logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szczoteczka soniczna Xiaomi Oclean Z1 - wymiana baterii

kozbi 16 Wrz 2022 16:40 8760 8
  • Przy otwieraniu takiej szczoteczki trzeba uważać ponieważ łatwo można urwać plastikowe kotwy wewnętrznego korpusu. Poprawna metoda otwierania to odklejenie denka pod którym jest śrubka. Po odkręceniu tej śrubki można już wyjąć kapsel z jasnego tworzywa i wtedy widać kotwy które trzymają korpus w obudowie. Należy je lekko podważyć i naciskając od góry wystający metalowy trzpień, wypchnąć czarny korpus z obudowy. Denko jest wykonane z kruchej płytki epoksydowej grubości około 0,7 mm, która jest przyklejona na piankę. Płytka jest bardzo krucha i bardzo łatwo odklejają się od niej ścieżki przez które ładowana jest szczoteczka. Aby nie uszkodzić płytki trzeba wbić się płaskim wkrętakiem w tworzywo jasnego kapsla a nie w samą płytkę.

Ja próbowałem wypchnąć korpus bez odklejania denka (połamałem przy tym kotwy) dlatego na zdjęciach jest on nadal z przykręconym kapslem z jasnego tworzywa.

Po wyjęciu korpusu z obudowy odlutowałem przewody baterii (wyprodukowana pod koniec 2019 roku) i sprawdziłem na nich napięcie, było 0V. Ale bateria to tak naprawdę pakiet złożony z akumulatora li-jo 3,6V 850mAh z dolutowaną do niego płytką układu zabezpieczającego. Całość ściśle owinięta taśmą wygląda jak samodzielny akumulator. Na płytce są dwa układy smd w obudowach SOT-23-6. Są to DW01H (One Cell Lithium-ion/Polymer Battery Protection IC) oraz 8205A (tranzystor mocy MOSFET). Po odlutowaniu płytki okazało się że sam akumulator miał 2,6V. Po jego naładowaniu w zewnętrznym zasilaczu i przywróceniu wszystkich połączeń szczoteczka nadal był martwa, napięcie zasilające ciągle 0V. Odlutowałem więc od akumulatora płytkę z układem zabezpieczającym i podłączyłem go bezpośrednio do płytki głównej. Szczoteczka zaczęła działać. Nie sprawdzałem już czy jest pełne sterowanie z aplikacji na smartfonie ale z przycisku w szczoteczce wszystko działa normalnie. Zakładam że uszkodził się układ 8205A na płytce układu zabezpieczającego baterii.

O autorze
    kozbi
    Poziom 11  
    kozbi napisał 21 postów o ocenie 31, pomógł 2 razy. Jest z nami od 2009 roku.
  • #2 20294285
    hondarover2018
    Poziom 1  
    Informacja bardzo pomocna, u mnie też był problem- brak reakcji na ładowanie ,szczoteczka nie działa. Po wylutowaniu płytki z akumulatorka szczoteczka działa, akumulatorek był naładowany na 100%.

Dziękuję
  • #3 20652277
    p.h.
    Poziom 1  
    Szczoteczkę można łatwo otworzyć bez uszkodzenia. Wystarczy podgrzać dół do 125C powietrzem i delikatnie podważyć płytkę ze stykami. Najlepiej skalpelem.

Ale raczej nie warto. Pomijając nawet odór nie uda się jej ponownie dobrze uszczelnić. Tym bardziej, że górna guma po czasie zaczyna parcieć i puszczać. W moim egzemplarzu był szlam. I to mimo, że nigdy wcześniej nie była rozbierana. W efekcie zwarcie BAT+ - BAT-. Po odlutowaniu aku naładowane. Widoczne drobne ślady po wodzie na PCB. Starczyło, by się nie włączała i sygnalizowała brak postępu ładowania.
  • #4 20695130
    Darko77
    Poziom 13  
    Ocena: 12

>>20193184
    A komuś została obudowa? Chętnie odkupię. Kobieta tak skutecznie rzuciła ją o podłogę, że pękła w kilku miejscach. Rozebrałem bezboleśnie w nadziei, że da się to uratować, ale rozłazi się to w rękach, szczelne to nie ma szans być.
  • #5 20781124
    beniek1409
    Poziom 1  
    Witam,
    Dziękuję za poradnik, przydał się.
    W moim przypadku szczoteczka nie zawsze się ładowała, a z czasem było tylko gorzej. Podejrzewałem, że niechcący podczas czyszczenia została uszkodzona ścieżka pod obudową szczoteczki. Po otwarciu pacjenta okazało, że przewodność samej szczoteczki jest ok, a przyczyną były piny w ładowarce, które straciły styk ze ścieżką szczoteczki.
    Teraz została tylko rozkminka jak finalnie to ładować. Podstawka pod szczoteczkę
    została zdezelowana 😏
  • #6 20998247
    mswiniuch
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Moja Oclean X padłą po czterech latach. Bzyczy ale nie wibruje. Myślę że padło połączenie silnika z trzpieniem ale chyba to nie jest rozbieralne a części nie widzę... Ale... I tak szkoda składać bo szczelne już nie będzie tym bardziej że szczelne nie było od nowości... Gumka uszczelniająca od góry rozpadła się w palcach a cała komora nad silnikiem była pełna szlamu i co widać na zdjęciu - zardzewiała. Zamówiłem tym razem prostą szczoteczkę Oclean Voyage bo wyświetlacz więcej przeszkadza niż pomaga a do aplikacji zaglądałem tylko może przez pierwszy miesiąc :)

Rozłożona elektryczna szczoteczka Oclean X na niebieskiej macie serwisowej. Zardzewiała część szczoteczki do zębów Oclean X na niebieskim tle.
  • #7 21260501
    ntr81
    Poziom 5  
    >>20998247 Mam takie same objawy w identycznej szczoteczce, czyli niby warczy, ale nie pracuje :). Udało się jakoś ogarnąć temat? Niby kupiłem nową, nowszą PRO, ale jakoś mi szkoda się pozbywać tego rupcia, zawsze może być na wyjazdy.....
  • #8 21260595
    mswiniuch
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Urwany był plastik robiący za sprzęgło. Szkoda naprawiać.
  • #9 21391173
    air_22
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    >>21260595
    A masz moze typ tego akumulatora?
    Czy on ma wspawane blaszki?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany baterii i naprawy szczoteczki sonicznej Xiaomi Oclean Z1. Zalecana metoda otwarcia urządzenia to odklejenie denka z cienkiej, kruchej płytki epoksydowej, pod którą znajduje się śrubka mocująca korpus. Niewłaściwe otwarcie grozi uszkodzeniem plastikowych kotew i ścieżek na płytce PCB, co może prowadzić do problemów z ładowaniem i działaniem szczoteczki. Wymiana baterii wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić delikatnych elementów, zwłaszcza ścieżek ładowania. Użytkownicy zgłaszają problemy z ładowaniem spowodowane uszkodzeniem pinów ładowarki lub korozją na PCB, a także awarie silnika i sprzęgła. Próby naprawy często kończą się problemami z uszczelnieniem i trwałością urządzenia. Wymieniono także doświadczenia z modelem Oclean X oraz prostszą szczoteczką Oclean Voyage, wskazując na problemy z uszczelkami i korozją. Wskazano, że rozbieranie szczoteczki jest możliwe, ale wymaga precyzji i odpowiednich narzędzi, np. skalpela i podgrzewania elementów do 125°C, jednak ponowne uszczelnienie jest trudne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA