logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak przywrócić dostęp do BIOS-u w laptopie Lenovo B590?

zero_two 30 Lip 2022 21:58 738 9
REKLAMA
  • #1 20122811
    zero_two
    Poziom 5  
    Witam
    mam następujący problem, mianowicie w laptopie lenovo b590 chciałem zainstalować nowy system z pendrive, szukałem w biosie opcji jak można ustawić bootowanie z pendrive. Z ciekawości włączyłem opcję network boot i ustawiłem na cos w rodzaju usb boot. Zapisałem ustawienia i po odpaleniu komputera wyświetla się tylko:
    Intel UNDI, PXE-2.1 (build 083) copyright (c) 1997-2000 Intel Corporation
    This Product is covered by one or more of the following patents:
    US5, 307, 459 US5 434, 872 US5, 732, 094, US6 570, 884 US6, 155, 776 and US6 327,625
    REALTEK PCLE FE Family CONTROLER SERVICE V1.23 (7/28/10)
    PXE-E61: Medie test failure, check cable
    PXE-M0F: Exiting PXE ROM
    po czym szybko znika i pojawia się znowu to samo. Nie da się odpalić biosu i zmienić tej opcji, przy uruchamianiu klikam cały czas f2 i nic to ni daje, próbowałem też inne klawisze ale nic to nie dawało. Gdy podłączam pendrive z systemem te napisy przestają się wyświetlać i pojawia się czarny ekran, po pewnym czasie uruchamia się ponownie komputer i pojawiają się takie kwadraciki jak na zdjęciu, gdy kliknie się jakikolwiek klawisz znikają i znowu jest cały czarny ekran.
    Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam Jak przywrócić dostęp do BIOS-u w laptopie Lenovo B590?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20122822
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1678
    W tym lapku do bios jest wejście przez F1, a F12 bodajże menu boot
    A jak butuje z pena (te kwadraciki) to poczekaj chwile, albo kliknij spację może pójdzie dalej.
  • REKLAMA
  • #4 20122828
    zero_two
    Poziom 5  
    jest taki przycisk na obudowie obok włącznika zasilania ale nic nie robi po za normalnym włączeniem komputera i później wyświetla się to co napisałem w poście. Normalnie ten guzik odpala takie menu w Windowsie w którym można np. zresetować system do ustawień początkowych.
  • Pomocny post
    #5 20122834
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    Po przytrzymaniu wyswietla sie menu jak na podanym filmie i tam mozna wejsc do biosu.
  • #6 20122837
    zero_two
    Poziom 5  
    madamsz1 napisał:
    W tym lapku do bios jest wejście przez F1, a F12 bodajże menu boot
    A jak butuje z pena (te kwadraciki) to poczekaj chwile, albo kliknij spację może pójdzie dalej.

Próbowałem też klikać f1 ale to nic nie dawało, ale mogę spróbować włożyć pendrive z systemem i zostawić i może odpali się instalator Windowsa.

Dodano po 5 [minuty]:

Kolobos napisał:
    Po przytrzymaniu wyswietla sie menu jak na podanym filmie i tam mozna wejsc do biosu.

no właśnie w tym problem że się nie wyświetla.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20122854
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    Pewnie za pozno naciskasz, tak samo F1 lub F12.
  • #9 20122869
    zero_two
    Poziom 5  
    artaa napisał:
    Ehh ;-)
    https://www.youtube.com/watch?v=IKZ8vYXfNRo
    wyjąć akumulator i baterię na 1 minutę

O mój boże dziękuje zadziałało, bo już wcześniej próbowałem wyjmować baterie bios, ale widocznie za krótko była wyjęta i się bios nie zresetował.
  • Pomocny post
    #10 20122875
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1686
    Są rozwiązania i są działające zawsze rozwiązania ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo B590 napotkał problem z dostępem do BIOS-u po włączeniu opcji bootowania z sieci i USB. Po zapisaniu ustawień, komputer wyświetlał komunikaty związane z PXE boot, a dostęp do BIOS-u był zablokowany. Użytkownicy sugerowali różne metody, takie jak użycie przycisku Novo, klawiszy F1 i F12, a także wyjęcie akumulatora na minutę w celu zresetowania BIOS-u. Ostatecznie, po dłuższym wyjęciu baterii, użytkownik zdołał przywrócić dostęp do BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA