logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sparowanie słuchawek Panasonic RZ-NJ320BE-W z laptopem HP 15s-eq1000 - porady

użytkownikls 08 Lip 2022 21:45 1542 9
  • #1 20093990
    użytkownikls
    Poziom 3  
    Cześć!
    Mam słuchawki Panasonic RZ-NJ320BE-W. Telefon normalnie widzi je, ale komputer nie. Nie wiem co mogę zrobić. Próbowałam na 2 laptopach, ale niestety bez skutku.
    Jeden laptop to Laptop HP 15s-eq1000 (8WQ33AV).
    Co mogę zrobić, żeby sparować słuchawki z laptopem?
    Będę wdzięczna za rady
  • #2 20094128
    kaamil1984
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Wyłącz Bluetooth w telefonie i spróbuj jeszcze raz. Może cały czas są połączone z telefonem.
  • #3 20094129
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1072
    Witam, a czy próbowałeś po Bluetooth połączyć inne urządzenie z laptopem, np. telefon?
  • #4 20094589
    użytkownikls
    Poziom 3  
    gorki73 napisał:
    Witam, a czy próbowałeś po Bluetooth połączyć inne urządzenie z laptopem, np. telefon?

Tak jak pisałam, telefon normalnie widzi i się podłącza do słuchawek, ale laptop - nie.

Dodano po 1 [minuty]:

kaamil1984 napisał:
    Wyłącz Bluetooth w telefonie i spróbuj jeszcze raz. Może cały czas są połączone z telefonem.

To akurat wydawało mi się bardzo logiczne i tak robiłam oczywiście, wyłączałam Bluetooth w telefonie, ale komputer dalej nie widzi słuchawek...
  • #5 20094650
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8293
    Słuchawki według specyfikacji producenta korzystają z BT w wersji 5.0.
    W zależności od wyposażenia, Twój laptop może mieć BT w wersji 5.0 albo 4.x, więc warto to sprawdzić.

https://support.microsoft.com/en-gb/windows/w...on-my-pc-f5d4cff7-c00d-337b-a642-d2d23b082793
    https://www.thewindowsclub.com/how-to-check-bluetooth-version-in-windows-10
  • #6 20094666
    użytkownikls
    Poziom 3  
    Sparowanie słuchawek Panasonic RZ-NJ320BE-W z laptopem HP 15s-eq1000 - porady

Mam coś takiego - pokazuje Bluetooth 4.2, ale LMP 9.25115, czyli według tej specyfikacji w linku, co podałeś to LMP 9.x – Bluetooth 5.0?
    Czyli co to znaczy? Jest odpowiednia wersja, ale nie widzi komputer? Czy jednak wersja Bluetooth to 4.2? Jeśli 4.2 to jak można zmienić na 5.0? Jakieś sterowniki mam pobrać?
  • Pomocny post
    #7 20094673
    dt1
    Admin grupy komputery
    Bluetooth jest w wersji 4.2 - dziwne, że LMP jest w wersji 9.x, według opisów powinno być 8.x. Ale załóżmy, że producent BT wie, w której wersji standardu pracuje jego urządzenie.

Wersji BT nie zmieni się oprogramowaniem. Bluetooth w przypadku tego komputera (i większości nowych) jest zintegrowany z kartą WiFi, więc można byłoby wymienić taką kartę na taką, która jest zintegrowana z BT 5.0. Tyle że HP jest trochę upierdliwe i blokuje karty spoza ich listy z błogosławieństwem (jeśli karta nie jest na liście, to komputer nie wystartuje wywalając błąd). Tak więc kartę trzeba byłoby dobrać uważnie.

Alternatywą jest Bluetooth 5.0 na USB i wyłączenie wbudowanego w laptopa układu Realteka.

Wymiana karty to rozwiązanie bardziej eleganckie.
    Dołożenie BT na USB to rozwiązanie na pewno łatwiejsze i też powinno działać (i nie trzeba laptopa rozbierać).
  • #8 20094705
    użytkownikls
    Poziom 3  
    Czyli chodzi o coś takiego "TP-LINK Karta sieciowa Nano Adapter UB500 Bluetooth 5.0" (to na Allegro znalazłam, ale nie pozwala mi linka wkleić w poście)? I to wystarczy podłączyć i powinno zadziałać? To wydaje się o wiele prostsze, niż zmiana karty chyba...?

Rozumiem, że to mogę też do innego laptopa podłączyć, w razie gdyby był ten sam problem z innym laptopem? Bo mam ten sam problem z laptopem służbowym Dell (dokładnego modelu teraz nie powiem, bo nie mam laptopa przy sobie).
  • Pomocny post
    #9 20094708
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak, to UB500 powinno być OK, nie jest to jakiś bezimienny wschodni produkt, więc powinien działać poprawnie. I oczywiście możesz go przenosić między komputerami.
  • #10 20094710
    użytkownikls
    Poziom 3  
    Super. Bardzo dziękuję za pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z połączeniem słuchawek Panasonic RZ-NJ320BE-W z laptopem HP 15s-eq1000. Słuchawki są widoczne dla telefonu, ale nie dla laptopa. Użytkownik próbował wyłączyć Bluetooth w telefonie, jednak laptop nadal ich nie wykrywa. Okazało się, że laptop obsługuje Bluetooth w wersji 4.2, co może być przyczyną problemu, ponieważ słuchawki korzystają z Bluetooth 5.0. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę karty WiFi z obsługą Bluetooth 5.0 lub użycie adaptera USB Bluetooth 5.0, takiego jak TP-LINK UB500, co jest prostszą opcją. Adapter można przenosić między różnymi komputerami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA