logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WW80J5346MA pralka zacina się podczas prania?

Wgm722 25 Lip 2022 17:12 4467 4
REKLAMA
  • #1 20115989
    Wgm722
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam,
    Pralka Samsung podczas prania zacina się na każdym programie, po pobraniu wody wyrównaniu wsadu zaczyna prać, ale po około 5 minut cyklu zatrzymuje się. Po wciśnięciu pauzy i dopuszczeniu znów pierze, ale mija jakiś czas i znów się zawiesza. Zdarzyło się kilka razy, że pralka po włączeniu do prądu w ogóle nie reagowała, jakby nie dochodził prąd, a wsad bębna 8 kg.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20117507
    Wgm722
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Szczotki sprawdziłem sa ok
  • REKLAMA
  • #4 20118168
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Jeżeli szczotki w porządku to albo kwestia zimnych lutów co w Samsungach jest nagminne lub siada układ przetwornicy napięć w module sterującym.
  • #5 20996372
    szmek2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Po sprawdzeniu szczotek, tachogeneratora i okablowania do silnika okazało się, że zawodny okazał się przekaźnik silnika na płycie elektroniki. Wymiana dość nieprzyjemna, gdyż płytka wyświetlacza wklejona po bokach, ale po delikatnym podcięciu udało się wyjąć. Płyta z przekaźnikami cała zalana więc wyjęcia nawet nie próbowałem. Jedyne moim zdaniem rozsądne podejście do wylutowania przekaźników to poprzez wycięcie plastikowej obudowy od strony wyświetlacza i usunięcie żywicy z punktów lutowania. Jakby co, obudowy przekaźników też są zalane żywicą więc również z tej strony żywicę trzeba usunąć. Jeśli ktoś będzie się w to bawił, polecałbym odtworzyć dla bezpieczeństwa powłokę zabezpieczającą. Moja pralka przestała się zatrzymywać i drugi tydzień już nie wykazuje zawiasów. Może komuś pomoże. Pozdrawiam
REKLAMA