logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP DV-28081S - Przesunięte kolory i czarno-biały pas na ekranie TV

gizmo000 14 Lis 2005 10:05 1199 6
REKLAMA
  • #1 1987247
    gizmo000
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam!
    Mam taki problem,chociaz przeczytałem wszystkie posty zwiazane z "sharpami" nie znalazłem odp. a wrecz podobne tematy kwitowane sa milczeniem.Dostałem j.w Tv z próbkujaca przetwornica po wymianie elektrolitów w przetwornicy i 100mikro 1 mikro w wzm.odchyl.pionwego, i zlikwidowaniu zimnych lutów TV "ruszył" lecz jest problem z kolorami tz kolory sa przsuniete około 3 cm od postaci lub rzeczy znajdujacych sie na ekranie w lewo ,szczególnie widac to na niebieskim i czerwonym,pozatym znajduje sie czarno-biały pas po prawej stronie ekranu,OSD jest wporzadku,przelutowałem moduł cyfrowy nic to nie dało nie wiem czego sie czepic, podejrzewam wsad...nie jestem pewien prosił bym o jakies wskazówki,z gory dziekuje za jakiekolwiek sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 1987364
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,dobrze podejrzewasz wsad .Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 1987370
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    pirewsze co bym radził , to podmiana wsadu w pamięci , a jeśli to nie pomoże to dopiero szukanie w cyfrówce : na poczatek DTI , potem PVPU i VCU
  • REKLAMA
  • #4 1988187
    gizmo000
    Poziom 22  
    Witam!
    Dzieki za odpowiedzi! pytanie,skad zdobyc wsad i czym załadowac tz posiadam "Wilema" wystarczy ten programator?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1988289
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    witam
    Wsad jest dostepny w bazie wsadow Elektrody.
  • #6 1988449
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Willem tego (NVM3060) nie obsługuje; musisz mieć programator typu Pony, Orange lub t.p. (popatrz np. na Allegro), albo jakiś 'multi'.

Pozdrawiam.
  • #7 2755796
    gizmo000
    Poziom 22  
    Witam!
    Po wymianie pamieci (NVM3060) z nowym wsadem [uszkodzona pamiec nie szło jej zprogramowac] dorbiłem przystawke do WILLEMA i "poszło" Uszkodzenie powstał z wyniku przebijania trafopowielacza choc pracował normalnie! przy starcie nastepował przebicie z popekanego korpusu trafa.podmieniłem trafo,wymieniłem wszystkie kondesatory na bloku cyfrowym.TV gra jak nówka.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora SHARP DV-28081S, w którym po wymianie elektrolitów w przetwornicy i usunięciu zimnych lutów pojawiły się przesunięte kolory (około 3 cm w lewo, szczególnie na niebieskim i czerwonym) oraz czarno-biały pas po prawej stronie ekranu, mimo prawidłowego wyświetlania OSD. Sugerowano uszkodzenie wsadu pamięci NVM3060, co potwierdzono jako przyczynę. Zalecano wymianę wsadu, a w przypadku braku efektu dalszą diagnostykę modułu cyfrowego, w tym elementów DTI, PVPU i VCU. Wsad można pobrać z bazy Elektrody. Do programowania pamięci NVM3060 nie nadaje się programator Willem, wymagany jest programator typu Pony, Orange lub multi. Po wymianie pamięci NVM3060 i załadowaniu nowego wsadu, a także wymianie trafopowielacza i kondensatorów na bloku cyfrowym, telewizor działał poprawnie. Uszkodzenie powstało wskutek przebicia trafopowielacza z pękniętym korpusem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA