logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nagrzewanie się kondensatora C4 w prostym układzie przetwornicy PWM

deejayeq 30 Lip 2022 14:35 516 8
REKLAMA
  • #1 20122232
    deejayeq
    Poziom 9  
    Ocena: 79
    Dzień dobry,
    Projektuję aktualnie prosty układ - jest to przetwornica PWM do sterowania wentylatorkiem (takim komputerowym 12V 0,38A). Układ generatora zamierzam zbudować na 555 ale aktualnie korzystam z zewnętrznego generatora. Napięcie zasilania: 12V, ograniczenie prądowe na zasilaczu: 500mA. Mój problem polega na tym, iż kondensator elektrolityczny C4 się zauważalnie nagrzewa. Wiem, że tak nie powinno być a jest to moja pierwsza przygoda z czymś w stylu przetwornicy impulsowej.
    Nagrzewanie się kondensatora C4 w prostym układzie przetwornicy PWM
    Pozdrawiam Oskar
  • REKLAMA
  • #2 20122237
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 443
    Czy układ pracuje poprawnie? Jaki jest to kondensator?
  • REKLAMA
  • #3 20122243
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1722
    A po co ten kondensator tutaj ?
  • #4 20122253
    deejayeq
    Poziom 9  
    Układ pracuje jak najbardziej poprawnie. Przy 500Hz wentylatorek "buczy/piszczy", a podłączenie równolegle kondensatora niweluje tą niedogodność. Jest to kondensator 22uF 50V, przy mniejszej wartości niż 10uF również problem dźwięku występuje, a przy np 47uF traci się "kontrolę" nad prędkością.
  • REKLAMA
  • #5 20122298
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6149
    deejayeq napisał:
    Wiem, że tak nie powinno być a jest to moja pierwsza przygoda z czymś w stylu przetwornicy impulsowej.
    Powinno tak być, bo układ jest błędny, jednocześnie oczekujesz że kondensator wygładzi napięcie i że tranzystor-klucz wymusi szybkie zmiany napięcia na tym kondensatorze.
    W uproszczeniu kondensator pomaga utrzymać stałe napięcie przy szybkich zmianach prądu, a cewka utrzymać stały prąd, przy szybkich zmianach napięcia, dlatego przy obciążeniu kondensator ma sens, le przy kluczu potrzebna jest cewka.

Drugim błędem jest praca Q4 w układzie wtórnika.
  • REKLAMA
  • #6 20122307
    deejayeq
    Poziom 9  
    jarek_lnx napisał:
    deejayeq napisał:
    Wiem, że tak nie powinno być a jest to moja pierwsza przygoda z czymś w stylu przetwornicy impulsowej.
    Powinno tak być, bo układ jest błędny, jednocześnie oczekujesz że kondensator wygładzi napięcie i że tranzystor wymusi zmiany napięcia na tym kondensatorze.

To w takim razie co można by tutaj poprawić?

Dodano po 1 [minuty]:

Dlaczego wtórnik oparty na Q4 jest błędny?
  • #7 20122323
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6149
    deejayeq napisał:
    To w takim razie co można by tutaj poprawić?
    Zrozumieć działanie cewki - przeciwieństwa kondensatora.
    Nagrzewanie się kondensatora C4 w prostym układzie przetwornicy PWM

deejayeq napisał:
    Dlaczego wtórnik oparty na Q4 jest błędny?
    Jako wtórnik jest poprawny ale pomysł że potrzebujesz wtórnika w tym miejscu jest do kitu.
  • #8 20122329
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1722
    Poza tym, wg mnie przy takim jak na schemacie PWM to pewnie ciężko będzie nie słyszeć pracy silnika.
  • #9 20122886
    deejayeq
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem. Dodanie dławika do układu rozwiązało problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik projektuje prostą przetwornicę PWM do sterowania wentylatorem 12V 0,38A, napotykając problem z nagrzewaniem się kondensatora elektrolitycznego C4 (22uF 50V). Po potwierdzeniu, że układ działa poprawnie, uczestnicy dyskusji wskazali na błędy w projekcie, w tym niewłaściwe zastosowanie kondensatora i potrzebę dodania dławika do układu, co ostatecznie rozwiązało problem. Zauważono również, że wtórnik oparty na tranzystorze Q4 nie jest konieczny w tej konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA