logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku na AMD AthlonXP 1700+ i płycie K7VM2 z Windows XP

01maly 12 Lis 2005 18:45 1590 21
REKLAMA
  • #1 1977600
    01maly
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kupiłem niedawno AMD AthlonXP 1700+plyta K7VM2 ,chodzi na WinXP profesional (system postawiony od nowa ) , sterowniki sciągnąlem z netu ,wszystko chodzi super tylko nie ma sygnału na glośniki ( próbowałem podpiąć słuchawki nic nie dało) , w menedzeże jest wszystko O.K , w czym może tkwić problem ? Będe wdzięczny za wszelkie rady i z góry dziękuję . Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #2 1977646
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Może powodem są najprostsze problemy:

- wyciszone wyjście
    - wtyczka w nieodpowiednim gnieździe jack
  • #3 1977721
    01maly
    Poziom 11  
    Wtyczka jest w odpowiednim gnieżdzie ( są tylko trzy do wyboru w tym jedno na mikrofon ) , dzwięk też nie jest wyciszony - te sposoby już próbowałem na początku , a może to być uszkodzona płyta ? ( komp przyszedł i przesyłką kurierską - w transporcie różnie bywa ). Pozdr.
  • #4 1977733
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 1977754
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    niedoczytalem czy jest to karta zintegrowana a jesli tak to warto pogrzebac w biosie moze byc wylaczona a wtedy to czasem wykryje i niedziala czasem nie warto sprawdzic
  • #6 1977971
    01maly
    Poziom 11  
    w biosie jest O.K ,ja nie mam takiej wiedzy w kompach , ale kolega już sprawdzał i w biosie - stwierdził że wszystko jest tak jak trzeba - a dzwieku jak nie ma ,tak nie ma - jego zdaniem to jakieś uszkodzenie płyty głowniej- lub samego gniazda ,ale raczej nie zbobyłem się na grzebanie w płycie głownej - może bezpieczniej byłoby zanieśc kompa do serwisu ?
  • REKLAMA
  • #7 1978016
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jeśli jest na gwarancji to oddać. Jeśli wszystko jest ok w ustawieniach BIOS'u to padł układ dźwiękowy.
  • REKLAMA
  • #8 1978029
    01maly
    Poziom 11  
    Na gwarancji to niestety już nie jest , ale jakby coś padło na płycie - to nie będzie wyświetnonego żadnego komunikatu ?
  • #9 1978264
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Niestety nie. Po prostu urządzenie zintegrowane nie działa i w takim przypadku jedynym wyjściem jeśli gwarancja minęła jest zakup karty na PCI i wszystko będzie ok.

Oczywiście po zamontowaniu karty na PCI należy wyłączyć w BIOS'ie kartę zintegrowaną.
  • #10 1980086
    01maly
    Poziom 11  
    Witam . Dzieki za radę , ale chyba oddam kompa do serwisu , bo jeśli karta jest O.K a płyta uszkodzona , to zrobię sobie zbędny wydatek . Pozdrawiam .
  • #11 1980219
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Witam!
    Zgadzam się z K!llerem... U mnie tydzień temu padła karta dźwiękowa przez to że przy wkładaniu wtyczki (metalowy jack) dotknąłem przypadkowo wtyczki od kablówki... System wyświetla że wszystko jest OK ale w głośnikach słyszę brum...
    Pozdro!!!
  • REKLAMA
  • #12 1980301
    mlosse
    Poziom 13  
    Może warto odinstalować via 4in1 i stery do dźwięku a później jeszcze raz zainstalować.
    Koniecznie najpiew VIA a potem dźwięk.
  • #13 1981076
    01maly
    Poziom 11  
    Witam . Najgorszejest to że u mnie w głośnikach nic nie słychać ( żadnego przydzwięku ) , spóbuje jeszcze odinstalować stery ,i na nowo je załadować, może stery są do kitu . Dzięki za rady i pozdrawim wszystkich .
  • #14 2467590
    harryadr
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich speców

postanowiłem kontynuować ten tema bo mnie tez podobna rzecz właśnie dotknęła

<dźwięk na płycie >
    posiadam płytę:
    EPOX 8RDA3I
    Rev.. 3,x
    nForce2 Ultra 400 AGPset

Wczoraj zmieniłem system na Win XP SP2
    o dziwo straciłem dźwięk nic nie odłączałem z kompa
    po prostu format C: i nowiutki WIn

dżwięku nie było wiec kombinowałem z sterami zmieniałem aktualizowałem
    zainstalowałem AC`97 Audio Configuration
    nie chce mi wykryć żadnych urządzeń
    przy wyszukiwaniu wyświetla : "sense front connector feiled !"
    po za tym zauważyłem że Sound Menager jest zakładka S/PDIF-in tyle że zakładki S/PDIF-out nie ma !! czyżby znikła??

sprawdziłem wszystkie kable i przewody
    nawet mikrofonu nie znajduje
    co najdziwniejsze WINDOWS nic nie sygnalizuje odziwo pokazuje że wszystko chodzi poprawnie W biosie AC`97 jest na AUTO

Wiec co jest grane?? czyżby dźwięk padł??

Dodam jeszcze że jestem po Reinstalacji
    na kazdym WINDOWSIe TO SAMO

Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:

pomoże ktoś??????
  • #15 2468435
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    Ja mam płytę Gigabyte GA-8IPE-1000 Pro-G , Win XP Pro i po zainstalowaniu SP2 padł mi skaner, tzn przestał pracować. Po sformatowaniu dysku i zainstalowaniu świeżego XP skaner dalej nie pracuje (już bez SP2, a Win 98 nie jestem w stanie zainstalować nie wiem dlaczego bo przedtem nie miałem z tym na tej płycie żadnych problemów. Winię za to SP2). Na innym kompie pod 98 nie ma problemu. Sprawdzałem go także u kolegi pod XP i nie ma problemu. Wygląda że coś się uszkodziło na płycie po zainstalowaniu SP2. Może piszę nie na temat bo to nie ma nic wspólnego z dźwiękiem, ale kol. harryadr pisze że po zainstalowaniu SP2 padł mu dźwięk (Dodam jeszcze że jestem po Reinstalacji
    na kazdym WINDOWSIe TO SAMO ). Być może to SP2 coś uszkadza na niektórych płytach
  • #17 2468964
    harryadr
    Poziom 14  
    wielkie dzieki
    tyle ze ja nie otwierałem kompa przy zmianie systemu a wcześniej wszystko działało a watpie by same by spadły :D

ale dzieki za rade
  • #18 2470304
    harryadr
    Poziom 14  
    czyżby faktycznie SP2 to spowodował??
    zrobiłem reset biosa ale i tak nic to nie dało
    mak ktos jakis pomysł??

może MICROSOFT zacznie wypłacać odszkodowania??:D:D
  • #19 2470361
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    U mnie w serwisie stwierdzili że prawdopodobnie coś mam na płycie uszkodzone ale nie wiedzą co. Zrobili próbę na innej takiej samej płycie: zainstalowali mój skaner pod XP bez SP2 i chodził. Po zainstalowaniu SP2 przestał. Po przeinstalowaniu też nie ruszył i nie wiadomo co się stało. To oni mi powiedzieli że prawdopodobnie ten SP2 coś uszkodził, tylko nie wiadomo co, bo skaner się instaluje poprawnie tylko jak przyjdzie skanować to pisze "brak sterownika twain" i nic na to nie mogli poradzić.
  • #20 2472309
    harryadr
    Poziom 14  
    widze że problem jest dosyc dziwny bo nikt sie nie wypowiada ;(
  • #21 2472670
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego Wawrzyniec, zamias opowiadać duby smalone o tym, że SP2 uszkadza skaner, to podaj wreszcie jaki masz ten skaner i jakich sterowników do niego używasz.
  • #22 3930715
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Pewno ten temat już nieaktualny ale tak: skaner to Plustek OpticPro UT24 i faktycznie coś dziwnie padło na płycie. Z żadnego portu skaner nie będzie pracował, mimo że inne urządzenia poprawnie na nich pracują. Po zainstalowaniu karty z portami USB skaner ruszył, ale tylko na portach z tej karty. Jest to bardzo dziwne i nic z tego nie rozumiem. Sterowniki są z płyty dołączonej do tego skanera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z procesorem AMD AthlonXP 1700+ i płytą główną K7VM2 działający pod Windows XP Professional, po świeżej instalacji systemu nie ma dźwięku na głośnikach ani słuchawkach mimo poprawnej detekcji urządzenia w menedżerze. Sprawdzono podstawowe przyczyny, takie jak wyciszenie dźwięku, poprawne podłączenie wtyczki jack oraz ustawienia BIOS, które są prawidłowe. Podejrzewa się uszkodzenie układu dźwiękowego na płycie głównej, co potwierdzają brak komunikatów o błędach i brak dźwięku mimo prawidłowych sterowników. Zalecane jest oddanie sprzętu do serwisu lub zakup karty dźwiękowej PCI i wyłączenie zintegrowanego dźwięku w BIOS. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące reinstalacji sterowników VIA 4in1 oraz sprawdzenia zworki audio na płycie. Dodatkowo, wątek rozszerzył się o podobne problemy z dźwiękiem po instalacji Windows XP SP2 na innych płytach głównych (EPOX 8RDA3I, Gigabyte GA-8IPE-1000 Pro-G), gdzie SP2 może powodować problemy z wykrywaniem urządzeń audio i innych peryferiów, co nie jest jednoznacznie potwierdzone, ale sugeruje możliwe uszkodzenia lub konflikty sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA