logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz Laser Disc LX-K680 poszukiwana serwisówka lub fachowiec.

Jackowski24 15 Sie 2022 23:12 495 3
REKLAMA
  • #1 20145603
    Jackowski24
    Poziom 2  
    Witam. Nie tak dawno zakupiłem odtwarzacz laserdisc Panasonic LX-K680. Mam problem z uruchomieniem. Nie rusza płyta. wszystko działa, laser się pozycjonuje, i czeka na ruszenie płyty, która ani drgnie. Na wyświetlaczu jest PLAY i ikona że odtwarzacz pracuje a licznik stoi. Nie wydaje mi się żeby to był laser, ale być może się mylę. Jeśli ktoś ma dostęp do schematu/serwisówki to byłbym bardzo wdzięczny, również za jakieś pomysły na temat co to może być. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20169292
    Jackowski24
    Poziom 2  
    Witam ponownie.
    Problem się trochę rozwiązał ale i nie do końca. Nie zbyt dokładnie zaznajomiliśmy się ze sprzętem i dopiero po zakupie kolejnej płyty LD, okazało się że pracuje on tylko w systemie NTSC i nie odtwarza płyt w systemie PAL. Czy istnieje możliwość "przeróbki" bądź "przestrojenia lub dostosowania" sprzętu do odtwarzania w innych systemach? Pamiętam że kiedyś robiło się takie rzeczy z radiami, telewizorami czy magnetowidami. Jeśli ktoś zna kogoś , kto mógłby się tego podjąć lub ma jakiś pomysł i zechce się nim podzielić to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
  • #4 20169330
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1826
    Obsługa systemu NTSC to nie tylko kolor, to inna częstotliwość ramki (60 Hz).
    Kiedyś transkoder był jedynie elementem składowym całości i był stosowany przy systemach PAL-SECAM, w nich pozostałe parametry systemu były identyczne.

Tylko urządzenie z oprogramowaniem i osprzętowieniem tzw. Multisystem będzie obsługiwać PAL i NTSC, przeróbki nie wchodzą w rachubę.
REKLAMA