logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka Brother MFC-J5730DW - brak reakcji, zasilacz sprawny, tylko zielona dioda świeci

dariuszm2 14 Wrz 2022 18:16 1044 8
REKLAMA
  • #1 20190014
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Drukarka Brother MFC-J5730DW nie działa - brak oznak "życia".
    Rozebrałem, zdemontowałem zasilacz i tu niespodzianka - zasilacz na stole daje przez cały czas 32V. Sprawdziłem pod obciążeniem (rezystor 10om) - też daje 32V.
    Wstawiłem zasilacz, złożyłem drukarkę bez skanera, podłączyłem i zaświeca się tylko zielona dioda power, na nic więcej nie reaguje.
    Na pinach PSDOWN i PSOFF zasilacza jest przez cały czas 0V
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 20191558
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Próbowałem uruchamiać bez osprzętu, stała kilka godzin i dalej to samo.
    W instrukcji serwisowej napisali aby wcisnąć przycisk "ON" przy wył. przewodzie sieciowym ok 30 sek, potem próbować normalnie włączyć - ta opcja też nic nie daje.
    Co do historii to urządzenie zostawione po pracy na noc, a rano martwe - nie wyświetlało się nic i na nic nie reagowało. Podobno w nocy były jakieś wyładowania, ale z tego co się orientuję na sieci WN nie było żadnych zakłóceń.
    Na płycie głównej jest supercap ma 0.22F/5,5V. Po włączeniu zasilacza jest na nim 4,7V.
    Dziwne że zasilacz po odpięciu od płyty zaczął dawać napięcie 32V i po podpięciu też jest na nim 32V a dioda na panelu zaczęła świecić na zielono.
    Jak się wsłuchać to zasilacz cicho "ćwierczy".
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 20192935
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Wymiana supercapa nic nie wniosła, wstawiłem w prawdzie 0,47F, ale to nie powinno zaszkodzić.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 20321334
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Układy w końcu przyszły z Chin. Układ w zasilaczu wymieniony, pozostałe części sprawdzone, ale niestety dalej występuje ten sam problem.
    Jakieś sugestie Kolegów.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 20330634
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Elementy sprawdziłem i to co było do wymiany wymieniłem (profilaktycznie np. wszystkie elektrolity, diody zenera w układzie zasilania MIP-a) - zasilacz jest więc na 99.9% sprawny.
    Ponieważ nie mogłem znaleźć żadnych informacji drukarkę i właścicielka zaczęła się niecierpliwić, drukarkę musiałem złożyć i oddać.
    Na razie dzięki za zainteresowanie.
    Tematu jeszcze nie zamykam, bo jak znajdę jakieś informacje, to może wróci.
    Pozdrawiam.
  • #9 20334213
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    dariuszm2 napisał:
    Tematu jeszcze nie zamykam

Temat zamknąłem. Usunąłem kolejne, zbędne posty.
    Gdyby pojawiły się nowe pytania lub informacje, proszę o PW. Powrócimy do tematu.
    R

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Brother MFC-J5730DW nie reaguje, mimo że zasilacz działa prawidłowo, dostarczając 32V. Po rozmontowaniu i sprawdzeniu superkondensatora (0.22F/5.5V) oraz wymianie na nowy (0.47F), problem nadal występuje. Użytkownik próbował różnych metod resetowania, w tym przytrzymywania przycisku "ON" oraz uruchamiania bez osprzętu, jednak nie przyniosły one rezultatu. Po wymianie uszkodzonych elementów w zasilaczu, problem nie został rozwiązany, co sugeruje, że zasilacz może być uszkodzony. Użytkownik zamknął temat, ale pozostaje otwarty na dalsze sugestie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA