logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie trafopowielacze oryginalnie montowano w różnych modelach TV?

fachman 19 Lis 2001 16:25 8625 21
REKLAMA
  • #1 1579
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Szukam danych odnośnie trafopowielaczy montowanych oryginalnie przez producentów TV, najlepiej jakie trafo idzie do danego modelu, schematy żadko zawierają takie informacje, czasami nie ma ich nawet w serwisówkach, a trafiają się sprzęty z wstawionymi zamiennikami nie zawsze takimi jak trzeba. Czy reszta kolegów widzi potrzebę budowy takiej bazy? Zaznaczam ,że nie chodzi mi o zamienniki do oryginalnych traf, bo to proste, tylko jak w temacie, oryginalne typy do wybranych modeli różnych producentów.
  • REKLAMA
  • #2 1580
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1590
    Wojtek27
    Ocena: 54
    Diemen wydał CD ROM pt. Złota Księga Transformatorów. Nie wiem ile kosztuje.
    Ja posługuję się narazie płytką ASWO (wersja demo, bo nie mam klucza), ale wyszukiwanie elementów jest dostępne w tej wersji.
    Takiej "czystej" bez zamienników to nie widziałem. Można poszukać na stronach producenta. Bo ciężko aby wszystkie dostępne modele różnych firm mieć w jednej bazie.
  • #4 1598
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    moze ktos ma ta plytke Diemena ????????????
    jak by ja umiescic na stronce????
    co wy na to ??????
  • #5 1600
    Wojtek27
    To ok 600Mb danych
    Gdzie to zmieścić.
  • #6 1606
    fachman
    Na stronce Diemena na pewno tego nie ma, tam są wykazy traf stosowane ogólnie przez producenta we wszystkich modelach bez wyszczególnienia który idzie do danego modelu, sprawdziłem to.

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: fachman dnia 2001-12-27 11:31 ]
  • #7 1608
    Wojtek27
    Niestety nie posiadam owej płyty jeszcze.
    Tylko słyszałem o niej.
  • REKLAMA
  • #8 1626
    wiesiek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    mam tą płytę ale jak to widzicie ?
  • #9 1632
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Też to mam (katalog HR), jest gratisowa, tylko jak to przesłać!
  • #10 1635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1661
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    moze ktos ma sztywne lacze i moze to udostepnic podac ip itd i po klopocie (z SDI mozna bedzie sciagnac dlugo bo dlugo ale pojdzie )
  • #13 1672
    Wojtek27
    Mam SDI i jeszcze trochę miejsca na HDD się znajdzie. Jak chcecie to możemy pomyśleć.
  • #14 1688
    wiesiek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    nie widzę problemu płytę mogę udostępnić ale jak to wyśłać?
  • #15 1698
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 1702
    szel
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Katalog trafopowielaczy produkowanych przez firmę Diemen(HR-y) dostałem ostatnio gratis w firmie Poltronik.
  • #17 1704
    fachman
    Koledzy , uciekacie od tematu. Tu nie chodzi w pierwszej kolejności o ustalenie zamiennika do konkretnego powielacza, dzisiaj to proste -chodzi mi o identyfikację podstawowego typu montowanego przez producenta w danym modelu. Takich danych nigdzie nie znajdziecie, mogą one pochodzić jedynie ze żmudnych notatek z wieloletniej praktyki i takiej osoby tutaj poszukujemy.
  • #18 1711
    Wojtek27
    Pakiet ASWO/EURAS to umożliwia.
    Po modelu, chassis można ustalić zamiennik lub oryginał DST.
  • #19 1735
    fachman
    Tego pakietu ASWO na pewno nie kupię. Naprawy są moją działalnością, to fakt, ale tak naprawdę pracuję na etacie w dużej firmie i na razie nie myślę o inwestowaniu w naprawy. Zamówiłem katalog HR -jak go dostanę dam znać -podobno ma być gratisowy ale za przesyłke pewno trzeba będzie zapłacić.
  • #20 1742
    Wojtek27
    Ja tak samo pracuję w dużej firmie. A to to jest dodatkowa działalność. Trochę nie rozumiem Twego podejścia do sprawy. Ale cóż każy robi co chce.
    Ja uważam aby być dobrym w tym co się robi to trzeba czasami wyłożyć trochę grosza.
    Nikt nic z darmo nie daje.
    Internet i różnego rodzaju strony typu forum nie pomogą w 100%.
    Sam wiem po sobie co tu mnie spotkało.
  • REKLAMA
  • #21 1820
    fachman

Wracając do tematu bazy danych: rzeczywiście są już komercyjne programy, i to chyba jedyne rozsądne rozwiązanie.

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: fachman dnia 2001-12-27 11:34 ]
  • #22 1840
    Wojtek27
    Nie chcę aby mnie podziwiano.
    Oczekuję tylko odpowiedzi na moje posty, doprowadzenie każdego problemu do końca i napisanie w jednym zdaniu czy moja rada pomogła czy nie.
    Bo to jest właśnie zdobywanie pewnej wiedzy.
    Ja to forum traktuję pod kątem rozwijania doświadczeń i powiększenia wiedzy w zakresie serwisu.
    Dotyczy to oczywiście wszystkich uczestników forum.
    Z drugiej strony pragnę nadmienić, iż cieszę się że nie jestem sam i ktoś podziela moje zdanie.

Wojtek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania informacji o oryginalnych trafopowielaczach montowanych fabrycznie w różnych modelach telewizorów, ze szczególnym naciskiem na identyfikację typów traf stosowanych przez producentów, a nie na zamienniki. Uczestnicy wskazują na istnienie katalogu firmy Diemen (m.in. "Złota Księga Transformatorów" na CD-ROM oraz katalog HR dostępny online), który zawiera dane o trafopowielaczach, jednak brak w nim szczegółowego przyporządkowania traf do konkretnych modeli TV. Pakiet ASWO/EURAS umożliwia wyszukiwanie traf po modelu i chassis, ale jest to oprogramowanie komercyjne, na które nie wszyscy chcą się decydować. Problematyczna jest również dystrybucja dużych plików katalogów (ok. 600 MB). Wskazano, że dane o oryginalnych trafach często pochodzą z wieloletniej praktyki serwisowej i nie są łatwo dostępne w dokumentacji serwisowej. Propozycje utworzenia bazy danych z takimi informacjami spotkały się z zainteresowaniem, jednak realizacja wymaga zaangażowania i odpowiednich zasobów. Podkreślono, że komercyjne programy są obecnie najpraktyczniejszym rozwiązaniem do identyfikacji trafopowielaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA