logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG HT903TA-DP / SAMSUNG QN91B - stare kino domowe vs nowy TV

shadyyo313 30 Lip 2022 18:14 957 9
REKLAMA
  • #1 20122498
    shadyyo313
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam problem z podłączeniem starego kina domowego do nowo zakupionego TV. Kino to zestaw 4 narożnych głośników, jednego frontowego i subwoofera oraz odtwarzacza. W załącznikach przesyłam 3 zdjęcia, na których poza wszystkimi złączami z tyłu widać również dokładny model tego odtworzenia czy też formaty, jakie obsługuje.

Telewizor z kolei to Samsung QE75QN91BATXXH. Myślałem, że podłącze to łatwo przez HDMI, ale oczywiście jestem trochę zielony w temacie i wyszło na to, że się przeliczyłem 🙂 W TV widzę 4 różne wejścia HDMI, w tym jedno HDMI eARC (kino na pewno takiego nie obsługuje 😛 )

Czy urządzenie wystarczy podpiąć bezpośrednio do TV? A co z dekoderem? Czy nie obędzie się bez jakiegoś dodatkowego urządzenia / adaptera?

Poza tym, chciałem też się doradzić, jak sądzicie - rodzice kupili sobie TV i teraz twierdzą, że "wypadałoby" kupić jakieś nowsze audio do tego mając na myśli dopasowany soundbar + subwoofera od Samsunga do tego. I pytanie - czy iść w coś takiego, czy jednak takie kino będzie lepsze mimo upływu lat (podejrzewam, że ta druga opcja?) Pomieszczenie jest spore, ma ponad 20m2.

Z góry dziękuję za każdą pomoc!

LG HT903TA-DP / SAMSUNG QN91B - stare kino domowe vs nowy TV LG HT903TA-DP / SAMSUNG QN91B - stare kino domowe vs nowy TV LG HT903TA-DP / SAMSUNG QN91B - stare kino domowe vs nowy TV
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20122511
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Zależy czego oczekujesz.
    HDMI Out do TV, dekoder do HDMI In.
    Jedynie to co będzie odtwarzane bezpośrednio z TV (czyli z anteny naziemnej) będzie miało dźwięk z głośników TV.

"Nowsze audio" da ci jedynie kanał zwrotny audio z TV do soundbara i ciut inną obsługę urządzeń (pozbędziesz się pilota od kina).
  • REKLAMA
  • #3 20122528
    shadyyo313
    Poziom 6  
    Konkretnie i na temat, dzięki bardzo! :)
    Tylko jedno pytanie - czy ma znaczenia do którego wejścia HDMI w TV to podłączę?
  • Pomocny post
    #4 20122551
    K3
    Poziom 30  
    Nie ma żadnego. To ma znaczenie jedynie przy kanale zwrotnym dźwięku, gdzie tylko jedno gniazdo HDMI ma ARC.
  • REKLAMA
  • #5 20122982
    shadyyo313
    Poziom 6  
    Okazuje się, że dekoder ma tylko jedno wejście HDMI... które jest użyte do połączenia z TV. Ale nawet nie podłączając kina do dekodera a tylko do TV, to przecież dźwięk powinien mi z kina działać w aplikacjach takich jak np. Netflix czy YouTube niezależnych od dekodera, prawda? A jednak tam też nie działa...
  • #6 20123281
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witaj. W pierwszym wpisie, podajesz dane TV oraz kina domowego. Nie ma żadnych danych odnośnie dekodera, o którym wspominasz. Czy to dekoder TV kablowej, czy satelitarny czy od TV naziemnej? Bo można wszystko połączyć, tylko musimy znać wszystkie dane sprzętu, który trzeba połączyć. Pozdrawiam.
  • #7 20123414
    K3
    Poziom 30  
    shadyyo313 napisał:
    Okazuje się, że dekoder ma tylko jedno wejście HDMI... które jest użyte do połączenia z TV. Ale nawet nie podłączając kina do dekodera a tylko do TV, to przecież dźwięk powinien mi z kina działać w aplikacjach takich jak np. Netflix czy YouTube niezależnych od dekodera, prawda? A jednak tam też nie działa...

Dekoder ma wyjście HDMI, dokładnie to będzie HDMI Out. Więc albo zostawiasz dekoder tak jak jest i kino domowe podłączasz do innego wejścia HDMI w TV, albo kino wstawiasz pomiędzy dekoder a TV.
    A Netflix czy YT jeśli są odtwarzane na TV, to dźwięk będzie też tylko na TV.
    HDMI jest generalnie gniazdem kierunkowym, trzeba rozróżnić wejście i wyjście. I dopiero ARC wprowadził kanał zwrotny dźwięku.
    Jest jeszcze opcja jeśli TV ma wyjście optyczne dźwięku, aby w ten sposób wysłać dźwięk z TV do kina gdy oglądanym źródłem sygnału jest TV sam w sobie. Ale ma to wadę, że nie każdy TV wysyła dźwięk 5.1 gdy ten jest dostępny, tylko zawsze konwertuje do stereo lub 2.1 ewentualnie.

Dekoder kablowy czy satelitarny?
    Jeśli kablówka, to czy w ogóle oglądacie TV z anteny naziemnej?
  • #8 20123509
    shadyyo313
    Poziom 6  
    Telewizji naziemnej nie oglądamy w ogóle. Dekoder to UPC TV 4K BOX:

LG HT903TA-DP / SAMSUNG QN91B - stare kino domowe vs nowy TV
  • REKLAMA
  • #9 20123582
    K3
    Poziom 30  
    W takim razie: dekoder prosto do TV, tak jak jest. Wejście HDMI w TV dowolne.
    Puszczanie tego dekodera przez kino domowe nie ma sensu, bo wątpię aby to kino domowe potrafiło przepuścić obraz 4K przez siebie dalej na TV. Dźwięk z dekodera jest w TV.

Kino domowe do TV, inny port HDMI.

Jeśli chcesz w takim układzie mieć dźwięk z dekodera dostępny w kinie domowym, to można zakupić "HDMI SPDIF splitter".
    Montujesz go pomiędzy dekoderem a TV, przepuszcza on obraz dalej a dźwięk jest wyodrębniany na wyjściu optycznym, które łączysz z wejściem optycznym kina domowego.
    Aczkolwiek wiąże się to z koniecznością włączania także kina do oglądania TV z dekodera, aby mieć dźwięk.
  • #10 20125335
    shadyyo313
    Poziom 6  
    Super, wszystko jasne. Dziś już nie ma mnie u rodziców, ale przekażę im wszystkie dodatkowe instrukcje i sugestie 🙂

Wielkie dzięki za pomoc!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem starego kina domowego LG HT903TA-DP do nowego telewizora Samsung QE75QN91BATXXH. Kino domowe składa się z 4 głośników, subwoofera i odtwarzacza, a telewizor posiada 4 wejścia HDMI, w tym jedno HDMI eARC. Użytkownik zastanawia się, jak podłączyć kino do telewizora oraz dekodera UPC TV 4K BOX, aby uzyskać dźwięk z aplikacji takich jak Netflix czy YouTube. Odpowiedzi sugerują podłączenie kina do dowolnego wejścia HDMI w telewizorze, a dekodera bezpośrednio do innego wejścia HDMI. W przypadku chęci uzyskania dźwięku z dekodera w kinie domowym, proponowane jest użycie splitter'a HDMI SPDIF.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA