logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączanie pralki i suszarki do jednego gniazdka - LG RC90V9AV2Q

nattallie 04 Lip 2022 17:00 984 13
  • #1 20087854
    nattallie
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Dzien dobry.
    Mam pralke LG, chcialabym zakupic suszarke, ktora stalaby na pralce w lazience. Jest tam tylko jedno gniazdko czy nie ma przeciwwskazań, zeby zamontowac tam podwojne gniazdko i podlaczyc do niego pralke i suszarke? Niby ani elektryk, ktory byl, ani serwis LG nie widza przeszkod, urzadzenia nie bylyby uzywane jednoczesnie, ale w instrukcji jest napisane, aby nie zasilac z gniazda wiecej niz jednego urzadzenia wiec ja juz nie wiem. Nie mam mozliwosci wiekszych przerobek, a w innym pomoeszczeniu nie mam jej gdzie postawic. jest to nowy blok z 2018 roku.
  • #2 20087863
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Zamontuj podwójne gniazdko z kołkiem (bolcem) ochronnym.
  • #3 20087866
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6923
    Tak jak Ci już powiedzieli, można tak zrobić, będzie wszystko ok, ale nie będziesz mógł używać ich jednocześnie, bo polecą bezpieczniki albo popalisz instalację i tyle.
    Chcąc używać takich urządzeń jednocześnie trzeba je mieć podłączone na dwóch osobnych liniach zasilających i osobnych bezpiecznikach w rozdzielni.
  • #4 20087915
    nattallie
    Poziom 4  
    Ok, dzieki za odpowiedzi, a gniazdo kupilam takie jak na dolaczonym zdjeciu
    Załączniki:
    • Podłączanie pralki i suszarki do jednego gniazdka - LG RC90V9AV2Q 1A41413B-9818-4C94-92FE-14C917DE6D90.jpeg (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20087923
    kindlar
    Poziom 42  
    Ważne będzie zamocowanie przewodów, zgodne z zasadami, dokręcenie zacisków dużą siłą, żeby nie potopiło ci izolacji
  • #6 20087927
    nattallie
    Poziom 4  
    No to juz bedzie elektryk robil.
  • #7 20087938
    kindlar
    Poziom 42  
    Prawidłowe podejście.
  • #8 20089239
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4485
    A ja nie polecam tego typu gniazdek i w tym wypadku może być to zabójcze.
    Do takich celów kupuje się ramkowe podwójne gniazdo 16A hermetyczne z klapką.
    W tym gniazdku mamy zamienione N z L co w przypadku "W" mamy: L na jednym urządzeniu a N na drugim
    i zaczyna robić się nie fajnie. Jeśli gniazdo to np. takie:
    https://nowaelektro.pl/produkt/plexo55-sz-mech-gniazdo-2x2pz-poziome.html

A to gniazdo ze zdjęcia jest chociaż 16A czy jak to ostatnio bywa 10A?
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #9 20089477
    kindlar
    Poziom 42  
    Chyba czasy się na tyle zmieniły na lepsze, że już nie jest wymagane dla urządzeń położenie L i N w gniazdku?
    Znacie jakieś przykłady, współczesne gdzie producent sprzętu zaleca aby L było z prawej lub lewej?
  • #10 20089487
    mrice
    Moderator AGD
    kindlar napisał:
    Znacie jakieś przykłady, współczesne gdzie producent sprzętu zaleca aby L było z prawej lub lewej?

Przykłady gdzie zaleca nie, ALE znamy przykłady gdzie potrafi mieć to znaczenie, a nawet narobić niezłe jaja.
    I żeby było śmieszniej zdarza się to przy współczesnych konstrukcjach, tym starym było to zwykle totalnie obojętne.
    Tu generalnie Piotr ma rację, że lepszym rozwiązaniem były by dwa osobne gniazda, acz autor zapewne dwóch puszek w ścianie nie ma i kuć pewnie nie chce, więc zostaje mu gniazdo podwójne
  • #11 20089494
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4485
    kindlar napisał:
    Chyba czasy się na tyle zmieniły na lepsze, że już nie jest wymagane dla urządzeń położenie L i N w gniazdku?

Przecież nie o tym napisałem i nie to miałem na myśli. Położenie L-N masz na górze a N-L na dole, upalenie
    jednego z przewodów może spowodować, że na jednym urządzeniu będzie potencjał "N" a na drugim "L"
    a różne przypadki się zdarzają.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #12 20093575
    nattallie
    Poziom 4  
    Nie mam dwóch puszek i nie mam możliwości kucia, bo mieszkam w tym mieszkaniu od zeszłego roku, kupione mieszkanie po kimś, w bardzo dobrym stanie i nie wymaga remontu, abym miała przy okazji cokolwiek przerabiać. Blok oddany w 2018 roku. Zarówno technik z LG jak i elektryk, który był zapewniali mnie, ze można zamontować na podwójnym gniazdku, ale żeby lepiej nie używać obu urządzeń jednocześnie, powiedzieli, ze mogłoby wywalać mi bezpiecznik. Te gniazdo kupione to na 16A.
    Edit:
    Może dodam jeszcze zdjęcie skrzynki i tabliczek znamionowych suszarki i pralki. No nie mam innej możliwości niż zamontowanie tego podwójnego gniazdka i po prostu nie używania obu urządzeń jednocześnie. Myślałam czy może zostawić to pojedyncze i po skończeniu prania wyciągać wtyczkę i potem podłączyć suszarkę, ale gniazdko jest dosyć nisko za pralka, jak suszarka stanie na pralce to ciężko będzie mi sie dostać do gniazdka.
    Podłączanie pralki i suszarki do jednego gniazdka - LG RC90V9AV2QAF968C70-6...B001C.jpeg (1.63 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Podłączanie pralki i suszarki do jednego gniazdka - LG RC90V9AV2QC7054648-8...D7E7C.jpeg (2.5 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Podłączanie pralki i suszarki do jednego gniazdka - LG RC90V9AV2Q008EB1EB-7...DBBE5.jpeg (3.1 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 20097567
    mrice
    Moderator AGD
    nattallie napisał:
    Zarowno technik z LG jak i elektryk, ktory byl zapewniali mnie, ze mozna zamontowac na podwojnym gniazdku,

Toć nikt tu też nie napisał, że nie można. Nie ma przepisów ani zasad, które by zabraniały takich rozwiązań.
    Kolega tylko napomknął, ze dwa osobne gniazda są lepszym rozwiązaniem i tu też ma rację. Współczesne urządzenia przy niektórych dziwnych uszkodzeniach potrafią niezłe cuda robić. Ja już widywałem pralki które same się uruchamiały i brały wodę po korek bo przewody L i N w gniazdku były podłączone na odwrót.

nattallie napisał:
    zeby lepiej nie uzywac obu urzadzen jednoczesnie, powiedzieli, ze mogloby wywalac mi bezpiecznik.

Licząc z prostych wzorów w teorii powinno dać radę z pralką jak i suszarką.
    W praktyce bym oszczędził instalacji elektrycznej tego.
  • #14 20398475
    nattallie
    Poziom 4  
    Suszarka z pralka zostala podlaczona do podwojnego gniazdka, wszystko dobrze dziala, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia pralki LG i suszarki do jednego gniazdka w nowym bloku. W odpowiedziach podkreślono, że można zamontować podwójne gniazdko, ale nie należy używać obu urządzeń jednocześnie, aby uniknąć przeciążenia instalacji elektrycznej. Wskazano na konieczność prawidłowego zamocowania przewodów oraz na ryzyko związane z niewłaściwym podłączeniem L i N. Użytkownik zdecydował się na podwójne gniazdko 16A, a po zakończeniu instalacji potwierdził, że wszystko działa poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA