logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaka grubość płyty xps pod ogrzewanie podłogowe, strop drewniany na piętrze...

Kamet19 03 Lip 2022 20:11 1491 10
REKLAMA
  • #1 20086735
    Kamet19
    Poziom 3  
    Witam, Panowie sprawa dotyczy stropu w poniemieckiej kamienicy, strop jest z drewna, na 1 piętrze wcześniej funkcje izolacji pełniła tu glina.
    1 - sufit sąsiada deski 2 cm + tynk.
    2 - pustka około 8 cm.
    3 - deski między legarami grubość około 3 cm.
    4 - glina około 8 cm.
    5 - deska podłogowa nabita na legary.
    Tak było do tej pory, teraz podłoga z legarów została zerwana, glina wybrana, w miejsce gliny chce zastosować płytę xps na równo z górną krawędzią legarów opierając ją na deskach, na których leżała glina, na wierzchu ułożyć rury do ogrzewania i wykonać cienka wylewkę.
    Pytanie:
    1) Jaką grubość płyty xps zastosować? Myślałem o 50 mm lambda około 33, podłogówkę będzie zasilała pompa ciepła, więc podłoga będzie pracować na raczej niskim parametrze.
    2) Grubość wylewki, norma mówi o 4,5 cm nad rurę, czy ktoś praktykował powiedzmy 2 cm nad rurę i do tego plastikowa siatka zbrojąca, na całości podłogi będą panele podłogowe.
  • REKLAMA
  • #2 20086822
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1103
    Kolega zastanowił się nad ciężarem takiego rozwiązania?
    To jednak dość stary strop i prawdopodobnie pomiędzy deskami jest jeszcze gruz (zaprawa z wapnem) czyli sam już dość ciężki.
    Chcąc to przyzwoicie zrobić gruz jest do usunięcia, na tragarze dać legary i cieńszą płytę x2 na mijankę żeby nie było łączeń w jednym miejscu.
    Na ocieplenie stropu i wygłuszenie od sąsiada wełna 20 cm bo tyle jest miejsca.
    Na płycie żadnej wylewki - są systemy bez wylewek, kształtka styropianowa w której układa się rurki.
  • #3 20086936
    Kamet19
    Poziom 3  
    Tak jak najbardziej zastanawiałem się i tak jak pisałem glina/gruz zostały usunięte dodatkowo rozebrane zostały działowe ściany z cegły które zostaną zastąpione gk waga zdjętego ciężaru nie powian przekroczyć wagi nowej wylewki o grubości 5 cm systemy bezwylewkowe gorzej rozprowadzają ciepło dodatkowo taki strop z całkowicie zdjętym obciążeniem ma tendencje do "sprężynowania" przerabiałem to w innych budynkach chodziło mi bardziej o odpowiedź czy 5 cm xps to dość dobra izolacja a druga sprawa czy ktoś praktykował tak cienkie wylewki ale dzięki kolego za wypowiedź pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20086974
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1103
    Kolego nie pisałbym jakbym nie miał takiego stropu w znacznie nowszym budynku na tragarzach 18 cm. Ściany z cegły są budowane na ścianach nośnych w niższej kondygnacji to nie obciążają samego stropu i nie ma co ich liczyć do poprawy obciążenia po rozebraniu.
    Co do "sprężynowania" stropu tak jest jak się położy jedną warstwę płyt i bez legarów odpowiednio gęsto.
    Co doświadczenia kolegi mam poważne wątpliwości po wpisach. :cry: Raczej nie ma sensu dalsze pisanie.
  • #5 20087090
    Kamet19
    Poziom 3  
    Z całym szacunkiem fajnie że masz taki strop miło że w znacznie nowszym budynku ale jeżeli poza Twoim stanem posiadania potrafił byś przytoczyć jakieś praktyczne wyliczneia to tj. np nośność takiego stropu waga wypełnienia które było tam do tej pory oraz waga ewentualnego nowego obciążenia w zasadzie nawet o to nie pytałeś bo wg Twoje wiedzy i doświadczenia taki strop ledwo utrzymuje swoją wagę ścianki działowe murowane w jedną cegłę na zaprawie wapienej mają wątpliwą nośność. dzięki za pomoc i poświęcony czas pozdrawiam.
  • #6 20088531
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20088708
    Kamet19
    Poziom 3  
    Witam nie jest to strych tylko mieszkanie w kamienicy przekroje belek stropowych to 18*25 cm są w stanie idealnym zdrowe suche w dwóch krótszych pomieszczeniach tj. 3.7m belki ułożone są co 90 cm w dlużyszm pomieszczeniu 4.7 m belki są roztawione co około 55cm w środku mieszkania nie ma ścian nośnych tylko zewnętrzne jego ściany pełnia taką rolę, ściany działowe wykonane z cegły wymurowane są na dodatkowej belce stropwej nie w 2 miejscach wychodzi na to że belki stropowe są obok siebie...
  • REKLAMA
  • #8 20088961
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20089958
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 734
    Kamet19 napisał:
    są w stanie idealnym zdrowe suche

Zwykle tak jest, bo mało kto sprawdza ich końce tkwiące w ścianach.Tam jak masz możliwość to zweryfikuj. Są to miejsca najbardziej narażone na degradację i tam dźwigary próchnieją od wilgoci z murów.Nie przesadzaj z odkrywkami, ale bezpośrednio przy ścianie możesz już zobaczyć, czy nie ma śladów pruchna.
  • #10 20092242
    Kamet19
    Poziom 3  
    Tamat zamykam ponieważ nikt z dotychczas wypowiadających się nie odpowiedział na zadane pytania ale za to bardzo chętnie zadawał/odpowiadał sobie na swoje myślałem że mogę liczyć tu na bardziej fachowe podejście do sprawy. Ze swojej strony dodam że skorzystałem z pomcy inżyniera który mówiąc w skrócie obliczył że belka 18cm*25cm długa 450 cm w roztawie co 80 cm ma maksymalna nośność 574 kg/m2 rekomendowane obciążenie do 400 kg/m2 zamiast się zastanawiać trzeba dotrzeć do odpowiedzi a żeby radzić samemu trzeba mieć wiedzę w tym zakresie czy można wykonać taki strop czy nie niech każdy odpowie sobie sam pozdrawiam i zamykam temat.
  • #11 20092247
    Kamet19
    Poziom 3  
    Tamat zamykam ponieważ nikt z dotychczas wypowiadających się nie odpowiedział na zadane pytania ale za to bardzo chętnie zadawał/odpowiadał sobie na swoje myślałem że mogę liczyć tu na bardziej fachowe podejście do sprawy. Ze swojej strony dodam że skorzystałem z pomcy inżyniera który mówiąc w skrócie obliczył że belka 18cm*25cm długa 450 cm w roztawie co 80 cm ma maksymalna nośność 574 kg/m2 rekomendowane obciążenie do 400 kg/m2 zamiast się zastanawiać trzeba dotrzeć do odpowiedzi a żeby radzić samemu trzeba mieć wiedzę w tym zakresie czy można wykonać taki strop czy nie niech każdy odpowie sobie sam pozdrawiam i zamykam temat.

Dodano po 4 [minuty]:

Max obciążenie: stropu drewnianego materiał sosna wymiary 18cm*25cm dł 450 cm rozstaw belek co 80 cm
    Odp. 574 kg/m2 rekomendowane obciążenie do 400 kg m2

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastosowania płyt XPS pod ogrzewanie podłogowe w stropie drewnianym w poniemieckiej kamienicy. Użytkownik planuje zastąpić glinę płytą XPS o grubości 50 mm, a na niej ułożyć rury do ogrzewania oraz cienką wylewkę. Uczestnicy dyskusji zwracają uwagę na nośność stropu, sugerując, aby przed podjęciem decyzji sprawdzić stan belek stropowych oraz ich rozstaw. Wskazano również na możliwość zastosowania systemów bez wylewek oraz na konieczność zbrojenia cienkiej wylewki. Użytkownik podkreślił, że skonsultował się z inżynierem, który obliczył nośność belek stropowych na 574 kg/m2, co potwierdza możliwość realizacji planowanego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA