logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jakie kolumny wybrać pod NAD C338: ARCUS AS3, Eltax Liberty 3+ czy TAGA TAV406F?

hudy90 05 Sie 2022 11:05 1395 4
REKLAMA
  • #1 20130557
    hudy90
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Dzień dobry. Które kolumny wybrać do NAD C338? Arcus As3, Eltax Liberty 3+ czy Taga TAV406F? Nie mam możliwości ich posłuchać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20133972
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3761
    Bez znajomości pomieszczenia odsłuchowego trudno gdybać - metraż i układ są jednymi z ważniejszych czynników doboru. Arcus As3 nie słuchałem, więc trudno mi się wypowiadać. Jednak z pozostałej pary, bez wątpienia zdecydowanie lepsze są Eltax Liberty 3+. Przede wszystkim to dobra firma i znacznie solidniejsze wykonane, a brzmieniowo zaoferują o wiele lepszą przestrzeń i naprawdę dobre stereo w tej klasie. W porównaniu z z Taga, grają czysto, z nasyconymi wysokimi tonami i niemęczącym wokalem. Bas jest nienachalny, miękki i niedudniący. To jest dobry wybór w przedziale kilkuset złotych.

W tym budżecie, szczególnie w nieco większych pomieszczeniach, warto rozważyć także na przykład zestaw kolumn od B&W, szczególnie tańsze Vision DS3 czy DS4. Poza dobrym i bardzo dynamicznym brzmieniem, ich zaletą są uniwersalność jeśli chodzi o ustawienie, niezwykle trwałe gumowe zawieszenia przetworników i łatwość ewentualnej odsprzedaży. A Taga TAV406F.... Zdecydowanie odpuść je sobie ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20135020
    hudy90
    Poziom 11  
    Zamówiłem eltaxy, ale to tak przejściowo bo pod koniec roku lub na początku przyszłego planuje zakup trochę droższych kolumn. W tej chwili mam tagi o które pytałem wyżej. Chcę coś zmienić brzmieniowo w moim audio, a nie chciałem kupić gorszych niż mam. Dziękuję koledze za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20135452
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3761
    Szczególnie w przypadku zakupu droższych kolumn polecam staranny odsłuch przed ostateczną decyzją. Najlepiej, gdyby udało się kolumny odsłuchać porównawczo w Twoim pomieszczeniu i z Twoim wzmacniaczem, konfrontując je ze starym zestawem. Cena to nie wszystko i wcale nie jest powiedziane, że te droższe kolumny zagrają w tych warunkach lepiej ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20198192
    hudy90
    Poziom 11  
    Kupiłem kolumny eltax o których pisal Mobali. Dzięki.
REKLAMA