logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wybrać telewizor Philips z Ambilight do 6 tysięcy? Oglądanie filmów, gier, 2.5-3m od ekranu

siekull 25 Lip 2022 09:26 696 6
REKLAMA
  • #1 20115395
    siekull
    Poziom 2  
    Cześć, jestem nowym użytkownikiem i z racji na to, że telewizory to nie moja bajka i zakupy dokonuję sporadycznie (ostatni raz 12 lat temu) to całkowicie nie znam się na bieżących trendach.

Mój budżet waha się pomiędzy 4 a 6 tysiące, ale nie chciałbym kupować czegoś pod tą górną granicą, ale może się przekonam. :)

1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 2,5 - 3 metry
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? Na wprost lub maksymalnie pod kątem 30 stopni
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Samsung (zepsuł się głośnik, stąd wymiana)
    4. Jaką markę preferujesz? PHILIPS -> bo ma ambilight i chcę sobie w przyszłości zakupić lampy pod ten system :)
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? vectra + xbox
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? dokumenty, kryminały itp.
    8. Czy będziesz grał w gry... Tak
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Youtube, Netflix, HBO Max i inne programy streamingowe
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? W większości WIECZORAMI do relaksy

edit: aa, nie lubię ogromnych telewizorów, aktualnie mam 40 cali i jest ok. Stąd celuję w coś w granicach 55 cali.
  • REKLAMA
  • #2 20115453
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Nie kupuj Philipsa. Mam ambilihta 55" i to rada dla każdego pytającego się o Philipsa. Znajomy kupił po moich uwagach i z przykrością musiał przyznać mi rację po tygodniu kiedy mu się popsuł. Generalnie każdy sprzęt się psuje, ale ten mnie rozczarował na maksa. Design, sposób sterowania, jakość obrazu, i pilot z czasów PRL. Zrobisz jak uważasz, ale oglądając starego Samsunga u rodziców czy u brata jestem POD WRAŻENIEM obrazu. A Philips- cóż, może kiedyś był ok, miałem jego TV. Teraz to PRZECIĘTNOŚĆ.
  • REKLAMA
  • #4 20115518
    siekull
    Poziom 2  
    @keseszel mhm, to może lepszy będzie LG wychwalany tutaj na forum? LG OLED55C11LB mam go obok w sklepie za 4,7k zł, ma wszystko czego potrzebuję prócz kolorków, które chciałem :D
  • REKLAMA
  • #5 20115537
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    Nie Kupuj Philipsa! TV Philips mają "paskudne" i niedopracowane menu.
  • #6 20116048
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    siekull napisał:
    @keseszel mhm, to może lepszy będzie LG wychwalany tutaj na forum? LG OLED55C11LB mam go obok w sklepie za 4,7k zł, ma wszystko czego potrzebuję prócz kolorków, które chciałem :D

Nie ma kolorków, w sklepie ? W trybie "sklep" :shocked!:

Przy normalnym oglądaniu raczej trzeba jego kolorki trochę obniżyć, bo są za bardzo kolorkowate:
    https://geex.x-kom.pl/wiadomosci/jak-prawidlowo-ustawic-telewizor-marki-lg/

Jak pasuje wielkość /55 cali trochę mały/ - to bierz tego LG OLEDa /byle był nowy a nie rok na wystawie/ bez zbędnego myślenia o czym innym i tyle...
  • REKLAMA
  • #7 20119137
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 401
    r103 napisał:
    Nie ma kolorków, w sklepie ? W trybie "sklep"

Autorowi chodziło raczej o ambilight, że robi fajne kolorki.
    Niestety, ale przedmówcy mają racją. Przyjacielowi po 4 latach padło podświetlenie w Philipsie a chwila potem płyta.
    Jakość obrazu też jest słaba, co widać nawet sklepie, kiedy włączysz tryb prezentacyjny, gdzie obraz jest wyżyłowany a i tak wypada słabiej od innych telewizorów.
    Jak już raz w domu zobaczysz obraz z OLEDa to ambilight przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie, bo OLED ma najlepsze to co w telewizorze ma być najlepsze, czyli obraz. Ja po dwóch latach potrafię się jeszcze czasem zachwycić tym co oglądam. A LG daje najlepszą cenę za OLEDa bo sam jest jedynym producentem tej matrcy, więc w każdym innym telewizorze czy Sony czy Panasonic będzie matryca od LG.
    Oglądam też 2,5-3 metry i tak wielkość (55 cali) jest w zupełności wystarczalna, a jeżeli dużo korzystasz ze stremingów to pilot magic idealnie spisuje się do wpisywania w wyszukiwarce za pomocą strzałki jak w myszce w laptopie. Bieganie po dwie sekundy przyciskami kursora od literki do literki w innych telewizorach po użyciu Magcia jest po prostu irytujące. Ja korzystam dużo z Youtuba, Netlfixa, Tidalai CDA.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora Philips z Ambilight w budżecie do 6 tysięcy złotych, z przeznaczeniem do oglądania filmów i gier z odległości 2,5-3 metrów. W odpowiedziach pojawiają się negatywne opinie na temat jakości telewizorów Philips, wskazując na problemy z niezawodnością, jakością obrazu oraz interfejsem użytkownika. Rekomendowane są modele LG, szczególnie LG OLED55C11LB, które oferują lepszą jakość obrazu i są bardziej odpowiednie do gier dzięki matrycy 120Hz. Użytkownicy podkreślają, że Ambilight traci na znaczeniu w porównaniu do jakości obrazu OLED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA