logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Używany, laptop do przeglądania Internetu i oglądania filmów ok 500 zł

wyczesman 25 Sie 2022 00:21 852 7
REKLAMA
  • #1 20159586
    wyczesman
    Poziom 3  
    Ocena: 40
    Cześć !
    Szukam używanego, dobrego laptopa do przeglądania Internetu, który będzie długo trzymał na baterii, przy tym nie będzie się przycinał przy otwarciu kilku okienek w przeglądarce i uruchomionej muzyce w tle.
    Myślałem nad czymś w stylu chormebooka w okolicach 500 zł, można już takiego kupić u sprzedawców handlujących sprzętem ze Skandynawii. Procesor Intel Celeron 4 rdzeniowy + 4GB RAM oraz dysk SSD ( w większości jest 32GB eMMC ), postawiony na tym win 10. Jeśli Windows to za dużo na taką konfigurację to rozważam wgranie Linuxa lub samego ChromeOS. Programy jakich będę używał to Office, Opera, Sygnał, programy do odtwarzania muzyki i filmów. Fajnie jakby laptop był na tyle mocny żeby można było zmniejszyć na nim rozmiar filmu/ zmniejszyć rozdzielczość itp za pomocą programu Handbreak. Nie wiem jak poradziłby sobie z tym Celeron bo nie miałem przyjemności go sprawdzać, ale 4 rdzenie to 4 rdzenie... chyba :-)
    Sprzęt musi być w miarę mobilny, będzie mi potrzebny w podróży oraz praca - dom więc celuję w coś maksymalnie 13-14 cali. Ważne żeby ekran nie był za ciemny, bo ciężko się z takiego korzysta, przypuszczam że odpadają różnej maści TN-ki.
    Proszę o pomoc w wyborze, z laptopami miałem mało do czynienia, głównie komputery stacjonarne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20159597
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8197
    Witaj. To:

wyczesman napisał:
    Myślałem nad czymś w stylu chormebooka w okolicach 500 zł, można już takiego kupić u sprzedawców handlujących sprzętem ze Skandynawii. Procesor Intel Celeron 4 rdzeniowy

wyklucza to:

wyczesman napisał:
    Szukam używanego, dobrego laptopa do przeglądania Internetu, (...) przy tym nie będzie się przycinał przy otwarciu kilku okienek w przeglądarce i uruchomionej muzyce w tle.

Celerony N nie nadają się do komfortowego użytkowania. Nawet do takich prostych zadań. 4 GB RAM to za mało do komfortowego użytkowania Windows 10, większość tych padlin ma wlutowany RAM na stałe bez możliwości rozszerzenia. Dysk eMMC to porażka, często takie badziewia również nie mają możliwości zamontowania normalnego dysku.

wyczesman napisał:
    Nie wiem jak poradziłby sobie z tym Celeron bo nie miałem przyjemności go sprawdzać

Uwierz, to nie jest przyjemność. Dziesięcioletnie dwurdzeniowe I5 ze starych laptopów poleasingowych oferują podobną lub często wyższą wydajność od tej tragedii.

wyczesman napisał:
    ale 4 rdzenie to 4 rdzenie... chyba

4 wolne rdzenie to nic fajnego.

wyczesman napisał:
    Sprzęt musi być w miarę mobilny, będzie mi potrzebny w podróży oraz praca - dom więc celuję w coś maksymalnie 13-14 cali. Ważne żeby ekran nie był za ciemny, bo ciężko się z takiego korzysta, przypuszczam że odpadają różnej maści TN-ki.
    Proszę o pomoc w wyborze, z laptopami miałem mało do czynienia, głównie komputery stacjonarne.

Na wybrzydzanie jeśli chodzi o ekran jest trochę mały budżet. TN też może być jasne, ale ma inne wady.

Ja ze swojej strony mogę polecić poleasingowe biznesowe modele, Thinkpady z serii T to moje ulubione.
  • REKLAMA
  • #3 20159605
    wyczesman
    Poziom 3  
    dt1 napisał:
    Ja ze swojej strony mogę polecić poleasingowe biznesowe modele, Thinkpady z serii T to moje ulubione.

Ok, które tak mniej więcej modele? Z jakim procesorem szukać tego typu lapka żeby sprawdził się w w/w zadaniach?

Dodano po 4 [minuty]:

Jeśli chodzi o Chromebooka to widziałem coś takiego:
    - Celeron 4 rdzenie
    - 4GB RAM
    - dysk SSD128GB
    - ekran HD IPS 12'
    - na baterii do 8h
    do tego jest Win 10, ale jeśli by wolno chodził to jakiś Linux lub ChromeOS, Ma to jakiś sens w budżecie 500 zł?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20159610
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8197
    Najpierw zobacz, jakie znajdziesz w tej cenie. Serie X są mniejsze (X240, X250, X260 to modele 12.5" odpowiednio 4, 5, 6 generacja). T440, T450, T460 itd to modele 14", odpowiednio 4, 5, 6 generacja i tak dalej. Modele z literką s (np. T450s) są chudsze. Procesory I5, ewentualnie I7 jeśli nie będzie trzeba mocno dopłacić.

Sam jestem użytkownikiem T450s z I7-5500U, 8 GB RAM. Ma matrycę IPS 1920x1080 - jasna, ma rozsądny kontrast i całkiem fajnie odwzorowuje kolory, chociaż do obróbki foto się słabiej nadaje. Posiada dwie baterie, jeśli są w dobrym stanie to z 4-5h da się na nich pocisnąć z pewnym umiarem. Obecnie dwurdzeniowy procesor powoli staje się nieco niewydolny nawet do przeglądarek, ale w budżecie 500 zeta nic lepszego nie będzie. T450s z takim wyposażeniem jak przytoczyłem też będzie raczej trudno dostać.

Dodano po 3 [minuty]:

wyczesman napisał:
    Jeśli chodzi o Chromebooka to widziałem coś takiego:
    - Celeron 4 rdzenie
    - 4GB RAM
    - dysk SSD128GB
    - ekran HD IPS 12'
    - na baterii do 8h
    do tego jest Win 10, ale jeśli by wolno chodził to jakiś Linux lub ChromeOS, Ma to jakiś sens w budżecie 500 zł?

Żadnego. To się na kalkulator ledwo nadaje.
  • Pomocny post
    #5 20159707
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    To moje osobiste zdanie. Jeśli chcesz coś poleasingowego w miarę dobrym stanie na dłuższy czas to zwiększ budżet do 1000zł to może coś fajnego uda się kupić. Za 500zł to nie oczekuj cudów.
  • #6 20159766
    wyczesman
    Poziom 3  
    sokar78 napisał:
    To moje osobiste zdanie. Jeśli chcesz coś poleasingowego w miarę dobrym stanie na dłuższy czas to zwiększ budżet do 1000zł to może coś fajnego uda się kupić.

Myślę że jeśli warto dołożyć to dziś nie są to aż tak duże pieniądze, ale musicie mnie nakierować na jakieś konkretne modele, producenta. Przeglądałem thinkapdy ale cant są kosmiczne jak na piątą generację Intela, dziś jest już trzynasta za pasem.
  • Pomocny post
    #7 20160728
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Za 500 zł Lenovo t440 lub t430s - oczywiście z ddr3 8gb i ssd 128GB, bateria, zasilacz

800 zł Lenovo t460-t470 - ddr4 4gb i ssd 128GB

1200 zł - hp 17' envy - 17" fullhd, ssd 960gb, ddr3 16gb, ips full hd.
  • REKLAMA
  • #8 21187525
    wyczesman
    Poziom 3  
    Kupiłem Lenovo ThinkPad T470 i działa bardzo dobrze, jednak warto mieć na uwadze, że firmy które odsprzedają takie laptopy poleasingowe często nie podają prawdy co do stanu sprzętu. U nich A- to dla mnie jak C+ :/. Ogólnie sprzęt działa bardzo dobrze ale estetycznie wygląda słabo, niestety.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje używanego laptopa do przeglądania Internetu i oglądania filmów w budżecie około 500 zł, preferując długą żywotność baterii i płynne działanie przy kilku otwartych oknach. Rozważa Chromebooka z procesorem Intel Celeron, 4GB RAM i dyskiem SSD, ale otrzymuje sugestie, że Celeron i 4GB RAM mogą być niewystarczające do komfortowego użytkowania Windows 10. Użytkownicy polecają modele poleasingowe, takie jak Lenovo ThinkPad T440, T450, T460, z procesorami Intel i5 lub i7 oraz większą ilością RAM i SSD. Wskazują również na możliwość zwiększenia budżetu do 1000 zł dla lepszej jakości sprzętu. Użytkownik ostatecznie kupił Lenovo ThinkPad T470, ale zauważa, że stan sprzętu od sprzedawców poleasingowych może być niezgodny z opisem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA