to kupowałem lepszy tv żebym teraz takim b,,,, sterował i puszka mi się plątała.

Dodano po 2 [minuty]:

franmayer napisał:
    kris2km napisał:
    Mam porządne telewizory a tu lipa po zmianie na T2.

Jakbyś miał porządny telewizor, to odbierałbyś wszystko.
    Wyszukałeś kanały na nowo po zmianie?

Wyszukałem ani Sony ani Samsung tylko te 5.
  • #9 20073372
    franmayer
    Poziom 21  
    Sprawdzałeś w danych technicznych czy odbiorniki odbierają dvb t2 HEVC? Podaj dokładne modele tych odbiorników.
  • REKLAMA
  • #10 20073375
    kris2km
    Poziom 5  
    franmayer napisał:
    Sprawdzałeś w danych technicznych czy odbiorniki odbierają dvb t2 HEVC? Podaj dokładne modele tych odbiorników.

Chodzi ci o modele telewizorów ? Skoro te parę kanałów biega to chyba są zdatne na odbiór/
  • REKLAMA
  • #11 20073387
    franmayer
    Poziom 21  
    Nie. Bo te parę kanałów jest nadawanych w pakiecie MUX3, a ten pozostał w starym systemie. Pozostałe MUXy nadają w nowym systemie.

Dodano po 3 [minuty]:

W ramach MUX-3 są nadawane: TVP1 HD, TVP2 HD, TVP3, TVP Historia, TVP Sport HD, TVP Info HD i Sprawdzam TV (plansza informująca o zmianie standardu nadawania).
  • #12 20073446
    kris2km
    Poziom 5  
    franmayer napisał:
    Nie. Bo te parę kanałów jest nadawanych w pakiecie MUX3, a ten pozostał w starym systemie. Pozostałe MUXy nadają w nowym systemie.

Dodano po 3 [minuty]:

W ramach MUX-3 są nadawane: TVP1 HD, TVP2 HD, TVP3, TVP Historia, TVP Sport HD, TVP Info HD i Sprawdzam TV (plansza informująca o zmianie standardu nadawania).

To sprawdzam to mi odbierają
  • #13 20073455
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1174
    To niby "sprawdzam" że Ci odbiera o niczym nie świadczy... Tu zrobiono i robią Nas w "ciuliczka"..
    A modele sony czy samsung możesz sprawdzić sobie czy załapią nowy standart w internecie. Nawet czasem wystarczy ich rocznik.
  • #14 20073464
    franmayer
    Poziom 21  
    rnb_bolii napisał:
    modele sony czy samsung możesz sprawdzić sobie czy załapią nowy standart w internecie. Nawet czasem wystarczy ich rocznik.

https://www.samsung.com/pl/tvs/dvb-t2/jakie-telewizory-samsung-obsluguja-standard-DVB-T2/
    Pod warunkiem, że kupiony w Polsce.

Dodano po 2 [minuty]:

https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00243412
  • #15 20073541
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Mówiąc w skrócie; jeżeli telewizor był sprzedany w POLSCE przed wydaniem rozporządzenia o wymaganych parametrach, to wysoce prawdopodobne, że nawet jeżeli jest w opisie możliwy odbiór z kodekiem HEVC to nie oznacza że będzie u nas działał. Sporo sprzętu wielu "dystrybutorów" sprowadzało z Niemiec jako "okazja", w Niemczech obowiązuje DVB-T2 ale inny system modulacji.
    Ale jeżeli odbiornik był kupiony po ogłoszeniu rozporządzenia i nie odbiera tak jak powinien, to zwrot do sprzedawcy, nawet jak jest po gwarancji.

Na początek sprawdź co będzie, jak przestawisz kraj użytkowania na Czechy (z polskim menu), następnie wykasuj listę kanałów (ważne!) i wgraj ponownie wybierając je RĘCZNIE - nigdy nie automatycznie. Jak zadziała to dobrze, jak nie zadziała - zewnętrzny dekoder.

Odbiornik "na Polskę" powinien mieć możliwość odbioru:
    DVB-T2
    32K
    256QAM
    MPEG4 (ten parametr może być pominięty, ponieważ wynika z pozostałych)
    HEVC
    EAC3

I będzie odbierał wszystkie "poprzednie" standardy.
    Duża ilość "okazji' z Niemiec ma te wszystkie parametry z wyjątkiem systemu modulacji: mają 64QAM, w Polsce (i Czechach) obowiązuje 256 QAM.

Dodano po 16 [minuty]:

I pytanie do kolegów ze Słowacji lub odbierających programy ze Słowacji: czy tam także jest stosowana modulacja 256QAM? Nie byłem ostatnio ani na Słowacji ani w pobliżu granicy. Może ktoś potwierdzić?
  • #16 20073744
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    irekr napisał:
    Na początek sprawdź co będzie, jak przestawisz kraj użytkowania na Czechy (z polskim menu), następnie wykasuj listę kanałów (ważne!) i wgraj ponownie wybierając je RĘCZNIE - nigdy nie automatycznie. Jak zadziała to dobrze, jak nie zadziała - zewnętrzny dekoder.

Z tym ręcznym skanowaniem nie zawsze wychodzi. W kilku modelach TCL i Thomsona odblokowałem ostatnio DVB-T2 w menu serwisowym, po czym nadal nie widziały one sygnału T2 w opcji wyszukiwania ręcznego. Kanały pojawiły się dopiero po skanowaniu automatycznym.
    irekr napisał:
    I pytanie do kolegów ze Słowacji lub odbierających programy ze Słowacji: czy tam także jest stosowana modulacja 256QAM? Nie byłem ostatnio ani na Słowacji ani w pobliżu granicy. Może ktoś potwierdzić?

256-QAM jest w mux 1 i mux-4 nadawanych w T2.
    https://www.plustelka.sk/technicke-informacie
  • #17 20073752
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    kris2km napisał:
    Witojcie.
    Po zmianie nie działają mi kanały w tv. jest tylko 1, 2 tv info , Kraków i jeszcze coś tam ze 2 kanały . Mam porządne telewizory a tu lipa po zmianie na T2. Macie jakieś wyjście żeby działały czy wszyscy tak maja ?

A jakie to porządne jak nie odbierają? no i modele. Coś robiłeś, przeszukiwałeś ponownie? Skąd odbierasz, jak daleko do nadajnika?
    Masz porządne telewizory to i odbierasz porządne programy. :D
  • #18 20073827
    Krzysztof Osmęda
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja ostatnio kupiłem telewizor thomson i niestety nie odbierał w nowym standardzie. W serwisie podpowiedzieli mi jak wejść w tryb serwisowy i zmienić ustawienia. Zadziałało, jednak po przywróceniu ustawień fabrycznych trzeba ponownie wchodzić w tryb serwisowy.
  • #19 20074353
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Może spróbuj zaktualizować software TV (o ile wydali jakiś nowy). Ja wczoraj się wkurzyłem. Mój dekoder (zewnętrzny) przeszedł w tryb "radio". Błękitne tło i można było sobie posłuchać telewizji :D. Okazało się, że jest na stronie update software'u z datą czerwcową (natomiast po instalacji pojawiła się data "build" z lutego '22 - magia), później automatyczne skanowanie i TV działa jak przedwczoraj. A poza tym, to mam wrażenie, że przy okazji zmian trochę nasi "fahofcy do TV" mieszają i trzeba uzbroić się w cierpliwość.
  • #20 20074593
    kris2km
    Poziom 5  
    LeDy napisał:
    kris2km napisał:
    Witojcie.

A jakie to porządne jak nie odbierają? no i modele. Coś robiłeś, przeszukiwałeś ponownie? Skąd odbierasz, jak daleko do nadajnika?
    Masz porządne telewizory to i odbierasz porządne programy. :D

Mam Samsunga nie pamiętam modelu 55" jest szybki i chodzi jak burza , pilot bluetooth . nic dodać nic ująć . Sony też nowy choć troche gorszy. Może antene by wymienić ? choć biegało wsio . Mam takie 2 . Jedna większa druga mniejsza . Na mniejszej lepiej biegało.
    https://allegro.pl/oferta/antena-dvbt-mux-combo-190km-zestaw-3tv-kabel-20m-7862841661
  • #21 20074618
    _kli_
    Poziom 41  
    kris2km napisał:

Musiało, skoro ...
    Cytat:
    Zasięg kierunkowy ZESTAWU do 190km
    :wink:
    A tak na serio, nadal żadnych konkretów.
    kris2km napisał:
    Mam Samsunga nie pamiętam modelu 55" jest szybki i chodzi jak burza , pilot bluetooth . nic dodać nic ująć . Sony też nowy choć troche gorszy.

To żadne wskazówki, bo takich telewizorów jest dużo. Każdy na obudowie ma naklejkę, na której podany jest model.
    Miejsce odbioru to Dębica? Na który nadajnik skierowana antena? Telewizory strojone ręcznie czy na automacie?
  • #23 20074643
    _kli_
    Poziom 41  
    kris2km napisał:
    model UE55NU8002T

kris2km napisał:
    Strojony na automacie

Skoro odbierasz TVP Kraków, to domyślam się że antena ustawiona na Tarnów.
    Jeżeli tak, to telewizor spróbuj zaprogramować ręcznie na k. 6,7,21*,22,23*,29,36*,43*,45*. Podaj parametry sygnału na tych kanałach.
    * - kanały nadawane w DVB-T2/HEVC.
  • #24 20074653
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Może zbyt duży sygnał?
    Odłącz wzmacniacz, wyłącz zasilacz z prądu i sprawdź.
  • #25 20074655
    _kli_
    Poziom 41  
    gumisie napisał:
    Odłącz wzmacniacz, wyłącz zasilacz z prądu

Jeżeli już, to zdemontuj wzmacniacz i zasilacz z instalacji. Wtyk zasilacza z separatorem zastąp zwykłym wtykiem antenowym
  • #26 20074663
    gumisie
    Poziom 43  
    _kli_ napisał:
    Jeżeli już, to zdemontuj wzmacniacz
    Na jedno wychodzi.
    _kli_ napisał:
    Wtyk zasilacza z separatorem zastąp zwykłym wtykiem antenowym
    Dla testu, zbędna robota.
  • #27 20074684
    franmayer
    Poziom 21  
    Może nie dostrzegłem, ale w instrukcji nie pisze, żeby ten model obsługiwał kodek HEVC256, ani audio AC3. Jest za to, że obsługuje HEVC265 oraz AC4. Chyba, że jest kompatymbilny z niższymi, to ok.
  • #28 20074691
    kris2km
    Poziom 5  
    _kli_ napisał:
    kris2km napisał:
    model UE55NU8002T

kris2km napisał:
    Strojony na automacie

Skoro odbierasz TVP Kraków, to domyślam się że antena ustawiona na Tarnów.
    Jeżeli tak, to telewizor spróbuj zaprogramować ręcznie na k. 6,7,21*,22,23*,29,36*,43*,45*. Podaj parametry sygnału na tych kanałach.
    * - kanały nadawane w DVB-T2/HEVC.

Jutro popatrzę i spróbuje
  • #29 20074692
    _kli_
    Poziom 41  
    gumisie napisał:
    Dla testu, zbędna robota.

Widziałem zbyt dużo wtyczek z separatorem w charakterze wtyków antenowych, mniej lub bardziej degradujących sygnał, by skłaniać się do pozostawienia ich w instalacji - nawet do testów.
    franmayer napisał:
    w instrukcji nie pisze, żeby ten model obsługiwał kodek HEVC256

Niektóre instrukcje nie mają dokładnej specyfikacji technicznej.
    franmayer napisał:
    Chyba, że jest kompatymbilny z niższymi

Raczej wszystkie odbiorniki są kompatybilne wstecz, czyli odbierają poprzednie wersje standardu tv cyfrowej - zarówno naziemnej, jak i satelitarnej (AVC, MPEG-4, MPEG-2, DVB-S, itd). Mogą odbierać nawet tv analogową.
  • #30 20074704
    gumisie
    Poziom 43  
    _kli_ napisał:
    Widziałem zbyt dużo wtyczek z separatorem w charakterze wtyków antenowych, mniej lub bardziej degradujących sygnał, by skłaniać się do pozostawienia ich w instalacji - nawet do testów.
    To co kto i ile widział o niczym nie świadczy.
    Podstawowa sprawa aby sprawdzić czy przy zdemontowanym wzmacniaczu i wyłącznym z prądu zasilaczu, telewizor odnajdzie "zaginione" MUX_y 1 i 2.

Kurcze, jak widzę to obecnie na elektrodzie, strach się bać odezwać i proponować, zwłaszcza coś o czym w tym temacie i nie tylko w tym, jeszcze nikt nie pomyślał. :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Po zmianie standardu nadawania na DVB-T2, użytkownicy zgłaszają problemy z odbiorem kanałów telewizyjnych. Wiele osób zauważa, że ich telewizory, mimo że są nowoczesne, nie odbierają wszystkich dostępnych kanałów, a jedynie kilka, co może być spowodowane brakiem wsparcia dla kodeka HEVC. Użytkownicy sugerują sprawdzenie specyfikacji technicznych telewizorów oraz ewentualne zainstalowanie zewnętrznego dekodera, takiego jak Wiwa H265 Mini. Wskazówki obejmują również ręczne przeszukiwanie kanałów, aktualizację oprogramowania telewizora oraz sprawdzenie ustawienia anteny. Problemy z sygnałem mogą być także związane z instalacją antenową, w tym zbyt silnym sygnałem lub uszkodzeniem przewodów. W przypadku dalszych trudności, zaleca się skontaktowanie się z fachowcem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA