logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ariston LTF11H132EU-wypompowuje - bierze wodę-wypompowuje, nie wykonuje programu

karpiolek 02 Wrz 2022 11:42 534 8
REKLAMA
  • #1 20171906
    karpiolek
    Poziom 2  
    Cześć,

Zmywarka ma około 6 lat. Model LTF11H132EU. Zaczyna program od wypompowania, nabiera wodę i potem po krótkiej chwili wypompowuje. I tak w kółko kilka razy. Wymieniłem łożyska w pompie bo był luz. Czyściłem elektrozawór z kamienia jak i cały układ odpływowy ze wszelkich zabrudzeń. Sprawdzałem i woda nie zbiera się na spodzie zamykarki. Jak diagnozować dalej?
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20171950
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4479
    karpiolek napisał:
    Jak diagnozować dalej?

Miernikiem - miernik w dłoń i należy pomierzyć co nie co, w tym grzałkę?
    Diagnozować czy stosować się do zaleceń kolegów z branży?
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 20171957
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Sprawdź czy przepływomierz pracuje prawidłowo: https://north.pl/czesci-do-zmywarek/czesci-ho...tpoint-ariston,1430,LTF11H132EU,m2916710.html
    Czy wirnik pompy po Twojej regeneracji obraca się na pewno leciutko i bez oporów? Jeżeli tak nie będzie to elektronika sterująca nie pozwoli pompie wystartować i efekt będzie taki jak opisałeś. W pierwszej kolejności sprawdź grzałkę jak radzi Pan Piotr.
  • REKLAMA
  • #4 20172643
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1578
    Uszkodzony przepływomierz - turbina raczej nie powoduje takich objawów.

@karpiolek kolega zregenerował sobie pompę ^^. Teraz kwestia jak bardzo była ona zajechana i czy zostało to zrobione prawidłowo. Jeśli wirnik tarł o obudowę, a z ośki została "połowa" to pompa wyłącznie do utylizacji.

Nowe oprogramowanie Whirlpoola dla platformy DEA katuje pompę tak długo, że nie nadaje się do jakiejkolwiek regeneracji :)

Ariston LTF11H132EU-wypompowuje - bierze wodę-wypompowuje, nie wykonuje programu

W/w nie wygląda jeszcze najgorzej xD
  • #5 20174487
    karpiolek
    Poziom 2  
    Czolem

Posprawdzałem I zaryzykuje wymianę przepływomierza. Pompa chodzi lekko. Dodałem obrazek zużytych łożysk. Dziękuję za dotychczasowe wskazówki.

Ariston LTF11H132EU-wypompowuje - bierze wodę-wypompowuje, nie wykonuje programu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20174917
    AsReeX
    Poziom 40  
    Co ty chcesz bez sensownie wymieniać? Włącz zmywarkę i zmierz czy kontaktron zamyka obwód xD Takie to trudne, czy lepiej inwestować 100 zł na coś, co nie będzie potrzebne?

Ps. Widząc łożyska ślizgowe to pompa musiała być nieźle zajechana - wirnik na 100% tarł o obudowę.
  • #7 20175155
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    No nie, świat się kończy... :(
    Edytowałem[T.M.]
  • Pomocny post
    #8 20176711
    AsReeX
    Poziom 40  
    @karpiolek Sprawdziłeś turbinę?
  • #9 20187609
    karpiolek
    Poziom 2  
    Posprawdzałem. Kontrakton zamyka więc to nie przepływomierz. Zajrzalem jeszcze raz do pompy i chodziła niby lekko ale również mocno buczy.
    Po wymianie pompy zmywarka śmiga. Więc ta regeneracja łożysk albo niedokładnie mi wyszła albo reszta była zbyt mocno zużyta.
    Dziękuję za pomoc i wszelkie wskazówki.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Ariston LTF11H132EU, mająca około 6 lat, wykazuje problem polegający na cyklicznym wypompowywaniu wody po jej napełnieniu, co uniemożliwia wykonanie programu. Użytkownik wymienił łożyska w pompie oraz oczyścił elektrozawór i układ odpływowy, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przepływomierza, grzałki oraz stanu wirnika pompy. Po dalszej diagnostyce, użytkownik zdecydował się na wymianę pompy, co rozwiązało problem, wskazując na możliwe niedokładności w regeneracji łożysk lub ich nadmierne zużycie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA