logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Cerapur 2200W - spadające ciśnienie w kotle

MBStudio 15 Wrz 2022 09:49 3312 5
REKLAMA
  • #1 20190808
    MBStudio
    Poziom 11  
    Koledzy, pomóżcie!
    Wiem, że temat stary i przerabiany, ale mój problem jest jednak chyba nietypowy.

Kocioł Junkers Cerapur 2200W dwufunkcyjny w instalacji zamkniętej, około 2 lata od montażu. Dom parterowy z poddaszem użytkowym, kocioł w piwnicy. Od samego początku był problem z ciśnieniem, co kilka dni trzeba było dolewać wody do instalacji, bo inaczej spadało do zera i kocioł nie pracował nawet w trybie c.w.u. Teraz spadek ciśnienia z 2 bar do zera następuje w około 8 godzin.
    Oczywiście zainteresowałem się instalacją - wiele razy odpowietrzałem wszystkie grzejniki i pion w najwyższym miejscu - wszystko zawsze ładnie grzeje, ciepła woda jest, a ciśnienie nadal spada. Z wodomierza wynika, że po tych 8 godzinach muszę dodać ok. 5 litrów wody do instalacji. Nie ma oczywiście żadnych wycieków. Ciśnienie w naczyniu było 0,5 bara. Zrobiłem próby dla różnych wartości aż do 2,5 bara. Teraz mam nominalne 1,0 bar (7 metrów wysokości słupa wody + 0,3 bara).

A teraz zonk. Odpuściłem na razie ogrzewanie i dalsze badanie instalacji i chciałem ustawić tylko tryb ciepłej wody. Normalnie wyłącza się na kotle opcję c.o. i po wszystkim. Ja jednak, aby zatrzymać ciśnienie w kotle, oprócz tego zakręciłem zawory zasilania i powrotu z kotła na instalację c.o. Ku mojemu zdziwieniu, ciśnienie znowu po około 8 godzinach spadło. Żadnych wycieków z kotła nie widać, więc jedyną możliwością przychodzącą mi do głowy jest to, że w trakcie korzystania z c.w.u kocioł oddaje wodę z zamkniętego krótkiego obiegu c.o. Jest chyba tylko jedno miejsce styku obu układów: zawór napełniania w kotle (bo zawór trójdrożny chyba nie). Jednak ciśnienie w instalacji wodociągowej jest większe niż w kotle, więc nieprawdopodobne wydaje się podbieranie wody z kotła do instalacji c.w.u.

Co o tym sądzicie? Co można jeszcze sprawdzić? Sterownik kotła ma dość bogaty tryb serwisowy, w którym można testować lub zmieniać nastawy podzespołów, może w ten sposób da się coś jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 20191249
    vojtas1985
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Cześć

Jakiś serwisant zaglądał do wymiennika podczas przeglądu ?
    Może być uszkodzony wymiennik - korozja + pęknięcie = woda ucieka razem z kondensatem do kanalizy.
    Z czego jest instalacja i jakie masz grzejniki ?
    Miałem przypadek u klienta , który instalacje miał miedzianą i do tego grzejniki aluminium.
    Musiał często odpowietrzać zbierający się "gaz" z instalacji i dopuszczać wodę.
    Takie częste dopuszczanie "surowej" wody zawsze wykończy wymiennik.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20191344
    MBStudio
    Poziom 11  
    Instalacja stara z grubych rur stalowych. Fragmenty przyłączenia kotła z plastiku zgrzewanego. Grzejniki aluminiowe.
    Do kondensatu mam dodatkową pompkę, która pompuje go do kanalizy. Włącza się ona dość rzadko i na krótko (kilka sekund). W trybie kominiarza (praca kotła na full pompka ta włącza się dopiero po jakichś dwudziestu minutach ostrego grzania (temp. wody dochodzi wówczas do 75 st.) dosłownie na nie więcej niż pięć sekund. Woda jest dopełniana po tym jak ciśnienie spadnie i kocioł się wyłączy i wystudzi (z reguły po nocy następnego dnia), więc szok termiczny jest mało prawdopodobny.
    Z tego co widziałem wymiennik co-cwu jest osobno na dole kotła lekko poniżej syfonu kondensatu i nie wiem czy w ogóle jest podłączony do instalacji kondensatu, ale na moje oko na to nie wygląda. Wszystko wygląda jak nowe, bez plam, zacieków, wykraplania, pęknięć itp.
    Ciekawy trop, ale to chyba nie to. Niemniej dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 20192642
    vojtas1985
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Bardziej chodziło mi o tzw. blok cieplny czyli wymiennik , w którym siedzi palnik.
    On jak najbardziej jest połączony z syfonem kondensatu - przy czyszczeniu na koniec jest płukany wodą - i to wszystko płynie przez odpływ kondensatu.
    Jeżeli jest mikropęknięcie to woda z instalacji grzewczej może "tryskać" do środka i spływać z kondensatem .
    Junkers Cerapur 2200W - spadające ciśnienie w kotle

Nie chodzi o szok termiczny - częste dopuszczanie "surowej" wody powoduje tworzenie się kamienia .
    Tam gdzie się osadzi w bloku cieplnym - wymienniku z palnikiem - tworzą się bardzo wysokie temperatury bo kamień zaburza oddawanie ciepła do wody grzewczej.
    A wysoka temp może właśnie uszkodzić wymiennik palnika.
    Kosztowna sprawa - trzeba zdemontować ten wymiennik i wyciągnąć go z pieca - dwa razy miałem takie przypadki w pracy

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 20193625
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Wyłącz kocioł i odłącz kondensat od kotła a następnie sprawdź czy kapie z rurki odpływowej, może masz pecha że wymiennik główny puszcza do kanalizacji.
  • #6 20210282
    MBStudio
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź. Wczoraj znów uzupełniłem ciśnienie, odpiąłem rurę kondensatu, wytarłem resztki wody i pod wylot podłożyłem telefon. Leżał tam kilkanaście minut i nie spadła na niego ani jedna kropla. Wnioskuję z tego, że woda z wymiennika nie migruje do instalacji odprowadzenia kondensatu, przynajmniej przy unieruchomionym kotle.
    Co jeszcze można sprawdzić?
REKLAMA