logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wideodomofon VIDOS S10 + monitor M11W - zakłócenia obrazu z kamery

iDest 17 Lip 2022 13:44 3414 2
  • #1 20105141
    iDest
    Uczeń
    Ocena: 11
    Witam
    Zainstalowałem u znajomego wideodomofon marki VIDOS, panel zewnętrzny S10, monitor M11W.
    Mam problem z zakłóceniami obrazu z kamery.

Korzystam z fabrycznego zasilacza do monitora, który był w zestawie.
    Zasilacz zamontowany obok monitora (po drugiej stronie ściany).
    Odległość od monitora do panelu zew. to jakieś 25-30m, jest to 10-cio żyłowy (5 par) ziemny kabel telefoniczny.
    Sposób połączenia zgodny z instrukcją- po jednej żyle na komunikację panel-monitor (sygnały PWR, audio, video, GND), do zasilenia elektrozaczepu wykorzystałem po jednej parze na + i -. Ostatnią wolną parą idzie sygnał na sterowanie bramą.

Efekt na monitorze jak poniżej, cały obraz przesunięty w bok, czarno biały i poziome pasy zakłóceń.
    Wideodomofon VIDOS S10 + monitor M11W - zakłócenia obrazu z kamery

Co można z tym zrobić, aby działało lepiej, jak wyeliminować zakłócenia i dlaczego one w ogóle są?
  • #2 20105167
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    Sprawdź jak wygląda działanie zestawu na stole na krótkich kablach.
    Jakie jest napięcie zasilania panelu zewnętrznego w czasie pracy kamery? Może być za duży spadek napięcia zasilania na 30 metrach kabla.
    Czy sygnał wideo idzie w tej samej parze co GND?
  • #3 20105186
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    Przed sprawdzeniem na stole można jeszcze spróbować odłączyć zasilanie elektrozaczepu w stronę panela oraz automat bramowy. Chodzi o to aby zostały tylko 4 żyły monitor-panel.
REKLAMA