logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rejestrator Dahua NVR2104-S2 + kamera Dahua IPC-HFW2531-S-S2 - offline

sokaro 11 Sie 2022 16:33 7005 2
  • #1 20139147
    sokaro
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Dzień dobry,
    proszę o pomoc w uruchomieniu prostego systemu monitoringu składającego się z:
    - kamera Dahua IPC-HFW2531-S-S2 - 1 szt.
    - rejestrator Dahua NVR2104-S2 - 1 szt.

Kamera została zainstalowana kilka dni temu. Jest zasilana z wykorzystaniem PoE switch (switch Genway HI-F0420FBL). Po montażu kamera działa bez zarzutu - jest do niej dostęp z aplikacji (poprzez sieć domową, ale też z wykorzystaniem sieci zewnętrznych) oraz z komputera (w tej samej sieci).

Dziś otrzymałem rejestrator i od kilku godzin próbuję go podłączyć - niestety bez sukcesu. Główny problem: rejestrator widzi kamerę, ale po jej dodaniu z wykorzystaniem kreatora konfiguracji Dahua cały czas przy kamerze pojawia się czerwony znacznik w polu Stan.

Rejestrator Dahua NVR2104-S2 + kamera Dahua IPC-HFW2531-S-S2 - offline

Ale po kolei:
    1) Oba urządzenia są w sieci ponieważ mogę się zalogować prze przeglądarkę do każdego z osobna (mają różne adresy IP: kamera 192.168.1.108; rejestrator: 192.168.1.235 z tym, że po zalogowaniu przez rejestrator nie widzę oczywiście podglądu kamery) )
    2) Po uruchomieniu ConfigTool program widzi jedynie kamerę IP. Nie znajduje rejestratora (choć przy którymś z kolejnych restartów rejestrator ConfigToll wyszukał rejestrator jeden raz: był oznaczony jako: Initialized)

3) Kilkukrotnie przywracałem rejestrator do ustawień fabrycznych i przy uruchomieniu pojawia się taki komunikat (po próbie automatycznego wyszukania kamer IP)

Próbowałem ręcznie zmienić adres IP rejestratora na inną końcówkę, ale nic nie pomogło. Próbowałem też zmienić adres IP kamery na inny, stały lub na DHCP, ale bez skutku. Po zmianie adresu przy kamerze w ConfigTool pojawiło się ostrzeżenie (pomarańczowy wykrzyknik) i informacja o błędnym haśle.

Klikam OK, albo "Auto ustaw" i efekt bez zmian. Kamera pojawia się na liście urządzeń zdalnych, ale z "czerwonym" statusem.

Po wejściu w ustawienia tej kamery w kreatorze, mam takie parametry:

Po dodaniu Kamery i uruchomieniu "Modyfikuj" w zestawieniu "Dodane urządzenia" zmieniam hasło na hasło, które przypisałem do kamery (domyślnie, po każdym restarcie rejestratora pojawia się jakieś krótsze).

Zastanawia mnie również opis na oknie Kanału 1 - Konto zostało zablokowane - chociaż jak pisałem zarówno do kamery jak i rejestratora cały czas mogę się zalogować bez problemu)

Z pewnością jest to problem z konfiguracją sieci, ale nie potrafię go rozwiązać.
  • Pomocny post
    #2 20140197
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2103
    Masz konflikt IP. Kamera ma domyślny adres IP 192.168.1.108 i masz urządzenie w sieci o tym samym adresie IP. Odepnij kamerę i przeskanuj siec programem Advanced IP Scanner wtedy dowiesz się co ma adres ip 1.108. Najlepiej zmienić IP kamerze.

Kamerę masz podpięta pod Genway HI-F0420FBL pod gniazdo POE a rejestrator ? pod UP link1 ?

Ustaw kamerze IP 192.168.1.100
    Dla rejestratora 192.168.1.10
    Bramkę :192.168.1.1 Obstawiam że to IP dla rutera.
    O ile się nie mylę Kamerę podepnij pod POE Rejestrator pod UPLink1 a Ruter pod UPLink2
  • #3 20146583
    sokaro
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Problem rozwiązany. W mojej ocenie były 2 przyczyny:

1) Konflikt adresów IP - pomogła zmiana adresów na sztywne - dziękuję @gradek83 za pomoc

2) Zbyt długie hasło ustawione w kamerze. Jak pisałem rejestrator wyszukiwał kamerę, ale pomimo wprowadzeniu pełnego hasła nie dawało się jej dodać (była offline). Okazało się, że w polu hasła kamery w opcjach rejestratora można wpisać hasło składające się z max. 15 znaków. Podczas wprowadzania pojawiają się jedynie kropki i nie widać, że limit znaków już się skończył. Rozwiązaniem tego problemu była po prostu zmiana hasła w kamerze na krótsze. Od razu wszystko zadziałało

REKLAMA