logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota 42-7FGF15 - Nie podnosi dużych ciężarów na wolnych obrotach

lukpio3 22 Lip 2022 09:45 564 6
REKLAMA
  • #1 20111619
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Witajcie,
    Pewnie powiecie że znowu marudzę :). Do tej pory nie miałem jeszcze okazji sprawdzać tego wózka na ciężarach powyżej 500 - 600kg. Te powoli na wolnych obrotach podnosił. Dziś rozładowywałem samochód z ekogroszkiem gdzie na palecie była tona i niestety na wolnych obrotach nie podnosił nic. Jak dodałem trochę gazu to od razu szło do góry i to nawet szybko. Na wolnych tylko coś tam syczało ale nie szło. I teraz takie trochę laickie pytanie ale chcę się tylko upewnić. Jak myślicie? Pompa? Nie to żebym jakoś narzekał bo ja liczyłem się z tym, że ten wózek idealny nie jest. Kupiłem go dużo poniżej ceny rynkowej bo taka seria 7 z masztem triplex zaczyna się od ok 35 - 36 tysięcy netto a ja go kupiłem sporo poniżej 30 tysięcy brutto więc idealnie być nie może i na to nie liczę ale sukcesywnie powoli wszystkie jakieś mankamenty usuwam i póki co nie kosztowało mnie to więcej niż 500zł. Jak już podniesie to ładnie trzyma. Nie opada podczas podnoszenia. Tylko właśnie problem na wolnych obrotach jest. Ewentualnie myślicie że olej może być też przyczyną? Bo przyznaję się bez bicia że oleju hydraulicznego z filtrem po zakupie nie wymieniałem. Chcę to zrobić na jesieni. Przejrzałem całą historię serwisową bo wszystko mam, łącznie z notatkami pracowników którzy zgłaszali problemy, to nikt nigdy problemu z pompą nie zgłaszał więc zakładam że chodzi ona od nowości bez żadnej regeneracji a wózek ma ponad 14 tysięcy mth (autentyczne, pokrywają się z całą historią UDT).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20111695
    Padrettini
    Poziom 26  
    Ocena: 553
    Toyoty nie dodają automatycznie "gazu" przy wychyleniu dźwigni funkcji hydraulicznej. Aby zwiększyć prędkość podnoszenia należy dodać "gazu" ręcznie, a raczej nożnie. Przy mniejszych ciężarach poradzi sobie na wolnych obrotach, ale przy większych trzeba wyższych obrotów silnika.
  • REKLAMA
  • #3 20111698
    lukpio3
    Poziom 21  
    Aa, czyli to może być normalne? Bo mnie właśnie zdziwiło to, że jak dodałem trochę gazu to po prostu ruszyło do góry jak szalone. Nie wolno, tylko moment podniósł. A gazu nie dałem do oporu.
  • #4 20111709
    Padrettini
    Poziom 26  
    Dokładnie tak. Normalne zachowanie. Im więcej gazu dodasz tym szybciej podnosi.
  • REKLAMA
  • #5 20111718
    lukpio3
    Poziom 21  
    Bo ja robiłem test podnoszenia samych wideł. Tam w instrukcji serwisowej jest opisane jak to zrobić, jak to się przelicza na poszczególnych obrotach silnika i wyszło mi że prędkość podnoszenia mieści się jak najbardziej w normie. Do tej pory podnosiłem 500 - 600kg i na wolnych powoli ale szło. A dziś mnie ta tona trochę przeraziła że jej chciał podnieść bez gazu to nawet nie chciała drgnąć ale to już mnie uspokoiłeś i dzięki Tobie uniknąłem chyba kosztów bo już byłem gotów oddawać pompę do regeneracji :). W takim razie tylko olej sobie wymienię i filtr bo to zrobić muszę koniecznie bo według książki UDT od ostatniej wymiany, wózek zrobił ponad 2000mth więc chyba pora na niego.
  • #6 20111756
    Padrettini
    Poziom 26  
    Zgodnie z DTR wymiana filtra hydraulicznego i oleju to masz co 6 miesięcy lub 1000 mth, więc tak... wypadało by wymienić ;)

Chociaż obserwując klientów to standardem jest wymiana filtra i oleju średnio co 3 lata :)
  • REKLAMA
  • #7 20111772
    lukpio3
    Poziom 21  
    Pewnie dlatego, że to jednak spory koszt. Dobrej jakości olej hydrauliczny to ze 400zł za 20l. Do wózka wchodzi 27l więc to jakby nie patrzeć 5 stówek. Dlatego jak szukałem wózka, to omijałem oferty od klientów indywidualnych i szukałem takiego który pracował do końca w firmie i ma pełną historię. Bo tam wszystko jest robione na czas. Ja widzę jak mój szwagier dba o wózek. Kupił parę lat temu Komatsu. Jak wymienił olej w silniku po zakupie tak od tamtej pory nie zmieniał ani razu bo twierdzi że co on pracuje, kilkanaście motogodzin rocznie ... Bez komentarza. Ja mam maszynę która pracuje 10mth rocznie i olej wymieniam co roku. I dlatego zakup od prywatnej osoby bez UDT, jest jak gra w rosyjską ruletkę.

A jeszcze może takie głupie pytanie. Wymiana oleju hydraulicznego w tym wózku ma jakąś specjalną procedurę? Na spodzie zbiorniczka mam korek. Na początku na pewno odpompuję sobie większość oleju ręczną pompką bo nie mam nawet takiego płaskiego naczynia co mi pod wózek wejdzie żeby mi 27l oleju do niego weszło :). Więc na pewno go odciągnę ręcznie. Następnie resztą spuszczą korkiem. Wymontuję zbiorniczek bo jest brudny i chcę go trochę opłukać i co dalej? Jeszcze gdzieś z układu muszę olej spuszczać czy on sam wyleci? Po wymianie rozumiem że zalewam nowy olej, wcześniej montując nowy filtr i kilka razy podnoszę na max, opuszczam, to samo z przesuwem i pochyłem i układ sam się odpowietrzy?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wózkiem widłowym Toyota 42-7FGF15, który nie podnosi dużych ciężarów (powyżej 600 kg) na wolnych obrotach silnika. Po dodaniu gazu podnoszenie staje się efektywne. Odpowiedzi wskazują, że jest to normalne zachowanie dla tego modelu, ponieważ Toyota nie zwiększa automatycznie obrotów silnika przy podnoszeniu. Użytkownik planuje wymianę oleju hydraulicznego i filtra, co jest zalecane co 6 miesięcy lub 1000 mth. Wymiana oleju jest kosztowna, co wpływa na częstotliwość jej przeprowadzania przez użytkowników. Użytkownik podkreśla znaczenie zakupu wózka z pełną historią serwisową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA